odpowiedź na ostatnie pytanie - pewnie ani jedna

takie dokładne obrabiarki muszą oczywiście pracować w warunkach klimatyzacji .
a do profili wlałbym olej i sypał piasek .
powstanie maź - tłumiąca drgania.
pozdrawiam.
Tak, jest znany i jest w rozmaity sposób rozwiązywany. Chłodnica oleju smarującego wrzeciono, czy kompensacja temperatury - czujnik, który daje infortmacje, ile odsunąć wrzeciono w miarę jego nagrzewania sięoprawcafotografii pisze:Problem z wydluzaniem wrzecion jest znany w koncu...
q
sajgon pisze:A ja mam inne pytanie.
Czy jest ktoś taki dobry i poda linka do obrabiarki jakiegoś markowego producenta, która ma zastosowane takie rozwiązanie![]()
Głównie to rozchodzi mi się o to stabilizowanie temperatury korpusu obiegiem cieczy
Możesz podać o co chodzi z liniałami z kompensacją? Są to jakieś "inne" liniały niż standardowe?4FUN pisze: Jak ktoś chce robić dokładnie to też może sobie kupić liniały z kompensacją do maszyny. A sens takiego rozwiązania widzę przy wykonywaniu dużych dokładnych detali. A teraz pytanie ile takich frezarek powstało na forum?
Wydaje mi się żeby zastosować kompensację musisz znać współczynnik rozszerzalności cieplnej liniału. Jeżeli weźmiesz pierwszy lepszy to raczej tak łatwo z kompensacją nie będzie.Możesz podać o co chodzi z liniałami z kompensacją? Są to jakieś "inne" liniały niż standardowe?