TSA-16 przeróbka na CNC
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
TSA-16 przeróbka na CNC
Koledzy praktycy...
Potrzebuję porady :
Posiadam tokarenkę TSA-16.
Brakuje w niej kół zmianowych i chcę ją przerobić na CNC.
Śruba posuwu wzdłużnego ma 4,2333 mm/obrót to jest 6 obrotów / cal
Dawno temu kupiłem 2 silniki 57h76-3008b 2 Nm / 200 kroków
Jaką przekładnią to połączyć żeby można było toczyć gwinty metryczne a może i calowe.
Za poradę z góry dziękuję.
Potrzebuję porady :
Posiadam tokarenkę TSA-16.
Brakuje w niej kół zmianowych i chcę ją przerobić na CNC.
Śruba posuwu wzdłużnego ma 4,2333 mm/obrót to jest 6 obrotów / cal
Dawno temu kupiłem 2 silniki 57h76-3008b 2 Nm / 200 kroków
Jaką przekładnią to połączyć żeby można było toczyć gwinty metryczne a może i calowe.
Za poradę z góry dziękuję.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Bezpośrednio jest 0,0211666666666666666mm/1 krok, i tyle można wpisać do konfiguracji w programie. Ręszta to już problem programu. Jeśli chce się mieć inną wartość to trzeba by zastosować przekładnię 127 zębów na śrubie i 60 na silniku da 0,01mm/1krok. Inna metoda to wymiana śruby i nakrętki na metryczną, ale domyslam się, że nie o to chodzi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
2 Nm IMHO to zdecydowanie za mało nawet na tak małą tokarynkę. 3,1 Nm u siebie musiałem stosować przekładnię 1 do 8, i w pracy było ok, ale czekanie na dojazd było równie podniecające jak obserwacja schnącej farby olejnej.
Skok śruby ma stosunkowo małe znaczenie - program to sobie policzy bez problemu.
Skok śruby ma stosunkowo małe znaczenie - program to sobie policzy bez problemu.
-
Dziękuję Panowie za konkretną odpowiedź.
Oprócz silników o których pisałem, mam jeszcze paski i koła HTD - 2 sztuki 15 zębów i 2 sztuki 60 zębów. Daje to przełożenie 1:4, ale skoro przy silnikach 3,1 Nm trzeba było dać przełożenie 1:8 to przy przełożeniu 1:4 moje silniczki posuwu raczej nie uciągną. Czy mogę prosić o jakąś sprawdzoną propozycję rozwiązania napędu i przekładni do mojej maszyny ? Mówię o posuwie wzdłużnym i posuwie poprzecznym suportu.
[ Dodano: 2014-09-28, 23:29 ]
I jeszcze jedno pytanie : na śrubach / nakrętkach posuwów mam luz, tak z 10-15 stopni kątowych. Czy można to przeliczyć na kroki i podsunąć do programu żeby to kompensował ?
Czy też tylko remont
?
Nie potrzebuję uzyskać żadnych dużych dokładności, ot czasem zrobić coś dla siebie na potrzeby garażowe.
Oprócz silników o których pisałem, mam jeszcze paski i koła HTD - 2 sztuki 15 zębów i 2 sztuki 60 zębów. Daje to przełożenie 1:4, ale skoro przy silnikach 3,1 Nm trzeba było dać przełożenie 1:8 to przy przełożeniu 1:4 moje silniczki posuwu raczej nie uciągną. Czy mogę prosić o jakąś sprawdzoną propozycję rozwiązania napędu i przekładni do mojej maszyny ? Mówię o posuwie wzdłużnym i posuwie poprzecznym suportu.
[ Dodano: 2014-09-28, 23:29 ]
I jeszcze jedno pytanie : na śrubach / nakrętkach posuwów mam luz, tak z 10-15 stopni kątowych. Czy można to przeliczyć na kroki i podsunąć do programu żeby to kompensował ?
Czy też tylko remont

Nie potrzebuję uzyskać żadnych dużych dokładności, ot czasem zrobić coś dla siebie na potrzeby garażowe.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Tu było
https://www.cnc.info.pl/topics56/tsa-16-cnc-vt8583.htm
A tu przykłady innych maszyn
https://www.cnc.info.pl/topics56/tsb20- ... t23930.htm
https://www.cnc.info.pl/topics56/tsa-16-cnc-vt8583.htm
A tu przykłady innych maszyn
https://www.cnc.info.pl/topics56/tsb20- ... t23930.htm
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2014, 05:45 przez pioterek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dzięki kolego piterek za rady(pomógł poszło). Zapoznałem się z odnośnikami i użytkownik AszaPL piszę, że zastosował do swojej tsa16 silniczki 1Nm i ma na osi Z przekładnię 1:3. ..i jakoś to działa, widziałem na youtube:) Spróbuję poskładać do kupy to co posiadam.
Śruby kulowe fajna rzecz, tylko trochę droga. Podejrzewam, że cena śrub+nakrętek+mocowań będzie większa niż dałem za tą tokarenkę.
Śruby kulowe fajna rzecz, tylko trochę droga. Podejrzewam, że cena śrub+nakrętek+mocowań będzie większa niż dałem za tą tokarenkę.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Mnie kamar też to pisał o kulowych. Zacząłem od szpilek budowlanych i trapezów, dziś są kulowe na każdej osi. Najmniejszy silnik to 6,9 Nm i nie jest wcale za bogato. Fakt - maszynka o nr większa.
Zrobisz jak uważasz. Ale osobiście szukałbym silników ~4 Nm i używek kulowych. Sporo teraz się tego pojawia na złomach. Cztery kompletne posuwy na wałkach 25 i śrubach NSK 20 mm wyrwałem za niecałą stówkę.
Zrobisz jak uważasz. Ale osobiście szukałbym silników ~4 Nm i używek kulowych. Sporo teraz się tego pojawia na złomach. Cztery kompletne posuwy na wałkach 25 i śrubach NSK 20 mm wyrwałem za niecałą stówkę.