oprawcafotografii pisze:Boki bramy trzeba bylo zrobic z jednego kawalka - bylyby znacznie mocniejsze
Boki bramy miały wyglądać dokładnie tak samo jak u Ciebie - co widać na projekcie. Jest tu teraz drobna modyfikacja ze względu na dłuższe prowadnice, ale będzie podobnie i z jednego kawałka.
oprawcafotografii pisze:zrobiles blad tnac material na male kawaleczki, po to zeby je potem laczyc z powrotem
Robiłem to z premedytacją. Stwierdziłem, że profesjonalna piła formatowa tnie pod kątem prostym, więc będzie mi łatwiej zachować kąty przy składaniu i chyba się nie pomyliłem. Zostawiłem sobie możliwość korekty - nie wszystko jest klejone, ale jak na razie wszystko składa się idealnie. Wracając do boków, będą z jednego kawałka i z dwóch warstw sklejki, a miała być tylko jedna więc wyjdzie mocniej niż zakładałem w projekcie.
[ Dodano: 2014-08-26, 09:57 ]
ursus_arctos pisze:Widzę tu jeden, dość konsekwentnie powtarzany, błąd konstrukcyjny - kierunek składania elementów nie odpowiada istotnym wymiarom. Przykładem może być stół, który powinien składać się z 2 równoległych płyt, pomiędzy którymi ustawiona jest rama i żebra - to, czy rama będzie prostokątna czy nie, nie ma żadnego znaczenia - byle płyty były równoległe.
Stół składa się z dwóch płyt i żeby się nie wyginał ma przykręcone żebra co prawda tylko po zewnętrznej, ale na razie sprawia solidne wrażenie. Wzdłuż wzmacniają go dwie szyny 35mm. Jak maszyna się sprawdzi, to pewnie za jakiś czas wymienię go na aluminiowy.
ursus_arctos pisze:Stół powinien być poskładany w ten sam sposób, co podstawa pod wózki prowadzące stołu. Ten sam problem występuje w belce bramy.
Belka bramy jest złożona tak jak podstawa. Pudełko z żebrami. Tylna ściana jest przykręcana na konfirmanty. W tej chwili jest zdjęta do montażu boków i innych rzeczy.
ursus_arctos pisze:Podpisuję się też obiema rękami pod uwagą oprawcy - zwłaszcza w kontekście boków bramy - będzie się to bujało, oj będzie....
Odpowiedziałem wyżej już szczegółowo. Mam nadzieję, że nie będzie aż tak bujało

, bo u mnie boki będą miały po 8cm grubości.
Na tym etapie mogę porównać sztywność mojego mebelka z biurkiem, na którym to stoi. Konstrukcja jest na tyle ciężka i sztywna, że każdy ruch na górze powoduje kolebanie całym biurkiem. Trzeba będzie jakąś solidną podstawę dorobić.