kto zostaje w OFE a kto olał sprawe??

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Kto zostaje w ofe ?

zostaje w ofe
10
25%
zostaje w zus
8
20%
olałem temat
22
55%

Liczba głosów: 40

Awatar użytkownika

skrzat
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 14

Post napisał: skrzat » 07 cze 2014, 02:42

RomanJ4 pisze: przy uderzeniu w byle patyk zaraz wybuchają ! :mrgreen:
Długo się śmiał...
Dzięki za poprawienie humoru ! :mrgreen: Co do ZUS czy OFE, tak czy siak za dwadzieścia kilka lat jeden pracujący będzie musiał utrzymać dwie osoby na emeryturze, ten system musi je***ć. Im szybciej tym lepiej i taniej dla NAS, Polaków. Zagłosowałem na Korwina tylko dla tego, że jako jedyny polski polityk chce zmienić ten system. Jak po 89, okaże się za jakiś czas czy będzie to zmiana na lepsze ale gorzej już być nie może.

Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę budkę z piwem!

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: oprawcafotografii » 07 cze 2014, 07:58

skrzat pisze:...Co do ZUS czy OFE, tak czy siak za dwadzieścia kilka lat jeden pracujący będzie musiał utrzymać dwie osoby na emeryturze...
Obawiam sie ze tak jest juz teraz, za kilkanascie lat bedzie to pewnie 3-4 osoby.

Szczesliwie bede juz od dluzszego czasu na emeryturze ;)
Prywatnej wiec bedzie mnie walic kondycja ZUSu :)

q

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21

Post napisał: mc2kwacz » 07 cze 2014, 11:45

Korwin to oszołom. Klasyczny. Większość jego pomysłów gospodarczych nadaje się do małej skali. Czyli pod warunkiem że otoczenie, działające na innych zasadach niż korwinowe, załatwi wszystkie pozostałe problemy. W systemie państwa są nierealizowalne tak jak komunizm. Powrotu do 19-wiecznego kapitalizmu, o czym majaczy Korwin, nie ma.

System nie padnie bo nie może. Żeby system padł (żeby pozwolić mu paść) najpierw musi umrzeć prawie cała grupa emerytów funkcjonujących na obecnych zasadach i wszyscy kolejni muszą być przygotowani do bardziej rynkowej emerytury. Przygotowani i mentalnie i finansowo przede wszystkim. Bo jeśli nie, to na ulicach pojawi się w ciągu paru tygodni kilka milionów żebraków, co oczywiście jest nie do przyjęcia.

Ogólnie wszyscy wymachujący szabelkami i pokrzykujący różne mądre hasła "reformatorskie", zanim zaczną je wygłaszać powinni zastanowić się nad sensem i skutkami w kilku posunięciach do przodu. Pierniczyć bzdury i powtarzać oklepane frazesy każdy głupi potrafi. Ogarnąć całość i wymyślić coś co FAKTYCZNIE działa potrafią jednostki. I lepiej im w tym nie przeszkadzać, bo lepiej dzięki temu nie będzie. Trzeba modyfikować to co jest a nie robić rewolucje. Rewolucje ZAWSZE prowadzą do katastrofy.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: RomanJ4 » 07 cze 2014, 12:47

Ja wiem tylko jedno. że w tym kraju przez zastosowanie zdrowego rozsądku można by bez wydawania złotówki więcej zrobić kupę dobrych rzeczy i jeszcze sporo zaoszczędzić (dla budżetu). Dobrych dla wszystkich. Ale u nas najprostsze rozwiązania wprowadzić zawsze najtrudniej.
Vide - choćby służba zdrowia, i płacenie z góry(!) lekarzom za usługi, których być może nigdy nawet nie wykonają..
Ile razy byliście u swojego lekarza w zeszłym roku? A ma zapłacone z góry za całe 12 m-cy.
Czy płacicie ryczałtem przedpłatę piekarzowi na piekarnię, bo może bułki kiedyś u niego kupicie? A przecież lekarz jest takim samym usługodawcą jak piekarz, niby dlaczego mamy kredytować jego działalność? (że o lewiźnie nie wspomnę)
Mogę się założyć, że gdybyśmy płacili dopiero po, to każdy miałby ze trzy telefony miesięcznie, że "trzeba jakieś badanie zrobić". Bo.. klient przyjdzie - to kasa będzie... a o kolejkach byśmy dawno zapomnieli...

