kto zostaje w OFE a kto olał sprawe??

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Kto zostaje w ofe ?

zostaje w ofe
10
25%
zostaje w zus
8
20%
olałem temat
22
55%

Liczba głosów: 40

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: RomanJ4 » 16 lip 2014, 23:03

A widziałeś kiedyś kryzys wywołany przez realną gospodarkę(poza socjalistyczną)? A przez giełdę?
Choćby ten ostatni. Tak to jest, jak się konsumuje w realu zyski od wirtualnych przychodów...

pozdrawiam,
Roman

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 26

Post napisał: trzasu » 16 lip 2014, 23:20

RomanJ4 pisze:A widziałeś kiedyś kryzys wywołany przez realną gospodarkę(poza socjalistyczną)? A przez giełdę?
Choćby ten ostatni. Tak to jest, jak się konsumuje w realu zyski od wirtualnych przychodów...
ZUS jest bankrutem więc jaka to różnica ? W OFE bynajmniej ktoś tą kasa będzie obracał, w ZUS zostanie przejedzona jak setki wcześniejszych mld zł.

Bez gruntownej reformy państwa nic zmianie nie ulegnie, emerytury są już pod kroplówką, dzięki OFE Tusk kupił sobie parę lat rządzenia bez nadmiernego deficytu tyle lub aż tyle miała ta cała likwidacja ofe na celu.

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: jacek-1210 » 17 lip 2014, 10:11

Tak sobie czytam ten wątek i dochodzę do wniosku, że ja to jednak kmiotek i burak jestem: dotąd uważałem, że rządzący mają moją emeryturę w głębokim poważaniu, a skok na OFE służył jedynie przerolowaniu długu publicznego, a tu okazuje się, że to właśnie o moją przyszłą emeryturę nasz kochany rząd walczy jak lew i troszczy się tak bardzo, że dbają nawet o to żebym nie przepłacał w OFE na jakichś bzdurnych kosztach obsługi, bo przecież w ZUS-ie zrobią to szybciej, lepiej i taniej a to, że dług z obligacji wróci tam skąd wyszedł to jedynie taki dodatkowy mały bonus niejako przy okazji dbania o moją kieszeń. Kochany rząd. Obym dożył (lub może lepiej nie ?) tej mojej przyszłej świetlanej emerytury, bo rząd przecież i tak się wyżywi :smile:
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 17 lip 2014, 11:23

trzasu pisze:W OFE bynajmniej ktoś tą kasa będzie obracał,
A dostałeś już "prognozę" ileż to za te przekazywane(do 2011) 7% składki z OFE dostaniesz?
Tylko usiądź zanim otworzysz kopertę....
Ja wiem jedno: jak małą kwotę podzielisz na dwóch obsługujących, to będą tylko dwa razy wyższe koszty obsługi, a"zysk" i tak podobny do tego gdyby to robił jeden...
(mała dygresja - podobna sprawa jak z podzieleniem edukacji na podstawówkę i gimnazjum - dzieciaków tyle samo, kadry(i dyrekcji) 2 razy więcej, a poziom odwrotnie.. :wink:
pozdrawiam,
Roman

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: kamar » 17 lip 2014, 11:59

trzasu pisze:W OFE bynajmniej ktoś tą kasa będzie obracał,
Tak jak kiedyś w protokóle z kradzieży flag po 1-maja napisano - Flagi wyłopotały się na wietrze, tak tu napiszą ,że Środki wyobracały się na giełdzie :)

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: jacek-1210 » 17 lip 2014, 14:25

Wytłumaczcie prostemu człowiekowi, jak to jest że -nie wiem jak dziś, ale 10 lat temu przedsiębiorca w Anglii płacił ok. 250zł/m-c i dostawał z tego marną emeryturę ok. 3000zł/m-c, a u nas płaci 500-600zł emerytalnego żeby na koniec dostać ok. 500-600zł na rękę ?
Dla mnie każde pieniądze wpłacone na ZUS to są pieniądze przejedzone. OFE jest jakie jest, ale nie jest takie złe, tyle że się nie liczy, bo i tak wpływał tam ułamek kwoty emerytalnej. ZUS nie padnie. Upadek ZUSu prorokował już Buzek, stworzył OFE i po 15 latach pada OFE a ZUS rządzi w najlepsze. Nie sądzę żeby w tym kraju coś się zmieniło. Oczywiście wszystko zależy od miejsca siedzenia, bo prezes spółki skarbu państwa będzie widział zagadnienie z zupełnie innej strony :smile:
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 26

