Chce byc taki jak wy-poczatki z CNC

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC
Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: WZÓR » 03 maja 2014, 11:11

halunek pisze:rok temu przegladałem oferty i byla masa ofert dla operatorów-programstów, o dziwo nie bylo jakichs kosmicznych wymagan, ....
.... i (chyba) zarobków . :grin:

P.s.
patrz; ogłoszenie na czasie
https://www.cnc.info.pl/topics77/progra ... t57227.htm

Mariusz.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Tagi:

burzaxxx
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: burzaxxx » 03 maja 2014, 17:57

i tak mniej więcej powinno wyglądać ogłoszenie o pracę, a nie " znajomość obsługi CNC"
takie coś to piszą agencje pośrednictwa które CNC to to nie wiedzą co to jest dokładnie
aczkolwiek przy " HAAS jest bardzo przyjemnym w programowaniu systemem," trochę się uśmiechnąłem z przekąsem ;)

logicsys
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: logicsys » 03 maja 2014, 20:50

halunek pisze:rok temu przegladałem oferty i byla masa ofert dla operatorów-programstów, o dziwo nie bylo jakichs kosmicznych wymagan, ostatnio widziałem ogłoszenie gdzie w wymaganiach bylo cos w stylu "umiejetnosc obslugi CNC" bez zadnego doswiadczenia czy jezyka ;d
najprawdopodobniej bede celował w UK bądź Niemcy. angielski szlifuje, a co do niemieckiego to robie sobie kurs online :)

coś z literatury polecacie? bo na razie jak czytam posty na forum to polowy nazw nie rozumiem ;d

No rok czasu to duuuzo. Hehe zebys sie nie zdziwil podczas rozsylania cv. Pamietaj ze za granica maja swoich uczniow po szkolach do przyuczenia. Chyba ze masz duzo szczescia w zyciu, bo bez niego ciezko bywa :wink:

A literatura jest rozlegla. Na poczatek poradnik tokarza/frezera, gdzies tu na forum byl. No i wszelkiego rodzaju instrukcje programowania. Ale to zalezy jakie sterowanie. Wogole obadaj na jakie maszyny/sterowania szukaja najwiecej ludzi i tego sprobuj sie naumiec na sucho (bedzie ciezko). Pozniej i tak na maszynie bedziesz sie uczyc od nowa z parametrami, mocowaniami i blablabla przyjebiesz nie raz nie dwa, wiec jak masz slabe serce to uwazaj, efektowne jebudu podnosi cisnienie , bo nie zaparkowal ten kto nic nie robil :mrgreen:
byl Spnner PD, CTX 310 eco (sinumerik 840D, 810, autoturn, shopmil)

jest Mazak integrex 400 (mazak matrix) Anayak HVM3800 (Heidenhein 426), gibbscam

burzaxxx

Post napisał: burzaxxx » 03 maja 2014, 21:26

halunek pisze: coś z literatury polecacie? bo na razie jak czytam posty na forum to polowy nazw nie rozumiem ;d
przewodnik Garant np?

Pacowsky
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: Pacowsky » 05 maja 2014, 13:04

Witam

Nie chce dublować tematu, więc spytam tutaj

Chciałbym zapytać szanownych, doświadczonych kolegów w kwestii oceny chęci przebranżowienia się.

Mam 25 lat i skonczone studai lic + mag. w zakresie logistyki oraz 5 lat doświadczenia wtym ze zawodzie jako spec ds logistyki. Ponieważ pracuje w małej firmie (ma to swoje plusy i minusy) nie mam żadnych szkoleń, kursów, nie uzywam w pracy języka obcego, nie znam się nawet na zwykłym SAP'ie... nie zarabiam źle, ale perspektywy rozowju marne. Próby przejścia do wiekszej firmy koncza się niepowodzeniem, bo albo mam za duze wymag. finansowe (podaje minimalnie niższe niż mam teraz) albo nie mam umiętnosci SAP itp.. błędne koło...

Myslalem żeby spróbować swoich sil w dziedzinie CNC, do dziś załuje, że nie poszedłem w tym kierunku od razu, ale co zrobić.

