Laser Cut nie przecina materiału > błąd programu
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Laser Cut nie przecina materiału > błąd programu
Witam.
Mam dziwny problem któryś raz z kolei w ciągu roku wycinam projekt; wcześniej bez żadnego problemu.
W corelu ma przydzielone 5 kolorów żeby w odpowiedniej kolejności się wycinało. Oczywiście AI i import do LC.
Wszystkie parametry na kolor ustawione tak samo.
I jednego koloru nie docina obniżyłem mu prędkość do 10 pozostałe mają w ustawieniach 18.
Moc 100% i sru czerwonego nie docina nacina tylko lekko materiał.
Po zmianie na jeden kolor i ustawieniu prędkości na 18 i 100% mocy bez problemu tnie.
W sofcie sie coś wywaliło ale nie wiem co.
Problem jest powtarzalny, wyłączyłem program wgrałem od nowa plik z corela, zapisałem w LC pod inną nazwą, wgrałem plik konfiguracyjny w maszynę,wyczyściłem log w LC, reset komputera...... i nie tnie czerwnego.
Mam dziwny problem któryś raz z kolei w ciągu roku wycinam projekt; wcześniej bez żadnego problemu.
W corelu ma przydzielone 5 kolorów żeby w odpowiedniej kolejności się wycinało. Oczywiście AI i import do LC.
Wszystkie parametry na kolor ustawione tak samo.
I jednego koloru nie docina obniżyłem mu prędkość do 10 pozostałe mają w ustawieniach 18.
Moc 100% i sru czerwonego nie docina nacina tylko lekko materiał.
Po zmianie na jeden kolor i ustawieniu prędkości na 18 i 100% mocy bez problemu tnie.
W sofcie sie coś wywaliło ale nie wiem co.
Problem jest powtarzalny, wyłączyłem program wgrałem od nowa plik z corela, zapisałem w LC pod inną nazwą, wgrałem plik konfiguracyjny w maszynę,wyczyściłem log w LC, reset komputera...... i nie tnie czerwnego.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
Nie znam LC, ale czy ten program przetwarza wartości kolorów w RGB czy w CMYK, może tu tkwi problem że czerwony to nie czerwony ? Zarządzanie kolorem w Corelu dużo potrafi namieszać.
.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 300 ::.
.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 100 R ::.
.:: FREZARKA INFOTEC 330G ::.
----------------------------------------------
ZAPRASZAM NA BLOGA
http://lasertrotec.blogspot.com
ZAPRASZAM NA BLOGA
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Kompletna bzdura.guardian_angel pisze:Nie znam LC, ale czy ten program przetwarza wartości kolorów w RGB czy w CMYK,
Oznaczenie kolorem jest tylko sposobem przekazania informacji programowi które elementy ma wykonać z jakimi parametrami.
RGB czy w CMYK nie maja tu nic do rzeczy.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
- Kontakt:
cinematic2, to było moje pytanie nie twierdzenie.
Aha czyli to jest bardziej skomplikowane niż sądziłem, w dowolnym programie coś rycuję, potem to eksportuję gdzieś do innego programu, tam coś zamieniam, potem eksportuję do LC, potem zapisuję do pamięci maszyny, następnie wczytuję to z pamięci maszyny ...łoo matko można się pogubić.
Aha czyli to jest bardziej skomplikowane niż sądziłem, w dowolnym programie coś rycuję, potem to eksportuję gdzieś do innego programu, tam coś zamieniam, potem eksportuję do LC, potem zapisuję do pamięci maszyny, następnie wczytuję to z pamięci maszyny ...łoo matko można się pogubić.
ZAPRASZAM NA BLOGA
ZAPRASZAM NA BLOGA
-
Zgadza się z małymi wyjątkami.guardian_angel pisze:cinematic2, to było moje pytanie nie twierdzenie.
Nie w dowolnym tylko najczęściej w Corelcu.
Nie eksportujesz gdzieś do innego programu tylko zapisujesz jako np. AI.
Następnie importujesz do LC.
Zapisujesz plik (na kompie).
Wysyłasz do maszyny.
Większość nawet średnio rozgarniętych użytkowników LC radzi sobie z tym bez problemów.
Natomiast mieliby gigantyczny problem z uzbieraniem kwoty potrzebnej na zakup Troteca.
Coś za coś.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
- Kontakt:
i niestety są są do tego zmuszeni, ale to akurat mi nie przeszkadza.cinematic2 pisze:Większość nawet średnio rozgarniętych użytkowników LC radzi sobie z tym bez problemów.
Człowiek ma naturę ułatwiania i usprawniania sobie życia, a nie komplikowania i nie sądzę aby ułatwić sobie pracę, koniecznie należy kupić trotecka, wystarczy tylko "ucywilizować" program sterujący ploterem.
ZAPRASZAM NA BLOGA
ZAPRASZAM NA BLOGA
-
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Niezupełnie ,jeśli zrobisz projekt w corelu i zastosujesz przy eksporcie profil CMYK i spróbujesz np. laserem ls100ex zrobić bezpośrednio z pominięciem programu ( w tym przypadku Laserstyle) ,czyli bezpośrednio użyć lasera jako drukarki ,bo tak też można , to laser zrobi to niepoprawnie dopiero jak wyeksportujesz projekt z ustawieniem palety RGB zrobi to poprawnie .cinematic2 pisze:Kompletna bzdura.guardian_angel pisze:Nie znam LC, ale czy ten program przetwarza wartości kolorów w RGB czy w CMYK,
Oznaczenie kolorem jest tylko sposobem przekazania informacji programowi które elementy ma wykonać z jakimi parametrami.
RGB czy w CMYK nie maja tu nic do rzeczy.
Kolego Decodrew spróbuj zastąpić plik config LC nowym i wtedy spróbuj .
pozdr.