Witam, mam problem z importem DXF 3D do WoodWopa, problem polega na tym że nie wiem jaką warstwę mam ustawić, wyczytałem że ma byc to np.: FK19T128R gdzie 19 to grubość płyty oraz T128 to narzędzie 128.
Z importem 2D nie ma problemu, wystarczy warstwę nazwać FK i to wszystko.
W załączniku przykładowy plik DXF
Może ktoś pomóc?
MPR i DXF 3D
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Nie piszesz jakiego masz tego WoodWop-a, ale jeśli nie jest to WoodWop 6.0 lub wyższy, to zapomnij o imporcie brył 3D.
Zresztą, nawet do WW 6.0 i wyżej, nie zaimportujesz bryły 3D w formacie DXF, a co najwyżej STL.
Jednak nawet wtedy nic Ci to nie da, jeśli nie będziesz miał maszyny 5-osoiwej.
A tak w ogóle, to po co takie kombinacje ?
Przecież to co jest na tym DXF-ie, można machnąć bezpośrednio w WoodWop-ie i jest to niezwykle proste.
Zerknij na załącznik.
Zresztą, nawet do WW 6.0 i wyżej, nie zaimportujesz bryły 3D w formacie DXF, a co najwyżej STL.
Przecież to co jest na tym DXF-ie, można machnąć bezpośrednio w WoodWop-ie i jest to niezwykle proste.
Zerknij na załącznik.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
lajosz pisze:Nie piszesz jakiego masz tego WoodWop-a, ale jeśli nie jest to WoodWop 6.0 lub wyższy, to zapomnij o imporcie brył 3D.
Zerknij na załącznik.
Mam OPTIMAT BHC 280/SE oraz wersję WW 6.0 i korzystam z dodatku SWOOD Design, wszystko kołkuję w SolidWorksie i chciałbym robić bezpośredni Export do MPR bez żadnego wprowadzania danych w WoodWopie.
Ostatnio znalazłem jeszcze fajny dodatek do Solida http://ongaacam.com/about-us/
Jak przetestuję to dam znać

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
@mazi
Oczywiście można i tak jak piszesz, ale ....... po co ?
Przecież Homag to głównie drewno, a jak drewno, to najczęściej meblówka i stolarka drzwiowa/okienna, a jeśli tak, to (moim zdaniem) o wiele szybciej zrobisz program bezpośrednio w WW niż odpalać modellera, po czym modelowanie bryły, a po wszystkim eksport do WW.
Dodatkowo robiąc coś bezpośrednio w WW, możemy pięknie parametryzować obróbki za pomocą zmiennych, warunków funkcji matematycznych + zaprząc to wszystko do wektorów, układów współrzędnych i do czego tylko chcesz.
W efekcie powstać może program (np. do drzwi), gdzie wpisujemy tylko wymiary, a cała reszta dostosuje się według wcześniej zdefiniowanych parametrów.
Coś takiego raczej nie jest do osiągnięcia na zewnętrznym oprogramowaniu.
Poza tym, często gęsto robi się proste programy na poczekaniu i szybciej napiszesz/stworzysz go w WW niż odpalisz kompa z jakimś modellerem.
Oczywiście oprogramowanie które wymieniasz jest całkiem ciekawe, ale ...... czy przydatne ?
Pytam, bo mam 10-letnie doświadczenie w pracy z WoodWop-em i przez ten czas widziałem wiele "wynalazków" mających niby to usprawniać pracę, ale ..... zawsze wracałem do WoodWop-a bo jest szybko, pewnie, parametrycznie
Ale ...... każdy ma swój sposób pracy, więc nie neguję i nie namawiam do "czystego" WoodWop-a.
Oczywiście można i tak jak piszesz, ale ....... po co ?
Przecież Homag to głównie drewno, a jak drewno, to najczęściej meblówka i stolarka drzwiowa/okienna, a jeśli tak, to (moim zdaniem) o wiele szybciej zrobisz program bezpośrednio w WW niż odpalać modellera, po czym modelowanie bryły, a po wszystkim eksport do WW.
Dodatkowo robiąc coś bezpośrednio w WW, możemy pięknie parametryzować obróbki za pomocą zmiennych, warunków funkcji matematycznych + zaprząc to wszystko do wektorów, układów współrzędnych i do czego tylko chcesz.
W efekcie powstać może program (np. do drzwi), gdzie wpisujemy tylko wymiary, a cała reszta dostosuje się według wcześniej zdefiniowanych parametrów.
Coś takiego raczej nie jest do osiągnięcia na zewnętrznym oprogramowaniu.
Poza tym, często gęsto robi się proste programy na poczekaniu i szybciej napiszesz/stworzysz go w WW niż odpalisz kompa z jakimś modellerem.
Oczywiście oprogramowanie które wymieniasz jest całkiem ciekawe, ale ...... czy przydatne ?
Pytam, bo mam 10-letnie doświadczenie w pracy z WoodWop-em i przez ten czas widziałem wiele "wynalazków" mających niby to usprawniać pracę, ale ..... zawsze wracałem do WoodWop-a bo jest szybko, pewnie, parametrycznie

Ale ...... każdy ma swój sposób pracy, więc nie neguję i nie namawiam do "czystego" WoodWop-a.