Proces Technologiczny

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
tmkamil
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Post napisał: tmkamil » 05 cze 2014, 22:31

burzaxxx pisze:tolerancja jest warsztatowa więc może 175 styknie. zależy od materiału bazowego jaki kupisz. 180 to więcej wióra i więcej czasu.
WP Kamil pisze:Myślę że nie ma co zakładać- lepiej rozejrzeć sie co jest dostępne na daną chwilę. Nawet wybranie jakiegoś znormalizowanego materiału (tak są katalogi wyrobów hutniczych) dla wyrobów jednostkowych może zaowocować ogromnym problemem z dostępnością
jak dla mnie to jest sprawa z mniejsza waga, wazniejsze dla mnie jest to, czy operacje dobrze, a przede wszystkim zamocowanie i bazowanie :)

Tagi:

tefanek
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2

Post napisał: tefanek » 06 cze 2014, 07:21

Ja mam pytanie od kiedy to dla produkcji jednostkowej tworzy sie karty technologiczne? Kolega z pracy tak jak i ja skończył wydz. Mechaniczno Technologiczny polsl. i opowiadał o jego pytaniu na obronie. Prowadzący (który kiedys pracował jako technolog) dał mu rysunek detalu do wykonania, 1 szt, pytanie brzmiało jak wygląda karta technologiczna tego procesu. Jego odpowiedz: pójdę sobie z rysunkiem na warsztat, poszukam najlepszego pana Kazia(tokarza) i omówie z nim rysunek.
Jak już to ma być robione na jednej obrabiarce to bym to prędzej wrzucił na frazarkę CNC,

rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: rc666 » 06 cze 2014, 13:11

Tefanek,

Z mojego doswiadczenia wiem ze nie ma pracj jednorazowych. Te "jednorazowki" co mialy byc robione tylko raz wracaja po pewnym czasie i pozniej jest seria do zrobienia.

Druga sprawa: w jednych fabrykach mozna sie obejsc bez karty technologicznej ale w innych nie da rady. Mysisz zrobic taka karte. Nie bede tutaj sie wglebial po co bo nie to jest tematem tego posta.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”