Nie znam się na tym - jestem zielony. Pomyślałem zatem, że spóuje nawiązać kontakt z wiekszą firmą pod PN i za darmo, zaoferuje się w ramach praktyk, stażu, podczas mojego urlopu (3 tyg) a dodatkowo jesli pracowaliby tam weekendowo to również w sb i niedz.

Abstrahując od tego czy sie zgodzą czy nie, jak myslicie czy to ma sens, aby poznawać temat od tej strony bez ukończenia żadnej szkoły ?

Czy jest wogóle szansa na przebrażowienie się ?

Pozdrawiam serdecznie

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lajosz » 05 maja 2014, 14:03

Pacowsky pisze:Czy jest wogóle szansa na przebrażowienie się ?
Szansa jest, ale czy to ma sens ?
Jeśli zarabiasz dobrze, a pracę masz stabilną, to lepiej nie kombinować.

Trzy tygodnie na praktykach, przy założeniu, że znajdziesz chętnych nawet za darmo, to mało, a jeszcze jak powiesz, że nigdy wcześniej nie miałeś do czynienia z CNC, to bardzo wątpię, że będziesz robił na tej praktyce coś więcej niż podawanie materiału, gapienie się w to co robią inni i ewentualnie przyciśnięcie przycisku startu, a i to pd koniec praktyki, ale ...... jeśli temat Cię interesuje, a (jak piszesz) nie koliduje to z Twoją dotychczasową pracą, to zawsze warto wiedzieć więcej niż mniej.

Powyższe nie miało zniechęcić (bo temat CNC zacny), ale zastanów się czy warto od strony czysto finansowej.

Pacowsky

Post napisał: Pacowsky » 05 maja 2014, 14:23

Dzięki za wypowiedź

Praca jest może i dobra jak na moj wiek i na fakt ze mieszkam z rodzicami, ale nic po za tym, a przecież 25 lat to za mało aby przestać się rozwijac i dążyć do zwiekszenia zarobków.

Za rok, jade do Kanady i myślalem zeby tam kontynuować moją "karierę", a wiec także pracować za darmo przy CNC mając juz o tym jakieś pojęcie przywiezione z PL, ale to chyba zbyt naiwny i nierealistyczny plan ;/

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lajosz » 05 maja 2014, 14:38

Pacowsky pisze:Za rok, jade do Kanady i myślalem zeby tam kontynuować moją "karierę", a wiec także pracować za darmo przy CNC mając juz o tym jakieś pojęcie przywiezione z PL, ale to chyba zbyt naiwny i nierealistyczny plan ;/
W takim razie masz rok na naukę wszystkiego co związane z CNC.
Paradoksalnie, Twój plan wcale nie jest taki naiwny i nierealistyczny.
Po roku już coś będziesz wiedział, a w Kanadzie chyba za darmo się nie robi, więc (o paradoksie) tam będziesz miał większe szanse na rozwój niż w Polsce.

CNC, to pojęcie ogólne, ale zapewniam, że obróbka metalu, drewna, aluminium i innych rzeczy różni się czasami diametralnie i chociaż zasady pracy maszyn CNC są jednakowe, to jednak warto sobie "wybrać" materiał, więc jeśli w tej Kanadzie masz już kogoś, to poproś go o rozeznanie rynku CNC w tym kraju, czyli na co jest zapotrzebowanie.
Jednak Kanada, to raczej chyba drewno, więc ........
Chociaż nigdy nie wiadomo.

Ja pracowałem przez 10 lat w drewnie jako programista/operator, ale miałem okazję bardzo blisko przyjrzeć się pracy w metalu i z całą odpowiedzialnością stwierdzam, że to zupełnie dwa inne tematy.

Kończąc, życzę powodzenia.
Jesteś młody, więc jeszcze Ci się chce, a to bardzo dużo :)

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: WZÓR » 05 maja 2014, 21:28

Pacowsky pisze:... Mam 25 lat i skonczone studai lic + mag. w zakresie logistyki oraz 5 lat doświadczenia wtym ze zawodzie jako spec ds logistyki. (...)
... nie zarabiam źle, ale perspektywy rozowju marne.

Myslalem żeby spróbować swoich sil w dziedzinie CNC, ...
A co , myślisz , że w tej branży kokosy zarabiają? :grin:

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”