Proste? Proste, ale nie u nas...
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

skrzat

Post napisał: skrzat » 07 cze 2014, 13:13

Całe szczęście grupa młodych ludzi która o komunie nie za wiele wie i nie wychodzą z założenia, że im się coś należy, właśnie osiąga wiek w którym mogą głosować w wyborach.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: RomanJ4 » 07 cze 2014, 13:23

skrzat pisze:Całe szczęście grupa młodych ludzi która o komunie nie za wiele wie i nie wychodzą z założenia, że im się coś należy, właśnie osiąga wiek w którym mogą głosować w wyborach.
Oby tylko nie rządzili nami w przyszłości ci z taką wiedzą, bo strach się bać...
http://www.pudelek.tv/video/MATURA-TO-B ... lacy-1605/
http://www.gazeta.tv/Wideo/10,130308,14 ... iedze.html
pozdrawiam,
Roman

zdzicho
Posty w temacie: 11

Post napisał: zdzicho » 07 cze 2014, 13:51

Ja już raz wybrałem ,bo mogłem zostać w ZUSie. Pozostanę wiec konsekwentny,bo to ,że jakaś polityczna banda zapragnęła ukraść moje pieniądze,nie ma wpływu na moja decyzję. W OFE one są fizyczni ,a w ZUS,są tylko wirtualnym zapisem-czytaj nie ma ich.

Awatar użytkownika

skrzat

Post napisał: skrzat » 07 cze 2014, 13:56

Jak to mówi Korwin "Głupich zawsze jest więcej niż mądrych" ;)
Ale już niedługo to nie górnicy będą protestować w Warszawie bo im się należy tylko inni będą krzyczeć przed kopalniami "odp*** się od naszych podatków i znajdzie sobie uczciwą robotę".

zdzicho
Posty w temacie: 11

Post napisał: zdzicho » 07 cze 2014, 14:02

skrzat pisze:Zagłosowałem na Korwina tylko dla tego, że jako jedyny polski polityk chce zmienić ten system.
Nie wiem czy należysz do,, młodych, naiwnych'' ,czy tylko naiwnych. Nie zmienia to faktu,że ten pan już był gadał głupoty za pieniądze publiczne i nic to nie zmieniło . Później dość długo bredził za darmochę(bo ludziska wywalili go na śmietnik). Teraz będzie bredził w PE,za wiesze pieniądze i nikt go nadal nie będzie traktował poważnie,albowiem jest to człowiek niepoważny ,niemniej jednak sprytny. Potrafi wiec obrócić naiwność ludzi na swoja korzyść.zastanów się czemu ty pracujesz ,a on się praca nie kala ,a żyje lepiej od ciebie.
Blizej tematu .
Dziewczyna mojego syna ,otrzymał niedawno parę tysięcy w gotówce z OFE ,bo jej zmarły ojciec wskazał ją jak osobę uposażoną. Gdyby należał do ZUS nie dostała by nic,gdyby Tuskobanda nie ukradła połowy środków ,otrzymałaby 2 X więcej . Ponieważ większość populacji nie dożywa wieku emerytalnego warto zatem pozostać w OFE.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: IMPULS3 » 07 cze 2014, 14:36

oprawcafotografii pisze:Szczesliwie bede juz od dluzszego czasu na emeryturze ;)
Prywatnej wiec bedzie mnie walic kondycja ZUSu :)
No to albo masz milionowe dochody przez kilka lat aczkolwiek skoro nie kupiłeś nowej Kimli to aż tak sporo nie masz, albo chcesz żyć w szałasie w jakiejś niedostępnej dziczy gdzie pieniądze są niepotrzebne...No może tylko na jakąś wętkę i gwożdzie do łódki, bo Innej możliwości nie widze. :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”