Frezarka do wydajnej obróbki aluminium - 1000x800x220
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 102
- Kontakt:
Wiertła z artpolu do granitu. Obroty 1200, przydały by się mniejsze ale mi już wrzeciono stawało przy wierceniu, w końcu przy tej prędkości zostaje około 700 wat mocy. Wiercenie otworu 60mm trwa jakieś 8 minut przy założeniu że wiertło ma wywiercić ich przynajmniej 10. Widię można naostrzyć ale zaczyna już schodzić ze średnicy przy którymś otworze.spol pisze:Jakie wiertło , obroty itp...
Raz puściłem przez przypadek wiercenie na F200 i S2000 i poszło 20mm bez pierdnięcia, zanim zdążyłem pauzować, ale pewnie po 2 otworach byłoby do wywalenia.
Myślałem o koronach, ale potrzebuję otwory fi 10 i fi 12mm więc odpada, do tego wszystkiego muszą być precyzyjnie wiercone, więc wcześniej robię w płycie nakiełki na 3mm.
Przydałoby się chłodzenie przez wrzeciono, no ale. Ogólnie to chciałem do tej operacji zamontować jakiegoś jamnika i go tyrać - trochę szkoda na to hsdka, tylko przezbrajanie tego byłoby upierdliwością, a zwłaszcza wiązka elektryczna przy wrzecionie jest polutowana na stałe, bo za oryginalne wtyczki do niego liczyli sobie po 500 usd, więc wybrałem lutownicę i dławiki

Na osi Z niestety nie mam miejsca na kolejne wrzeciono, przy skrętnej głowicy wieszanie czegoś obok nie wypali.
Trzeba pamiętać, że wiercenie granitu ni jak ma się do obróbki metali, chłodzenie czystą wodą i to w dużej ilości, skrawanie (raczej skrobanie) nie daje przecież żadnego wióra więc najważniejsze jest wypłukać pył/maź z otworu i chłodzić widię, wycofanie robię co 20mm.
Taka jedna płyta to robota przynajmniej na 10h. Ale maszyna spokojnie daje radę, a obróbka jest przyjemna dla ucha.
No jakieś, jakieśbartuss1 pisze: ten tu jakies maszyny produkuje

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 102
- Kontakt:
Oś y jest napędzana przez dwa serwa estuna mocy 400wat każde. Do ich obsługi zamontowany zostaje sterownik csmio ip/s obsługujący oś zależną. Programem sterującym jest mach3 z mocno rozbudowanym panelem sterującym, ale to już niedługo.syntetyczny pisze:A sterowanie to będzie mach?Czy może coś bardziej pro?
Istnieje też możliwość zrobienia wersji maszyny na 3 serwach i zastosowania programu PikoCNC.
W chwili obecnej powstają trzy sztuki, jedna zostaje u nas jako maszyna demo. Pozostałe będą do nabycia od ręki, także zapraszam niedługo na testybh91 pisze:taka maszyna jest mi potrzebna

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 17
Gdziestam pokątnie uczestniczę w przemyśleniach na temat budowy tej maszyny i moge powiedzieć, że jest robiona po prostu z sercem. Np łapy przy montazu detali do obróbki dokręcane są z czujnikiem zegarowym. Jest także masa innych smaczków, które były od początku do końca przemyslane, aby maszyna była dokładna, funkcjonalna i wydajna. A budowa naszych maszyn, tzn mojej i gaspara dobrze nas do takich przemyśleń przygotowała.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Re: Frezarka do wydajnej obróbki aluminium - 1000x800x220
gaspar pisze: Wrzeciono i magazyn
Wrzeciono z automatyczną zmianą narzędzia na stożki SK30
Czyżby maszyny miały dostać wrzeciona ATC "od Dudiego"?Dudi1203 pisze: Gdziestam pokątnie uczestniczę w przemyśleniach na temat budowy tej maszyny