dokładnie co do strownika to jest ten o którym wspominałes, silnik kupiłem na akcesoriach
FL86ST94-4008A płyta głowna też zakupiona na akcesoriach. a co do programu to zachowuje się tak: program staje ,w tym momencie co staje silnik a co do ustawień to są takie:
minimum pulse width: 10 us
direction prechange: 1 us
[ Dodano: 2007-05-06, 19:42 ]
dodatkowo przy wizualizacji przemieszczania się samego narzedzia w machu widać jak ta "zielona kreska" informujaca o pozycji porusza się skokowo.
Mach
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
ja mam ustawione w machu :
minimum pulse width: 5 us
direction prechange: 5 us
Dodam , że te same sterowniki i te same silniki posiadam
minimum pulse width: 5 us
direction prechange: 5 us
Dodam , że te same sterowniki i te same silniki posiadam

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
polecam zrobienie dyskietki pod DOSa i umieszczenie na niej TurboCNC
a następnie sprawdzenie jak to działa.... DOS nie jest obciążony różnymi trudnymi do przewidzenia procesami...
ostatnio - na zupełnie nowej maszynie zainstalowałem na szybko macha... i całość działa dziwnie... nie do końca poprawnie - problem an 100% leżał po stronie komputera z systemem... bo wyciągnąłem stary komputer (piii800) na którym testuję linuksa i EMC2 - i po podłączeniu sterownia (również M542...) - wszystko ładnie równomiernie pracowało
najprowdopodobniej przyczyną drobnych nierównomierności sterownia była płyta główna ze zintegrowaną grafiką...
a następnie sprawdzenie jak to działa.... DOS nie jest obciążony różnymi trudnymi do przewidzenia procesami...
ostatnio - na zupełnie nowej maszynie zainstalowałem na szybko macha... i całość działa dziwnie... nie do końca poprawnie - problem an 100% leżał po stronie komputera z systemem... bo wyciągnąłem stary komputer (piii800) na którym testuję linuksa i EMC2 - i po podłączeniu sterownia (również M542...) - wszystko ładnie równomiernie pracowało
najprowdopodobniej przyczyną drobnych nierównomierności sterownia była płyta główna ze zintegrowaną grafiką...
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Zwracam kolegom uwagę że w takim przypadku nie ma co mówić o błedach mechaniki lub innych zewnetrznych - to jest raczej wyłacznie wewnetrzne ustawienie programu lub jego konfiguracja w systemie ( choć już to drugie mniej prawdopodobne gdyż nie byłoby zróznicowania tylko w dojazdach na zero, jak pisze autor a błędy występowały by zawsze lub uzależnione od np prędkści)nikon pisze:jeszce jedno co ciekawego zauważyłem: gdy w zakładce manual- ręcznie steruje silnikiem (SILNIK KROKOWY FL86ST94-4008A ,sterownik M542) to silnik pięknie rusza,hamuje. Natomiast w cyklu wykonywania Gcod-u -"dojazdu" do punktu od którego ma zaczać wykonywanie danej operacji -silnik dławi się ,zatrzymuje.Przy wykonwyaniu operacji jest wszystko OK
Nie dławi sie pzypadkiem początkowymi ustawieniami podczas najazdu na poczatek programu - może wyrzucić wszystkie poczatkowe G.. i tylko spróbuj z czystym ruchem G00 i G01
Czy w kodzie powinno być G0 czy G00 - czy to jest róznica?