RobiszToŹle pisze:Dzięki za informacje, chodziło mi bardziej o coś dokładnego, czyli mam szukać informacji na temat pic/avr attiny ?

No nadal nie wiemy co oznacza dla ciebie "coś dokładnego". Jeśli chcesz mierzyć (z metrologiczną dokładnością) obroty, znaczy że musisz podejść do tematu metrologicznie, podzielić system na części:
- twój obiekt, którego obroty chcesz mierzyć... Musisz dodać jakiś charakterystyczny znak na nim, który pozwoli ci te obroty mierzyć. Może to być biała kropka i czujnik odbiciowy który jej przejście zarejestruje, może być szczelina w tarczy (lub wiele szczelin, takie typowe kółko enkodera) i czujnik szczelinowy (fotobariera, jak od kółka w myszce), może być "znak" magnetyczny (występ na metalowym kole, lub element magnetyczny przyczepiony na obwodzie) i do kompletu czujnik halotronowy lub po prostu cewka (wykrywający zmianę pola magnetycznego, gdy przechodzi obok metal/magnes - jak w samochodowych czujnikach położenia wału) itd metody zamiany obrót > impuls elektryczny
- pomiar tych (już elektrycznych) impulsów. I tutaj jak pisałem - musisz się zdecydować jaki zakres obrotów mierzysz, z jaką rozdzielczością, i jak często chcesz mieć wynik (albo
- jak często te obroty się zmieniają, czy możesz czekać 1 czy 10s na wynik, czy co 0.01s musisz mieć aktualny) itd. Jeśli prędkość pomiaru nie jest istotna, a obroty są znaczne - to możesz zliczać impulsy (obroty) i podliczać ile ich jest na np sekundę lub minutę (im dłuższy czas - tym większa dokładność). Jeśli obroty są niewielkie, albo potrzebujesz szybko wynik - to nie mierzysz liczby impulsów/przez czas, tylko liczysz czas T ("zegarkiem" w komputerze/mikrokontrolerze) między kolejnymi impulsami, a 1/T = f [Hz] = obroty (znaczy ilość impulsów na sekundę). Do samego zliczania tego czasu lub częstotliwości możesz zaprząc nawet "farbryczny" miernik częstotliwości/okresu, a te bywają z wyjściem na komputer, jeśli wynik nadal chcesz mieć na PC ... Albo możesz napisać prosty programik na AVR, jak wcześniej pisałem...