Gubienie otworów w wygiętym materiale
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 27
Tak, wiertło wchodzi pod katem w materiał.Grubość materiału 5mm, robocza wiertła 1,1mm.
Powiem tak, siedzę przy maszynie i za Chiny nie widzę żeby to wiertło mi sie ślizgały na materiale...tym bardziej, jak powtarzam wiercenie wchodzi w te nawiercone miejsca..(złe oczywiście)..wiec jak dla mnie to nie kwesta poślizgu wiertła...ale ja sie nie na tym bardzo nie znam i bardzo zależy mi na Waszym zdaniu. Czyli wiertło ? Sa jeszcze jakies inne możliwości ?
Podobno sa wiertła do wiercenia pod katem...?
Powiem tak, siedzę przy maszynie i za Chiny nie widzę żeby to wiertło mi sie ślizgały na materiale...tym bardziej, jak powtarzam wiercenie wchodzi w te nawiercone miejsca..(złe oczywiście)..wiec jak dla mnie to nie kwesta poślizgu wiertła...ale ja sie nie na tym bardzo nie znam i bardzo zależy mi na Waszym zdaniu. Czyli wiertło ? Sa jeszcze jakies inne możliwości ?
Podobno sa wiertła do wiercenia pod katem...?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
Re: Gubienie otworów w wygiętym materiale
Witamloook pisze:Witam,
używam frezarki CNC, frezarka wycina bardzo równo, problem mam z wierceniem otworów w powyginanym materiale, na zwykłej desce dziurki wycinane są idealnie w powyginanym je lekko gubi...wiertło się wygina ? raczej nie.....jestem totalnie bezradny...
ma ktoś jakiś pomysł ?
Skoro używasz frezarki do obróbki bryły 3d, to może "zaprogramuj" też frezowanie otworów. Tylko nie rób czegoś takiego jak frezowanie otworu o średnicy 3 milimetry, robisz frezem 3 milimetry chodzi mi o częsć roboczą. A czy program do obróbki piszesz z pulpitu czy za pomocą CAM-a? W Twoim przypadku jeżeli chcesz "wywiercić" otwór w drewnie o pochyłej powierzchni to możesz być na 100% pewny, że "czubek" wiertła się pośliźnie na śliskiej powierzchni drewna. Czym to jest spowodowane? A długością wiertła wystającego z uchwytu. Mozesz mieć "idealne" wiertło a i tak czubek wiertła się odchyli nawet o 0,6 milimetra i tego gołym okiem nie zauważysz. Dopiero przy pomiarach wyjdzie na to, że wiertło się "ugieło" na czubku o 1,2 milimtera w stosunku do promienia otworu.
robert
-
Lajosz,
Przeanalizowalem jeszcze raz Twoje info, odpada mi (chyba )błąd maszyny, bo w równym wierci dobrze,pliki, tez sa poprawne i co ważne juz z góry materiału widzę ze otwory sa nierówno...siedzę przy samej maszynie i nie widzę,żeby wiertło sie omykalo...wiertło jest cienkie 1.1mm ale krótkie, 10,5mm roboczej długości...
Wiec ja po prostu zgłupiałem...
Postaram sie jutro wrzucić rysunek,
[ Dodano: 2014-04-01, 23:37 ]
Robert,
Nie mam frezarki 3d, to zwykła 3 osiowa, dlatego wiertło nie wchodzi w materiał pod katem prostym...
Program piszę w Artcamie a wycinam w Machu 3,kolega Lajosz wcześniej mi pomógł i sprawdził gcody, sa w porządku.
[ Dodano: 2014-04-01, 23:47 ]
Lajosz,
Ok,ok. Wrzucę jutro fory albo rysunek !!:)
Przeanalizowalem jeszcze raz Twoje info, odpada mi (chyba )błąd maszyny, bo w równym wierci dobrze,pliki, tez sa poprawne i co ważne juz z góry materiału widzę ze otwory sa nierówno...siedzę przy samej maszynie i nie widzę,żeby wiertło sie omykalo...wiertło jest cienkie 1.1mm ale krótkie, 10,5mm roboczej długości...
Wiec ja po prostu zgłupiałem...
Postaram sie jutro wrzucić rysunek,
[ Dodano: 2014-04-01, 23:37 ]
Robert,
Nie mam frezarki 3d, to zwykła 3 osiowa, dlatego wiertło nie wchodzi w materiał pod katem prostym...
