Frezarka wielozadaniowa z Epoxygranitu ---> Beton

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
DOHC
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 133

Post napisał: DOHC » 21 sie 2014, 16:47

Witam,

i pytam. Czy macie jakieś sprytne sposoby na planowanie całej powierzchni stołu samą maszyną? W moim przypadku chodzi konkretnie o te płaskowniki które będą wystawać z betonu. Założyłem sobie że będą przechodziły przez całą maszynę a po uruchomieniu splanuje je flycutterem lub głowiczką ale nawet Flycutter o dużej średnicy nie da rady splanować fragmentów pod belką, tam gdzie jest martwe pole stolu. Takie nie planowane płaskowniki będą mi tam tylko przeszkadzały właściwie. Może są na to jednak jakieś patenty poza zawożeniem maszyny na większą maszynę do obróbki ?

Pozdrawiam

Tagi:

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: IMPULS3 » 21 sie 2014, 18:36

DOHC pisze:Może są na to jednak jakieś patenty poza zawożeniem maszyny na większą maszynę do obróbki ?
Ciężki temat, samemu splanować dobrze to spore wyzwanie, możesz spróbować zrobić coś w rodzaju ''cyrkla'' na zasadzie ze np. na środku maszyny dasz piastę, do niej zamocujesz ceownik lub cokolwiek innego a na drugim końcu np. szlifierkę i w trakcie kręcenia tym czymś :) obrobisz powierzchnię a jak ta głowica będzie jeszcze miała mozliwość przemieszczania sie na owym ceowniku to całkiem spore pole możesz szlifnąć.

Nie zmienia to jednak faktu że super dokładności tym nie osiągniesz ale zawsze coś.

Mozesz równie dobrze zamocować prowadnice poza maszyną i podobnie coś obrobić, ale to wszystko takie sobie patenty.

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 21 sie 2014, 18:56

IMPULS3 pisze:
DOHC pisze:Może są na to jednak jakieś patenty poza zawożeniem maszyny na większą maszynę do obróbki ?
Ciężki temat, samemu splanować dobrze to spore wyzwanie, możesz spróbować zrobić coś w rodzaju ''cyrkla'' na zasadzie ze np. na środku maszyny dasz piastę, do niej zamocujesz ceownik lub cokolwiek innego a na drugim końcu np. szlifierkę i w trakcie kręcenia tym czymś :) obrobisz powierzchnię a jak ta głowica będzie jeszcze miała mozliwość przemieszczania sie na owym ceowniku to całkiem spore pole możesz szlifnąć.

Nie zmienia to jednak faktu że super dokładności tym nie osiągniesz ale zawsze coś.

Mozesz równie dobrze zamocować prowadnice poza maszyną i podobnie coś obrobić, ale to wszystko takie sobie patenty.
Nie no o aż takie patenty mi nie chodzi :D, jak sie nie da to skrócę płaskowniki o 20 cm (flycutter powiedzmy średnicy 20 cm obrobi jeszcze 10 cm za wrzecionem) a w tym wolnym miejscu dam rynnę zbierającą chłodziwo i też ten obszar będzie wykorzystany :). Myślałem np o tym żeby na osi Z zamocowoać szlifierkę stołową ELME i szlifować płaskowniki. W każdym razie chce żeby płaskowniki były równoległe do powierzchni na której znajdą się prowadnice. Widziałem jakiś filmik usera Bartus jak frezarką szlifował, o coś takiego mi chodzi :).

Pozdrawiam

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 06 wrz 2014, 19:45

...pare kilo wiórów spod wiertarki później...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Powierciłem inserty pod prowadnice i płaskowniki do przyłapania prętów z gwintem. Dorobiłem sobie "przyrząd specjalny" do prostopadłego ustawiania pręta, po wkręceniu go (tak jak na ostatnich dwóch fotach), będę przyłapywał na 2-3 hefty do płaskownika, tak żeby nie wprowadzać za dużo ciepła w płaskownik żeby się nie pogiął. Potrzebuje jakiś patent na uszczelnienie prześwitu pomiędzy prętem a płaskownikiem żeby się tam beton nie dostał. Niestety jak je ciąłem to przecinarka stacjonarna akurat wyzionęła ducha i są pocięte z ręki mocno krzywo więc szpary będą spore, na zdjęciu trafiła się jakaś lepsza sztuka :). Na tę chwile stawiam na silikon sanitarny ale może wy macie jakieś lepsze pomysły. Jeśli tak to dajcie znać.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: sajgon » 06 wrz 2014, 22:04

DOHC pisze: Na tę chwile stawiam na silikon sanitarny ale może wy macie jakieś lepsze pomysły. Jeśli tak to dajcie znać.
Po spawaniu to możesz nawet parafiną uszczelnić ,beton nie podejdzie.
Najwygodniej albo sylikon albo jakikolwiek uszczelniacz w tubie , jest tego cała masa.

Obawiam się jednak że płaskownik zaliczy banana :???:
Pozdrawiam , Michał. ;)

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 06 wrz 2014, 23:22

sajgon pisze:
DOHC pisze: Na tę chwile stawiam na silikon sanitarny ale może wy macie jakieś lepsze pomysły. Jeśli tak to dajcie znać.
Po spawaniu to możesz nawet parafiną uszczelnić ,beton nie podejdzie.
Najwygodniej albo sylikon albo jakikolwiek uszczelniacz w tubie , jest tego cała masa.

Obawiam się jednak że płaskownik zaliczy banana :???:
no właśnie wiem i chyba pójdę w silikon. Co do Banana z płaskownika to nie będzie tragedii bo one mają 12 mm grubości a 8 mm będzie wystawać ponad beton do splanowania. po spawaniu poprostuje je z grubsza a ostatecznie będą przyłapane do belek poprzecznych ramy wiec dlugość poszczególnych bananów to nie więcej niż ~0,5 m.

Pozdrawiam

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 21 wrz 2014, 17:08

Małymi krokami do celu...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 24 wrz 2014, 17:33

Witam,

Korzystając z tego że dopadła mnie jakaś grypa i siedze w domu zaktualizowałem projekt. Gdyby komuś się rzuciło w oczy coś co przeoczyłem to proszę o konstruktywną krytykę. Budulcem do maszyny w większości będą blachy stalowe ~40 mm - pisze w przybliżeniu bo materiał już namierzyłem i są to te same blachy z których zrobiłem inserty pod prowadnice Y a ostateczna grubość zależy od tego ile trzeba będzie sfrezować żeby były płaskie. Jedyny element do którego zmiany jestem już sam przekonany to podniesienie dolnej prowadnicy X o 6 mm w górę, wtedy po zdjęciu boku bramy będę mógł zjechać krzyżakiem i go zdemontować.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

spol
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: spol » 24 wrz 2014, 23:53

Wszystko bardzo ładnie ale cały czas sie zastanawiam jak będziesz wyprowadzał powierzchnie pod prowadnice ????
Jak to sie nie da ?

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 25 wrz 2014, 16:47

Pisałem że te inserty pod prowadnice Y w trakcie zalewania będą owinięte pianką do paneli (już leży w bagażniku) i owinięte folią tak na grubość 2-3 mm, po zalaniu będą wydłubane z betonu i pojadą do frezowania. Jak beton się wysezonuje to będą ustawione za pomocą liniału, poziomicy maszynowej i drutu/struny metalowej + mikroskop i płytki wzorcowe. W betonie będą zalane klejem epoxydowym do klejenia stal+beton.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”