NX 9.0

NX CAM/Unigraphics
Awatar użytkownika

LukasB
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5

Post napisał: LukasB » 15 paź 2014, 11:59

Korzystam z tego bo nie mam wyjscia , inaczej bym siedzial do rana zeby zrobic programy . Niestety nie przekonuje mnie to poniewaz konkurencja ktora w CAM-ie idzie ostro do przodu ma dokladnie ta sama opcje "generowania w tle"ale oprocz tego korzysta ze wszystkich rdzeni procesora co znaczaco przyspiesza prace (widzialem to na wlasne oczy nie papiekru). Pozdrawiam

Tagi:

SACZI
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: SACZI » 16 paź 2014, 20:01

LukasB pisze:Panowie prosze wytlumaczcie mi na jakiej zasadzie nx wykorzystuje pelna moc komputera skoro u mnie wykorzystanie procesora zatrzymuje sie na 25% (+-2) i koniec. Testujac wersje "9" bylem przerazony mala predkoscia przeliczania sciezki (5-osi). Czy to wina sprzetu , czy moze cos da sie na to zaradzic ?? pozdrawiam

NX nie wykorzystuje wielordzeniowości, co zresztą sam zauważyłeś.
(wielordzeniowość nie jest tożsama z wielowątkowością)
Inne programy zresztą też tego nie potrafią.
Jedynie w szczególnych operacjach jak generowanie ścieżki (czy aktualizowanie kilkunastu widoków w draftingu) można zapiąć następne rdzenie proesora.
W Catii jest identycznie. Moduły "projektowe" korzystają tylko z jedngo rdzenia. Nie wiem jak CAM, ale tutaj chyba NX jest daleko w przodzie pod tym względem.

Awatar użytkownika

nxcam
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: nxcam » 19 paź 2014, 13:29

- idą w dobrym kierunku: NX 9.0.3 MP1:

..."Maximizing the benefits of multi-core hardware with NX CAM
NX CAM introduced the ability to parallel generate tool paths using multiple cores in NX 7.5. This parallel-processing capability works well for offline programming where multiple operations can be queued up to the available CPU cores on the computer, while the CAM programmer continues to create the rest of the operations or verifies and post processes calculated programs.

Starting with NX 9.0, NX CAM users who also use a 3D IPW to simulate material removal from the operations, benefit from the Parallel Create 3D IPW functionality, which allows them to create the 3D IPW for the operations as a background process that uses parallel processing with multiple cores.

There is good news for NX CAM users who may not work in the offline mode or who are used to the workflow of creating one operation at a time, but still desire the performance benefits of multiple cores during sequential programming tasks. The architectural groundwork has now been laid for NX CAM to begin the transition to support multi-threaded NX CAM processors. Starting with NX 9.0.3 MP1, NX CAM has begun to utilize multi-threading in a limited way within the tool path generation and verification processors. NX CAM users will see some measurable performance benefits for tool path generation with certain cut patterns and options in Flowcut and Cavity Milling. Greater system-wide support for the remaining NX CAM processors is planned for the upcoming releases.

For more details on the specific options with performance improvements for NX 9.0.3 MP1, contact GTAC..."

Awatar użytkownika

LukasB
Posty w temacie: 5

Post napisał: LukasB » 22 paź 2014, 07:51

Szokda ze nie posiadam tej aktualizacji. Korzystam z wersji testowej 9.0.2 (90dni) chetnie bym zobaczyl co to zmienilo. A jak bedzie w NX10 , czy moze ktos juz cos wie :)

matb19
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

NX 9.0

Post napisał: matb19 » 07 lut 2015, 09:16

Witam
nie wiem jak zmienić kolor linii w draftingu wyłączyłem monochrom ale dalej nie wiem co zrobić. Chciałbym pooznaczać otwory tego samego typu tymi samymi kolorami.

marcin0110a
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: marcin0110a » 09 lut 2015, 09:51

Poniżej link do opisu zmiany linii w NX Drafting.
http://nxcad.pl/jak-zmienic-styl-linii-w-draftingu/

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NX CAM/Unigraphics”