Program piszę w Artcamie a wycinam w Machu 3,kolega Lajosz wcześniej mi pomógł i sprawdził gcody, sa w porządku.
[ Dodano: 2014-04-01, 23:47 ]
Lajosz,
Ok,ok. Wrzucę jutro fory albo rysunek !!:)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
A widziałeś kiedyś frezarke 3d, a może chodzi o frezarke która pracuje w trzech osiach. Ale w artcamie "piszesz" program do obróbki brył 3d. Jak sam wiesz CAM "tnie" Twoją bryłe na plastry/powierzchnie o pewnej grubości. Jeżeli ustawisz frez prostopadle do płaskiej powierzchni materiału to frez zejdzie i zacznie bez problemu obrabaić. Jeżeli ta powierzchnia nie będzie płaska tylko będzie miała łuki/pólkola/wygięcia to frez na tej powierzni poprostu "zatańczy" i ulegnie odchyleniu. Dlatego w takich przypadkach zmienia się kąt wejście narzędzia w materiał tak aby był optymalny do powierzchni jaką musi obrabiać.loook pisze: Program piszę w Artcamie a wycinam w Machu 3,kolega Lajosz wcześniej mi pomógł i sprawdził gcody, sa w porządku.
robert
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
Właśnie dlatego pisałem koledze loook, żeby wstawił zdjęcia.kubus838 pisze:Dlatego w takich przypadkach zmienia się kąt wejście narzędzia w materiał tak aby był optymalny do powierzchni jaką musi obrabiać.
--------------
Jeszcze raz do kolegi loook.
Wstaw ZDJĘCIA materiału zamocowanego na stole, a nie rysunki.
Najlepiej zrobione w tym momencie, kiedy wiertło/frez dotyka materiału.
Wtedy (i tylko wtedy) będziemy mogli coś doradzić, ale przede wszystkim, w końcu zobaczymy o co chodzi

-
Robert,
Nie mam na dzień dzisiejszy możliwości wprowadzenia wiertła pod katem prostym, myśle o zrobieniu takiej platformy która obróci mi odpowiednio material, dokupil 4 os,ale ona jest za wyosoka.
Czy te wiertła do wiercenia pod katem pomogą ?
[ Dodano: 2014-04-02, 10:13 ]
pierwsza fota
[ Dodano: 2014-04-02, 10:15 ]
inny rzut
Nie mam na dzień dzisiejszy możliwości wprowadzenia wiertła pod katem prostym, myśle o zrobieniu takiej platformy która obróci mi odpowiednio material, dokupil 4 os,ale ona jest za wyosoka.
Czy te wiertła do wiercenia pod katem pomogą ?
[ Dodano: 2014-04-02, 10:13 ]
pierwsza fota
[ Dodano: 2014-04-02, 10:15 ]
inny rzut
- Załączniki
-
- sesja 021.zip
- (649.29 KiB) Pobrany 131 razy
-
- sesja 020.zip
- (677.76 KiB) Pobrany 126 razy
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 6
Jeśli jest z tym problem to albo potestowac frezy z poprzedniej strony.
Jeśli dalej będziesz nieusatysfakcjonowany to dziel obróbkę na zgrubna i wykańczającą i nie ma opcji aby nie wyszło:
Czyli:
1. Frezem wstępnie/zgrubnie wykonujemy mniejszy otwór (bo wiertłem przy takim skosie nie ma mowy o jakimkolwiek wierceniu bez odginania wiertła. Dla testu weź wiertarke ręczna i spróbuj w pochylonej desce nawiercić otwór).
2. Potem jedziemy "wykańczająco" z interpolacją (może byc ten sam frez).
Jeśli dalej będziesz nieusatysfakcjonowany to dziel obróbkę na zgrubna i wykańczającą i nie ma opcji aby nie wyszło:
Czyli:
1. Frezem wstępnie/zgrubnie wykonujemy mniejszy otwór (bo wiertłem przy takim skosie nie ma mowy o jakimkolwiek wierceniu bez odginania wiertła. Dla testu weź wiertarke ręczna i spróbuj w pochylonej desce nawiercić otwór).
2. Potem jedziemy "wykańczająco" z interpolacją (może byc ten sam frez).
CNC Masterwood Project 310L V4
Zaprawdę powiadam wam "Dbajcie o czystość stożka każdej obrabiarki CNC"
Zaprawdę powiadam wam "Dbajcie o czystość stożka każdej obrabiarki CNC"