Chce byc taki jak wy-poczatki z CNC
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 6
Chce byc taki jak wy-poczatki z CNC
Cześć mam 19lat, rok temu skonczylem LO i postanowiłem zrobic sobie rok przerwy i zastanowić sie nad tym co bym chcial robic. Szukajac w zeszlym roku pracy za granica zauważyłem, ze jest MNÓSTWO ofert wlasnie dla operatorów CNC. Postanowiłem, ze sproboje w tym kierunku. Moj plan to uskładanie pieniedzy na jakis porzadny kurs (ile to bedzie kosztowac tak mniej wiecej?) a potem poszukac pracy. Zanim jednak pieniadze uzbieram to minie troche czasu, a nie chciałbym go zmarnować. Moglibyście mi polecic jakies ksiazki/poradniki/programy które bym mogl sobie przyswoic przez ten czas? Z góry dzieki 

Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Re: Chce byc taki jak wy-poczatki z CNC
Kup sobie symulator na tokarkę i frezarkę ;halunek pisze:... Moglibyście mi polecic jakies ksiazki/poradniki/programy które bym mogl sobie przyswoic przez ten czas? Z góry dzieki
https://www.cleverbridge.com/858/purl-c ... Katalogeng
.... w zakładce ,,KURS'' znajdziesz materiały , które pomogą Tobie w nauce podstaw obsługi i programowania obrabiarek CNC.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Poszukaj w okolicy firm ,gdzie wzięli by Cię na praktyki...halunek pisze:Moj plan to uskładanie pieniedzy na jakis porzadny kurs (ile to bedzie kosztowac tak mniej wiecej?) a potem poszukac pracy.
Piszę Ci to dlatego ,że firmy nie chcą zatrudniać ludzi bezpośrednio po kursie.
Taki człowiek za dużo nie wie ,a trzeba w niego włożyć jeszcze trochę praktyki...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Popatrz na jakieś FreeCADy i zrób sobie małe portfolio - jak będziesz miał takich parę projektów, ktoś w temacie będzie mógł się zasugerować, że masz do tego smykałkę.
Starsi często mają problemy z nowoczesnymi technologiami i ciężko im się wdrożyć w nowe programy. Więc jak byś się nauczył robić modele pod obróbkę to byś zaplusował.
Starsi często mają problemy z nowoczesnymi technologiami i ciężko im się wdrożyć w nowe programy. Więc jak byś się nauczył robić modele pod obróbkę to byś zaplusował.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Rok przerwy w nauce i młodym wieku to chyba wymówka od dalszego kształcenia.
Znam parę osób , które sobie zrobiły rok przerwy ... i potem się zrobiło 2 lata przerwy itd.
Co napiszesz w CV - jakie wykształcenie LO ? + jakieś kursy !
Moja rada , to nie przerywaj nauki (np. zaocznej) + praca w interesującym zawodzie.
Znam parę osób , które sobie zrobiły rok przerwy ... i potem się zrobiło 2 lata przerwy itd.
Co napiszesz w CV - jakie wykształcenie LO ? + jakieś kursy !
Moja rada , to nie przerywaj nauki (np. zaocznej) + praca w interesującym zawodzie.
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Ja też jestem po LO, ale dodatkowo skończyłem Budowę Maszyn na studiach. Jeśli chcesz się intensywnie rozwinąć w kierunku technicznym to proponuję studia zaoczne na budowie maszyn, automatyce, elektronice, mechatronice czy czymś podobnym. A w tygodniu tak jak kolega wyżej pisał pójść na bezpłatne (za pewne) praktyki lub przyjąć się jako robol w ostateczności, gdzieś do narzędziowni. Choćbyś tam miał na miotle jechać na początku to zawsze masz kogo podpatrzeć i zapytać. To daje więcej niż kursy a studiami uzupełnisz wiedzą.
Takich co robili sobie rok przerwy widuję na kasie w Irlandii albo w Polsce w fabrykach jako operatorzy.
...chyba że masz znajomości i ktoś Cię może polecić.
Takich co robili sobie rok przerwy widuję na kasie w Irlandii albo w Polsce w fabrykach jako operatorzy.
...chyba że masz znajomości i ktoś Cię może polecić.
Elektryka, Mechanika, Automatyka, ABB, PLC, Hydraulika, Pneumatyka, CAD 2D/3D bryła/powierzchnia, Części zamienne. - kontakt na PW. Czasem przydatna cierpliwość.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
jeżeli by Cię zainteresowały obrabiarki CNC to startuj na MiBM, z mojego doświadczenia polecam zaoczne, sam kończyłem dzienne ale w dzisiejszych czasach fach jest ważniejsze
najlpeiej jeszcze jakbyś skończył studia i miał doświadczenie w tym kierunku
a i oczywiście ucz się angielskiego bo to podstawa hehe