Frez do hartowanej stali
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Frez do hartowanej stali
To było do przewidzenia ..... , nie wpadłeś na to ?Malaxis pisze:Witam,
potrzebuje lekko przefrezować wózki liniowe w celu zrobienia miejsca na łby śrub imbusowych.
Skontaktowałem się z dystrybutorem tych wózków i dowiedziałem się że tylko bieżnie są hartowane ale...
Podjąłem już jedną próbę wykonania tych kieszeni i nowy frez 8 piórowy z hss od razu poleciał. ...

Zwróć się do Garant-a ..... , do hartowanego tylko tam kupuję bo dają radę.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 9
Jeśli już o to pytasz, nie za bardzo znam się na hartowaniu ale nie potrafiłem sobie wymyślić
w jaki sposób mogli zahartować same bieżnie nie hartując przy tym reszty wózka więc
spodziewałem się że hss może nie dać rady. Zdecydowałem się jednak podjąć próbę
z hss'em bo miałem taki frez i była jakaś szansa że się uda skoro miały być nie być zahartowane.
w jaki sposób mogli zahartować same bieżnie nie hartując przy tym reszty wózka więc
spodziewałem się że hss może nie dać rady. Zdecydowałem się jednak podjąć próbę
z hss'em bo miałem taki frez i była jakaś szansa że się uda skoro miały być nie być zahartowane.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Niekoniecznie cewkę wzbudnika prowadzi się dookoła przedmiotu, ale także nie zamykając go w środku, "między zwojami", np przy lutowaniu węglików do trzonków noży, gdyż linie pola magnetycznego biegną nie tylko w płaszczyźnie cewki wzbudnika, ale trójwymiarowo, także poza płaszczyzną cewki wzbudnika, więc gdy zbliży się ją do płaszczyzny(lub o innym kształcie) metalu, to prądy wirowe także rozgrzeją przedmiot. Ale oczywiście moc doprowadzona musi być o wiele większa niż przy umieszczeniu przedmiotu wewnątrz cewki wzbudnika

przedmiot rozgrzewany "między zwojami"

filmik

przedmiot rozgrzewany "między zwojami"

filmik
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 9
Zanim zacznę frezować mam jeszcze dwa pytania. Najłatwiej było by mi ustawić frez w dwóch osiach
na odpowiedniej pozycji i dosuwać powoli wózek do frezu tylko jedną osią tylko wiązało by się to z
dużym zagłębieniem przy skrawaniu, 12-18mm. Czy coś takiego jest dopuszczalne
czy muszę ten kanalik prze frezować na parę razy?
Jakie dać obroty do takiej operacji?
Przypominam, że frezować będę na frezarce konwencjonalnej.
(Kupiłem frez 3198 A 14,0 - 18,0 R-N 30,0 - 80,0 GUEHRING 27912)
na odpowiedniej pozycji i dosuwać powoli wózek do frezu tylko jedną osią tylko wiązało by się to z
dużym zagłębieniem przy skrawaniu, 12-18mm. Czy coś takiego jest dopuszczalne
czy muszę ten kanalik prze frezować na parę razy?
Jakie dać obroty do takiej operacji?
Przypominam, że frezować będę na frezarce konwencjonalnej.
(Kupiłem frez 3198 A 14,0 - 18,0 R-N 30,0 - 80,0 GUEHRING 27912)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Myślę, że to wyjdzie w praktyce. Nastawiamy się na niebotyczną twardość materiału i problemy z tym związane, a równie dobrze może się okazać, że pójdzie jak w masełko...
Zacznij od małych obrotów, frez najlepiej wielopiórowy(6-8), będzie mniej szarpał
I radziłbym poblokować (po ustawieniu, oczywiście) wszystkie statyczne dla tej operacji osie stołu i głowicy, im mniej drgań, tym lepiej.. I dla frezu i dla materiału.

I radziłbym poblokować (po ustawieniu, oczywiście) wszystkie statyczne dla tej operacji osie stołu i głowicy, im mniej drgań, tym lepiej.. I dla frezu i dla materiału.
pozdrawiam,
Roman
Roman