o srubach i wozkach z chin- moje wideo
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Co do cła i Vatu. Wszystko zależy od tego co jest napisane. Możesz napisać że do celów hobbystycznych i towar wtedy nie podlega cłu wg rozporządzenia rady EWG 1186/09 Art23 PA 191 i jakieś tam cyferki. Płacisz wtedy Podatek VAT i Prowizje około 74 zł ( DHL ) naliczony od zadeklarowanej wartości i kosztu transportu.
Fred jest szefem wszystkich Fredów
Fred jest szefem wszystkich Fredów

Zaczynam przygodę.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Przy małych zakupach, chyba do dwustu iluś zł nie naliczają ani cła ani podatku. Ja zamiast kupować wszystko u jednego sprzedawcy kupuje tam gdzie wysyłka jest darmowa, tak żeby wartość paczek nie przekraczała tych dwustu iluś zł. Cenowo wychodzi tyle samo bo chinole mają jakiś dziwny system naliczania kosztów przesyłek. Przy droższych rzeczach i wysyłkach kurierami niestety trzeba dopłacić.
Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę budkę z piwem!
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Przy kurierze słyszałem, że nie unikniesz VAT bo firmy zarabiają na procedurze ovatowania i nie zależy im na jego braku. Natomiast legendy o braku VAT dotyczą wysyłki China Post czy jak to się u nich nazywa. Ale jak sam pisałeś, to legendyXprot pisze:tak, przy wysylce kurierem masz doliczane cło i vat (słyszałem legendy, że tak nie jest, ale nie potwierdzone.)

A to nie wiedziałem odnośnie zwolnienia z cła, ale zdaje się, że stawka cła jest dość niska w porównaniu z VAT więc to chyba marne pocieszenie.elofura pisze:Co do cła i Vatu. Wszystko zależy od tego co jest napisane. Możesz napisać że do celów hobbystycznych i towar wtedy nie podlega cłu wg rozporządzenia rady EWG 1186/09 Art23 PA 191 i jakieś tam
No właśnie podobnie sobie wykombinowałem, osobne paczki niż jedna duża. Albo faktycznie pogrzebię na ebay niemieckim albo angielskim, może różnice nie będą na tyle duże, że będzie warto kombinować bezpośrednio z chińczykiem.skrzat pisze:Przy małych zakupach, chyba do dwustu iluś zł nie naliczają ani cła ani podatku. Ja zamiast kupować wszystko u jednego sprzedawcy kupuje tam gdzie wysyłka jest darmowa, tak żeby wartość paczek nie przekraczała tych dwustu iluś zł. Cenowo wychodzi tyle samo bo chinole mają jakiś dziwny system naliczania kosztów przesyłek. Przy droższych rzeczach i wysyłkach kurierami niestety trzeba dopłacić.