Jakie korzyści z przekładni dwustopniowej?
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Wszystkie frezy powyżej 125 mm potrzebowały mniejszych obrotów a większej mocy
wytaczadła (200-300); wiertła HSS (30-50); itp ..
wytaczadła (200-300); wiertła HSS (30-50); itp ..
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Jak znasz jakąś maszynę która się w ogóle nie zużywa/psuje to podziel się wiedzą.jak za kilka lat ma być problem
to wcale nie bierz takiej maszyny bo równie dobrze za parę lat możesz mieć problem z napędem osi prowadnicami śrubami itp.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki, stoły, podajniki
FANUC - frezarki, tokarki, automaty wzdłużne
Instrukcje HAAS są dostępneTU
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Witaj
Znam kilka maszyn a dokładniej producentów maszyn w których przekładnie dwu stopniowe się nie popsuły przez 10-15 lat po 15-20 latach należało wymienić łożyska
I oczywiście że nie napisałem wcześniej - jak by kolega poczytał moje wcześniejsze odpowiedzi - od samego początku pytałem jakie wrzeciono oraz jakie narzędzia będą stosowane
I przypominam elektronika również się psuje ( falownik ; silnik główny ; itp )
Więc jest tak jak kolega napisał maszyna musi być wytypowana pod dany typ produkcji
Ale właśnie może dlatego autor posta chce wybrać maszynę z przekładnią bo będzie stosował duże głowice ; wytaczadła ; oraz duże wióry ( przypominam o sile skręcającej na wrzeciono której sam silnik może nie przenieść )
Znam kilka maszyn a dokładniej producentów maszyn w których przekładnie dwu stopniowe się nie popsuły przez 10-15 lat po 15-20 latach należało wymienić łożyska
I oczywiście że nie napisałem wcześniej - jak by kolega poczytał moje wcześniejsze odpowiedzi - od samego początku pytałem jakie wrzeciono oraz jakie narzędzia będą stosowane
I przypominam elektronika również się psuje ( falownik ; silnik główny ; itp )
Więc jest tak jak kolega napisał maszyna musi być wytypowana pod dany typ produkcji
Ale właśnie może dlatego autor posta chce wybrać maszynę z przekładnią bo będzie stosował duże głowice ; wytaczadła ; oraz duże wióry ( przypominam o sile skręcającej na wrzeciono której sam silnik może nie przenieść )
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Ja nawet znam pare HAAS'ów które tak mają ale to wszystko zależy od obróbki/operatora/konkretnego egzemplarza. Jeżdżąc dużo po naszym pięknym kraju widzę, że wymiana łożysk dla większości zakładów jest czynnością porównywalną z wysłaniem misji na marsa
Poza tym czasami nie opłaca się bawić. Oczywiście nie twierdzę, że HAAS'y są najlepszymi maszynami na świecie bo po prostu nie są. Niestety te lepsze mają pewną przykrą przypadłość - z reguły są droższe.

Pomagam w:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Przekładnie w tokarkach spełniają swoje zadanie - większy moment przy niższej prędkości obrotowej uchwytu.
Teoretycznie stosowny układ (napęd wektorowy z silnikiem) robią to samo, ale chyba drożej i ew koszty napraw mogą być wyższe.
Niestety sama konstrukcja maszyn (łoże, prowadnice, śruby, etc) mogą nie być wystarczająco przewymiarowane do ciezkiej obróbki na niskich obrotach.
Jak masz możliwość, to zróbcie testy produkcyjne tego, co chcesz produkować PRZED zakupem maszyny.
Teoretycznie stosowny układ (napęd wektorowy z silnikiem) robią to samo, ale chyba drożej i ew koszty napraw mogą być wyższe.
Niestety sama konstrukcja maszyn (łoże, prowadnice, śruby, etc) mogą nie być wystarczająco przewymiarowane do ciezkiej obróbki na niskich obrotach.
Jak masz możliwość, to zróbcie testy produkcyjne tego, co chcesz produkować PRZED zakupem maszyny.
Rok 2007 "... Jeśli dojdziemy do władzy, to uprościmy i obniżymy podatki"
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
jeśli nie używacie w zakładzie narzędzi prl to bierz większe obr 
przekładnie się przydaje się przy wielkich rozwiertakach lub dużych głowicach. a wtedy bardziej bym martwił się kiepskim montażem wrzeciona w haas
duże narzędzia można zastąpić głowicami highfeed a zostaje możliwość pracy małymi narzędziami 

przekładnie się przydaje się przy wielkich rozwiertakach lub dużych głowicach. a wtedy bardziej bym martwił się kiepskim montażem wrzeciona w haas

Pozdrawiam Michał