od jakiegoś czasu pracuje nad zamontowaniem przecinarki Powermax na archaicznym ZINSERze CNC920 (bodajże mój rocznik 1986

Generalnie oprócz Powermax'a używam jako sterownik wysokści układu PHC (THC) także firmy Hypertherm wraz z ich suportem z mocowaniem magnetycznym palnika. W tym układzie to PHC na wbudowany sterownik silnika 24VDC i steruje Z-ką niezależnie od sterownika CNC. Algorytm wygląda w ten sposób, że CNC wysyła sygnał START do PHC, które wstrzymuje się z przekazaniem sygnału do plazmy na czas procedury wstępnego wykrywania materiału (IHS) przez dotknięcie czubkiem palnika blachy i odjechania na wysokość przebicia. Wtedy podaje START na plazmę, ta zajarza i wystawia sygnał zwrotny TRANSFER/MOTION/RUCH (jak zwał, tak zwał). PHC wstrzymuje się z przekazaniem go do CNC przez czas przebicia np. 1 sek. a gdy już go przekaże to wypalarka praktycznie bezzwłocznie rusza.
Cała rzecz rozbija się o to jak zrealizować ten algorytm dla plazmy na CNC, który został zaprojektowany pod cięcie tlenem. Mój pomysł póki co jest następujący:
SYGNAŁ START Z CNC DO PHC
Tu jakiś większych problemów nie ma - odnalazłem przekaźnik który normalnie załącza tlen tnący i nim zwieram odpowiedni obwód.
SYGNAŁ TRANSFER Z PHC DO CNC:
Tu się zaczęły schody. W przypadku cięcia tlenem po przejściu do punktu wpalenia następuje grzanie materiału i po z góry ustalonym czasie załącza się tlen tnący. Jest to więc czas statyczny a potrzebuje dynamiczny bo procedura IHS raz możne trwać 10 sek a raz 2 sek. Pomysł na jaki wpadłem to wykorzystanie przycisku na panelu przednim z symbolem przekreślonego stopera, który to powoduje natychmiastowe skrócenie grzania i przejście do cięcia. Gdyby wpiąć się bezpośrednio w styki tego przycisku i "symulować" naciśnięcie przekaźnikiem to byłby tu punkt zaczepienia.
PYTANIE 1. Ok, ale panel ukryty jest pod 3 warstwami elektroniki, której wolałbym nie demontować bo po pierwsze nie ma jak tego za bardzo naprawić bez dokumentacji w razie czego, a i jest to czasochłonne - ot taka zabawa w sapera

Ok, ale jak tak sobie o tym całościowo pomyśle to w sumie coś mi się kolejność nie zgadza - najpierw jest TRANSFER, który przerywa grzanie a dopiero potem pojawia się START? No to klops

PYTANIE 2. Czy to ma wg. szanownych kolegów szansę zadziałać? Może jakiś inny sposób wchodzi w grę?
Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi

Pozdrawiam
Bartek