PikoCNC i preferowane krańcówki.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Ja uważam, że LIMIT są zbędne (u mnie). Dzięki SOFTLIMIT mam max. duże pole robocze.
I chyba (tego nie wim) po zadziałaniu mechanicznej LIMIT trzeba robić REF (bazowanie). Po SOFTLIMIT na pewno nie.
Firmy, która jest lepsza od innych nie zam. Ale z założenia krańcówka LIMIT nie pracuje zbyt często.
Jestem ciekaw jak hamuje maszyna najeżdżając na LIMIT? Z rampą? Chyba nie.
Robert
I chyba (tego nie wim) po zadziałaniu mechanicznej LIMIT trzeba robić REF (bazowanie). Po SOFTLIMIT na pewno nie.
Firmy, która jest lepsza od innych nie zam. Ale z założenia krańcówka LIMIT nie pracuje zbyt często.
Jestem ciekaw jak hamuje maszyna najeżdżając na LIMIT? Z rampą? Chyba nie.
Robert
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Nie chce zakładać nowego tematu więc piszę tu.
Mam 6 krańcówek fizycznie. co oznacza że są włączone softlimity, co oznacza że aby nie wydzwonić muszę pamiętać o REF.
Zastanawiam się co stoi na przeszkodzie, jeśli np. ustawię oś y że ma mieć włączone krańcówki, i sklonuje taki kabel limitu y na inne krańcówki? ( oczywiście nie HOME)
Maszyna wjedzie w krańcówkę, i się zatrzyma, otrzymam tylko zły komunikat.
Nie czytałem tu na forum aby ktoś tak robił, czy coś jest nie tak z takim rozwiązaniem?
Zależy mi na zabezpieczeniu osi z , raz mi prawie wyjechała do góry i wózki kulki pogubiły....przez zapomnienie REF....
Mam 6 krańcówek fizycznie. co oznacza że są włączone softlimity, co oznacza że aby nie wydzwonić muszę pamiętać o REF.
Zastanawiam się co stoi na przeszkodzie, jeśli np. ustawię oś y że ma mieć włączone krańcówki, i sklonuje taki kabel limitu y na inne krańcówki? ( oczywiście nie HOME)
Maszyna wjedzie w krańcówkę, i się zatrzyma, otrzymam tylko zły komunikat.
Nie czytałem tu na forum aby ktoś tak robił, czy coś jest nie tak z takim rozwiązaniem?
Zależy mi na zabezpieczeniu osi z , raz mi prawie wyjechała do góry i wózki kulki pogubiły....przez zapomnienie REF....
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
To wiem. Chodzi o to że oś Z zostawię na softlimicie, a dodam tam fizycznie 2 krańcówki z podłączeniem do osi y , która będzie działać na krańcówkach ( nie softlimicie) .RobWan pisze:Jak używasz jog-a to wszystkie wejścia krańcówek LIMIT zamieniły się w wejścia JOG-a. Tak więc nic nie zdziałasz.
Robert
Trochę zakręcone to rozwiązanie ale każdy orze jak może, skoro nie ma przeciwskazań do takiego klonowania to to zrobię.
U mnie z pudła piko wychodzi 6 gniazd, i łatwiej mi dosztukować kabel niż coś więcej mieszać w elektronice na której się nie znam.