wykonanie praski do produkcji węzy pszczelej
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Jest możliwe i co więcej, profil freza ma tu drugorzędne znaczenie, aczkolwiek stożkowy z prostym lub zaokrąglonym czołem byłby najlepszy.norweq pisze:nie wiem czy jest możliwe na 3 osiowej cnc wykonać taką matryce za pomocą freza stożkowego.
Jednak żeby coś takiego (czyli wałek) zrobić na maszynie 3-osiowej, to niestety nie obędzie się bez dodatkowego napędu i indeksacji jednej z osi na ten wałek, czyli będzie to nawinięcie płaskiego wzoru na wałek.
Natomiast przy płaskiej formie, nie potrzebujesz niczego więcej i wystarczy tylko odpowiedni frez + wzór/trajektoria/relief, który powielasz i ...... to wszystko

To naprawdę mało skomplikowana robota.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
akurat znalazłem zdjęcie frezowanego wałka,ale nadal chcę wykonać płaską praskę.dla ciebie jest to proste dla mnie już nie niestety.Ja myślałem,że uda się wyfrezować taką praskę frezem stożkowym o odpowiednim kącie wskazując odpowiednią obróbkę,myślałem na początku o wyrysowaniu odpowiednio idących wektorów i frezować po wektorze.Muszę się chyba udać na nauki do ciebie 

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
To bez różnicy.frezowacze pisze:lajosz
frezujesz model czy formę?
Chodziło tylko o to, żeby pokazać, że da się coś takiego zrobić, a czy model czy forma, to już tylko zależy od tego, co chcemy uzyskać..
Poza tym, napisałem w jednym z poprzednich postów, że mój opis jest w dużym uproszczeniu.
Co do parametrów obróbki i doboru frezów, nie będę dyskutował z bardziej doświadczonym w tym względzie kolegą

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2