Wykształcenie

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: jasiu... » 10 cze 2014, 16:18

rokokoko pisze:Moim zdaniem, jeśli znasz się na robocie to mało kto patrzy na wykształcenie.
W większości wypadków rekrutacją zajmują się bądź firmy pośredniczące (głównie poza Polskę) albo ktoś oddelegowany z zakładu.

Ukończone szkoły masz na początku CV - jest to dokument, który z reguły jest pobieżnie oglądany.

Jeśli w rubryce wykształcenie masz technikum mechaniczne, to każdy oceniający wyżej będzie cenił takie CV, niż gdyby pisało tam np. liceum i studium hotelarskie.

Wbrew pozorom najgorsi są wieczni uczniowie, skończy taki liceum, postudiuje trochę, zmieni kierunek, ukończy kulturoznawstwo, później się cofnie żeby pouczyć się w zawodówce. Osoby oceniające CV nie znają się na szczegółach, ale jeśli ktoś pół życia nie wiedział, czego chce, próbując kolejnych zawodów, to nie świadczy to dobrze o jego stałości, umiejętności planowania, wytrwałości. Takie CV lądują poza tymi "do zaproszenia na rozmowę kwalifikacyjną".

Co jeszcze - niefajnie jest, jeśli CV jest niespójne. Ot wyskoczył gdzieś rok, czy dwa. I zastanawia się headhunter - w więzieniu siedział? I CV leci na bok.

Taki trik - nie pisze się "bezrobotny", tylko np. od... do... byłem poszukującym pracy. Brzmi lepiej i szansa na rozmowę kwalifikacyjną większa.

Reasumując: ja - a trochę temat rekrutacji znam - uważam, że wykształcenie ma znaczenie przy poszukiwaniu pracy.

A z właśnego doświadczenia, to myślę, że wiedza techniczna i matematyczna bardzo mi się w całym cyklu pracy przydała.

logicsys
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: logicsys » 11 cze 2014, 09:24

A z właśnego doświadczenia, to myślę, że wiedza techniczna i matematyczna bardzo mi się w całym cyklu pracy przydała.
Chodzilem do szkoly i sie zastanawialem na wuja mi te pitagorasy, sinusy, cosinusy, uklady wspolrzednych w zyciu potrzebne. Jak ja sie mylilem... :wink:
byl Spnner PD, CTX 310 eco (sinumerik 840D, 810, autoturn, shopmil)

jest Mazak integrex 400 (mazak matrix) Anayak HVM3800 (Heidenhein 426), gibbscam

Milsner
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: Milsner » 12 cze 2014, 13:17

Ja nie mam profesjonalnego wykształcenia w tym kierunku bardziej to hobbistycznie robię. Ale dla firm raczej liczy się doświadczenie a nie papierki. Ktoś coś umie robić to problemu z pracą nie powinno być w innym wypadku jest już gorzej.

burzaxxx
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: burzaxxx » 14 cze 2014, 22:53

logicsys pisze:
Chodzilem do szkoly i sie zastanawialem na wuja mi te pitagorasy, sinusy, cosinusy, uklady wspolrzednych w zyciu potrzebne. Jak ja sie mylilem... :wink:
...to po to, abyś na 3 osiówkę założyć stół sinus z imadłem i frezować powierzchnie kątowe ;)

logicsys
Posty w temacie: 3

Post napisał: logicsys » 14 cze 2014, 23:45

hehe teraz juz wiem, chociaz te nowe maszyny robia za operatora cala robote z przeliczaniem powierzchni wzgledem osi itd. Jeszcze troche to w zestawie z maszyna bedzie jakis CAM i przez wifi bedzie sie programowac wszystko z biura obok, ktos wrzuci material do srodka a reszta zajmie sie maszyna- znaczy program ktory napisze programista...

No ale nie o tym temat byl :wink:
byl Spnner PD, CTX 310 eco (sinumerik 840D, 810, autoturn, shopmil)

jest Mazak integrex 400 (mazak matrix) Anayak HVM3800 (Heidenhein 426), gibbscam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”