panowie napisalibyście ile wy zarabiacie na jakich stanowiskach,
autor napisał że jako guzikowy zarabia 15 zł,
u nas w małym mieście w centrum polski, programista który jest całkowicie samocdzielny, ustawia maszyny pracując z wytaczadłami po 10.000 zł sztuka, tolerancje często gęsto po kilkanaście mikronów na centrum frezarskim zarazbia 11.5 zł do ręki.
Ja w tej chwili jako kontroler jakości\technolog\programista zarabiam w okolicach 3000 do ręki.
Z czego najgorsze rzeczy do ustawiania na centra wędrują do mnie. W międzyczasie odpowiadam za reklamacje, dokonuje pomiaru około 100 partii tygodniowo (partia od 2 do 5.000 sztuk), uczestnicze w auditach (zagraniczne jak i krajowe) dziennie kilkakrotnie dzwonie do klientów, kupuje narzędzia, dobieram technologie, dobieram parametry dla operatorów.... Programuje z ręki na Acramaticu, Fanucu i Sinumeriku.
nadgodziny płatne tyle co podstawowa stawka. Oczywiście po pracy jestem pod telefonem, i w razie awarii itp jade do firmy i pomagam operatorom, który teoretycznie powinni być samodzielni.
dodam że jestem mgr. inż, Komputerowego Wspomagania Wytwarzania, także z CAD\CAM miałem dużo styczności.
Póki co traktowałem to jako zdobywanie doświadczenia ale teraz mnie to zaczyna denerwować

jeszcze czytając że guzikowy zarabia 15 zł w innych krańcach Polski.
Fakt że do pracy mam 1000m, nie trace czasu na dojazdy oraz na paliwo.