trzasu pisze:Polska to My i My mamy reprezentację która nas reprezentowała na tych mistrzostwach i je wygrała dlatego nie ma nic złego w takiej artykulacji tego tematu
Staram się być obiektywny.
Nie miałem żadnego, ale to żadnego wpływu na wynik tych mistrzostw. Owszem, cieszę się, bo w czymś o Polsce pisze się i mówi dobrze. Nie zmienia to jednak dla mnie faktu, że autorami sukcesu jest grupa osób, w tym jeden Francuz. Przecież to również ogromny sukces Antigi. Ja tak to widzę.
Nawiązując do reprezentacji Niemiec w piłce nożnej, to nadal niektórzy się tam zacięli i "Einigkeit und Recht und Freiheit, Für das deutsche Vaterland" jakoś nie może im przejść przez gardło.
I tak właśnie rozumiem słowo "my" i słowo "oni". To że jakaś grupa odniosła sukces, to cieszy każdego, ale nie każdy potrafi się z tą grupą utożsamiać. Bo z drugiej strony, czy muszę utożsamiać się z grupą polskich przestępców, którzy w Niemczech kradną, oszukują (głownie współbraci) i kombinują we wszystkim? Oni też są jakąś reprezentacją. Właśnie dlatego jednymi się brzydzę, z innych jestem dumny, ale jakoś skromność nie pozwala mi, bym o jednych, czy drugich mówił my. Ja do nich - szkoda, ale do złotej drużyny również - nie należę.