ploter CNC CO2
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Jeżeli ploter stoi u właściciela który zamierza go sprzedać to najlepiej odpytać go jak w ogóle był używany. Można też poprosić o krótkie przeszkolenie z obsługi. Nie ma powodu wstydzić się braku wiedzy. Na tym etapie atutem są pieniądze. Trzeba pytać, pytać, pytać, zanim się wyłoży kasę na stół. Możliwe że w firmie mają stosowne licencjonowane oprogramowanie ale nie chcą go sprzedawać bo nadal będą używać przy innych urządzeniach. asad0r, z tego co zrozumiałem pyta o programy do przygotowywania projektów do wypalania a nie o sterowniki.
Gorzej jeżeli ploter znalazł się w magazynie jakiegoś pośrednika handlowego który nic nie wie poza ceną którą chce uzyskać za "ładną rzecz"
Gorzej jeżeli ploter znalazł się w magazynie jakiegoś pośrednika handlowego który nic nie wie poza ceną którą chce uzyskać za "ładną rzecz"
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Zorientuje się w tematyce i przestanie zadawać mało konkretne pytania, po których nadal nie wiadomo czy ma ten laser, czy zamierza kupić, czy go widział, czy ktoś mu użycza możliwość wycinania i grawerowania.dance1 pisze:tylko po co mu instrukcja do lasercuta jak go nie ma?
Jak jest tak:
to trzeba zacząć od instrukcji i pełniejszej inwentaryzacji tego co ma do dyspozycji.asad0r pisze:mógł byś jaśniej ? Przepraszam ale jestem laikiem.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
I właśnie żeby nie było żadnych "chyba" trzeba najpierw sprawdzić co w maszynie siedzi.dance1 pisze:laserki interfejs to MPC6515, chyba że we wcześniejszych wersjach ładowali coś innego, oprogramowanie Lasercut jak pewnie wiesz z kluczem sprzętowym.
Orientujesz się czy można sam program kupić czy tylko z mpc?
A później przeczytać odpowiednią instrukcję chociaż to nie wiele da laikowi.
Instrukcje do chińczyków są tak pisane że trzeba znać temat żeby zrozumieć instrukcję.
Odwrotnie będzie ciężko i długo.
Programu (LaserCut) się nie kupuje, jest free.
Zapłacić trzeba za klucz zabezpieczający program bez którego program nie wystartuje.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 7
Laser został sprowadzony jako nowy od producenta, jest w firmie mojego taty, tak więc dostęp mam kiedy chce. Trochę ogarniam temat do w szkole uczyłem się na oprogramowaniu i CAD/CAM , mam dostęp do frezerek i tokarek cnc, lecz na ploterze jeszcze nie robiłem a chcę to ogarnąć bo można dużo fajnych rzeczy na nim robić. Pojadę w następnym tygodniu i sprawdzę co w nim siedzi, i co dokładnie dostali od producenta, na razie dzięki za pomoc, teraz mam jakiś punkt zaczepienia i wiem od czego zacząć.