historię II wojny światowej czytam ze zrozumieniem

nie wiem czy moja maszyna ma fizyczna zmieniarkę narzędzi, nie widzę czegoś takiego :0
chociaż, w sumie jak zmieniam jej frez na wiertło ręcznie samemu w wrzecione, to chyba jest to fizyczne

ok, do rzeczy
jak moge zmienić wybór postprocesora i sprawdzić czy jestem w stanie wykonać to sposoben który opisałeś, bo on jest dla mnie najwygodniejszy...więc pewnie się nie uda..
[ Dodano: 2014-04-09, 20:36 ]
Robert,
napisałeś
Możesz, możesz i do tego masz kilka sposobów.
1. Albo wszystko robisz jednym frezem czyli 0,9 milimetra i czekasz na efekt końcowy przez tydzień.
2. Albo ustawiasz odpowiednio frezowanie czyli jeżeli Twoja bryła ma mieć w osi "z" np. 10 milimetrów to zakres obróbki ustawiasz na 9,5 milimetra, czyli te pół milimetra(od dołu) zostaje nie tknięte i "trzyma" całą bryłe na stole tak, że następny frez może robić otwory a po zakończeniu całej obróbki możesz ręcznie usunąć metariał który został.
3. Albo jako pierwszą w CAM-ie ustawiasz obróbke wykańczającą blokując jednocześnie frezowanie wszystkiego oprócz otworów i już otwory masz wyfrezowane. A później dopiero uruchamiasz obróbke kształtową gdzie frez 3mm wyfrezuje Ci kształt całej bryły. Czyli w CAM-ie po ustaleniu już wielkości materiału z którego ma być zrobiona Twoja bryła zaczynasz od obróbki wykańczającej i kończysz na obróbce kształtowej.
4. Albo najpierw ustawiasz frezowanie w operacjach 2d(również jest obróbka kształtowa) - wtedy zostaną wyfrezowane tylko otwory i jak poprzednio uruchamiasz obróbke kształtową 3d.
1. wiadomo, że odpada

2. też odpada
3Czyli do obróbki wykańczającej i kształtowej mogę zdefiniować 2 różne frezy ? jak wykonac tą całą operację ?
4. Nie mam pijęcia jak to zrobić...a brzmi ciekawie !