Post napisał: trzasu » 17 lip 2014, 14:30

Nie to żebym był złośliwy ale mi do emerytury nieco więcej zostało więc mam nieco inne zdanie niż Wy koledzy wyżej (Kamara & RomanJ) :wink:

Za OFE Buzek i ci co za tym glosowali powinni siedzieć, a nie po kilku latach "drzeć" się że jednak OFE jest bee gdy dziura uwiera a rządzić by się dalej chciało, w nagrodę społeczeństwo za ten manewr z OFE winno pokazać decydentom środkowy palec a tak pewnie skończy się tym, że 95% ludzi przejeździe do ZUS (choć rośnie lawinowo liczba osób chcących pozostać) a OFE będzie tylko historią.

ZUS to dziura bez dna, to co pozwolono zostawić w OFE to drobne, więc różnicy wielkiej i tak nie ma.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 17 lip 2014, 14:59

Ja tam dawno wywaliłem laskę na to, z jakiej instytucji nie dostanę emerytury :P

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 17 lip 2014, 15:04

trzasu pisze:Za OFE Buzek i ci co za tym glosowali powinni siedzieć, a nie po kilku latach "drzeć" się że jednak OFE jest bee gdy dziura uwiera a rządzić by się dalej chciało, w nagrodę społeczeństwo za ten manewr z OFE winno pokazać decydentom środkowy palec
Powinni, bo w Chile (skąd brali przykład :?: ) też była klapa, o czym wszyscy znający się nas ostrzegali, że napchają tylko kieszenie funduszom (a może właśnie tylko o to chodziło ? :idea: ), bo te będą lokować w państwowych obligacjach jak się im tego nie zabroni.
Powstało przez to swoiste kuriozum:
Ja daję Tobie moje fundusze w zarządzanie, Ty pożyczasz mi te same pieniądze na duuży procent, który ja będę zmuszony Tobie zapłacić, byś Ty oddał mi powierzone Ci pieniądze ze stratą ! (w najlepszym przypadku z zerowymi lub niewielkimi odsetkami) :razz:
Widzieliście kiedy taką "ekonomię"? :shock: :twisted:
Widocznie trzeba być wysoko opłacanym "fachowcem" (Balcerowicz, Buzek), by nie widzieć tego co widzą inni, czyli sprzeczności...

Tyle, że pokazywanie palców, nawet wszystkich dwudziestu (nie dotyczy stolarzy :mrgreen: ), niczego tu nie zmieni, ani kapitału nie powiększy, a wręcz będzie prowadzić do dalszych strat(czyli przejadania przez fundusze).
pozdrawiam,
Roman

dragon44
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: dragon44 » 17 lip 2014, 21:13

A ja Wam powiem tak... mi do emerytury zostały czterdzieści dwa lata, plus to co doliczy arbiter, czyli pewnie będę odkładał składki przez 50 lat... Tak sobie teraz patrze wstecz. Odzyskaliśmy niepodległość po pierwszej wojnie światowej, długo nie trwało była druga. Komuna trwała 44 lata i się przekręciła. Europa nie potrafi trwać bez konfliktów ( wiem wiem, jesteśmy cywilizowani etc etc...) Nie wierze że przez najbliższe pięćdziesiąt lat coś nie dupnie, a na pewno nie przetrwa zus... A co z ofe? pewnie rozpłynie się jak ambergold i tyle będzie. Albo krach na giełdzie i sorry Winnetou. Więc z dwojga złego wole swoje grosze przekazać czyjemuś dziadkowi, niż pchać kasę w obce kapitały.. A co z moją emeryturą? Mam nadzieję że się dorobię ogródka z którego się wyżywię przez cały rok jak już efekt cieplarniany sprawi u nas 12 miesięczny okres wegetacji roślin ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”