Rozcinanie/spawanie PC-ABS

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce tworzyw sztucznych ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
NexusPrime
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 11

Post napisał: NexusPrime » 17 wrz 2014, 10:26

Hey
Możesz mi jeszcze napisać czy sprawdziłoby się tutaj takie urządzenie do cięcia jak Dremel DSM20 ?

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: kubus838 » 17 wrz 2014, 12:49

Witam
Powiem to tak - to urządzenie może będzie się nadawać jeżeli ma odpowiednią moc. Jeżeli tniesz twardy materiał to powoli ale to bardzo powoli uda sią pociąć. Fakt takim ciecięm to zamęczysz małej mocy urządzenie. Ale jeżeli masz materiał miękki typu tworzywo sztuczne które może sią wyginać i rozciągać to małej mocy urządzeniem tego nie potniesz, ponieważ taki materiał podczas cięcia będzie się rozciągał i poddawał wirującej tarczy a przede wszystkim tarcza będzie rozgrzewała i wyrywała kawałki tworzywa z miejsca cięcia. Jeżeli masz urządzenie dużej mocy to w chwili zetknięcia tarczy z materiałem tarcza nie zdąży rozciągnąć ani go rozgrzać tylko przetnie tworzywo. Ja Ci to tłumacze w sposób bardzo prosty więc się za bardzo nie denerwuj, ale dosyć trudno jest to wytłumaczyć najlepiej jest to poprostu pokazać. Każde urządzenie jest dobre do cięcia ale pod warunkiem, że ma wystarczająco dużo mocy aby dać sobie radę z miekkim materiałem. Najlepiej to sprawdzić próbując przeciąć zwykłą gąbke - gąbka się podda ale też owinie wokół tarczy.

Ale możesz użyć innego "wynalazku" - teraz dopiero sobie to przypomniałem. Zrób laser do cięcia z diody od uszkodzonego dvd. Ja kiedyś w formie walki z nudą zrobiłem coś takiego tak dla zabawy i pierwsze co przeciołem to własną ręką. A zwykłe dyskietki to ten wynalazek przecinał aż miło. Więć powinno Ci się przydać jeżeli tniesz ciemne twozrywa bo do jasnych to będzie za słabe. Jest to koszt parę złotych a schemat znajdziesz na elektroda.pl

robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka tworzyw sztucznych”