Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów!
W mojej głowie zrodził się pomysł zbudowania styro plotera pod standardową płytę 120x60 cm. Długość drutu 30 cm. W osi pionowej mam zamiar zastosować łożyska liniowe i wałki fi12 po dwa na stronę a w osi poziomej wałki fi25 długości ok. 140 cm. Waga ramki ok 4 kg. Mam pytanie do szanownych forumowiczów czy takie wałki wystarczą? Czy nie będą się wyginać?
Prowadnice do styroplotera. Pytanie o ugięcie
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
U mnie w poziomie są wałki - zwykłe pręty fi 20
natomiast w pionie rurki. Też na początku miałem ten dylemat, ale w miarę jak budowałem
wszystkie ciężkie elementy powywalałem. Tak jak pisałem chodzi o to by było to jak najlżejsze - ciężka może być podstawa aby maszyna stabilnie stała, natomiast wszystko co jeździ jak najlżejsze. Styroploter jedyną siłę jaką ma do pokonania to ruch własny. Dlatego im lżejsze elementy tym lepiej.
natomiast w pionie rurki. Też na początku miałem ten dylemat, ale w miarę jak budowałem
wszystkie ciężkie elementy powywalałem. Tak jak pisałem chodzi o to by było to jak najlżejsze - ciężka może być podstawa aby maszyna stabilnie stała, natomiast wszystko co jeździ jak najlżejsze. Styroploter jedyną siłę jaką ma do pokonania to ruch własny. Dlatego im lżejsze elementy tym lepiej.