Zachciało mi się tokarki - tylko już zgłupiałem
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Ja kupił bym bez wahania LD 550 jednak nie mam gdzie postawić , Parametrami toczenia zbliżona jest do TSB20 ( jednak nie stabilnością i wykonaniem) . Nie mam doświadczenia na takim modelu wiem że mi by wystarczył . Co do innych 250 -tek 300 -tek czy 350-tek to wszystko do drobnych prac , delikatnych ,bez pośpiechu a efekty jak złapiesz doświadczenia to na pewno będą zadowalające. W Warszawce na Kole widziałem z 1400zł , trafisz za 1500 to bierz ,ale jeżeli jest 100% sprawna , bo jak się nie znasz to z naprawą będziesz się woził po fachowcach, i wyjdzie wtedy 2500- 3000 zł . Ja za najsłabszy punkt tych tokarek wymieniam silniki. Bo kiedyś miałem z silnikiem 550W to też była za słaba ( a może to sterownik nie spełniał swojej roli) siedział tam jakiś KB..
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
To giełda staroci. Nie znam dobrze Warszawy ale chyba od ul. Dywizjonu 303 są ,, budy ,, jest tam jeden gość co miał taką tokarkę . Popatrz też w jego narzędzia przybory ,akcesoria , zobaczysz ile można u niego wybrać . Miał super krążki silikonowe z pyłem diamentowym , polerują jak trzeba . Jest troszkę drogo ale do przyjęcia ( krążek takowy 220 mm za 40 zł )
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
może nie wiesz kolego, że w obrabiarkach masa to zaleta. Im masywniejsza, tym mniej podatna na drgania. Popatrz na "dorosłe"...PSUJEK pisze:LD 550 - tylko troszkę waga jej dobija
Podobnie napęd, im więcej watów, tym więcej momentu obrotowego. Zwłaszcza w napędzie bezpośrednim wrzeciona.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Bernardo 250 się właśnie pojawiła, roczna ale "nówka" , facio dodaje noże i inne duperele , do smarta jak znalazł
http://olx.pl/oferta/mini-tokarka-berna ... 50064ea73a

perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 19
Do SMARTA może i tak - ale nie do toczenia. Miałem sposobność dziś taka wypróbować - troszkę twardszy materiał - troszkę przyciągu i tokareczka gnie się jak ta lala.
Strasznie delikatne ustrojstwo.
Dość dużo za to chce. Prawie nie używana. Jednak już lepiej kupić nową za 3300 złociszy LD 550. Tylko ta waga.

Dość dużo za to chce. Prawie nie używana. Jednak już lepiej kupić nową za 3300 złociszy LD 550. Tylko ta waga.

zawsze coś popsułem ale czy też naprawiłem - czasami się udało 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
witam.
cóż masz z wagą ?
widziałem wiele tokarek i nie spotkałem się z przypadkiem żeby była za ciężka
dawno temu byłem na takich targach i była tam tokarka zegarmistrzowska ( no - powiedzmy - precyzyjna ) .
waga około 120 kg - długość toczenia 100mm , max średnica 60 mm ( o ile pamiętam ) .
pozdrawiam.
cóż masz z wagą ?
widziałem wiele tokarek i nie spotkałem się z przypadkiem żeby była za ciężka

dawno temu byłem na takich targach i była tam tokarka zegarmistrzowska ( no - powiedzmy - precyzyjna ) .
waga około 120 kg - długość toczenia 100mm , max średnica 60 mm ( o ile pamiętam ) .
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares