Prasa warsztatowa DIY
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 16
Pompa + siłownik to niecałe 500zł
kółka 60 zł
materiał na ramę: słupy miałem
trawerza górna 20 zł - złom
półka 60 zł - nówka
blachy pod siłownik - 35 zł złom jeszcze zostało
śruby 20 zł
materiał na matrycę do gięcia to w sumie 90zł
Tak się zastanawiam czy tego ślizgu nie zrobić z poliamidu bo mam pod ręką co o tym sądzicie?
kółka 60 zł
materiał na ramę: słupy miałem
trawerza górna 20 zł - złom
półka 60 zł - nówka
blachy pod siłownik - 35 zł złom jeszcze zostało
śruby 20 zł
materiał na matrycę do gięcia to w sumie 90zł
Tak się zastanawiam czy tego ślizgu nie zrobić z poliamidu bo mam pod ręką co o tym sądzicie?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
Panowie mam pytanie ,jak zrobić przesuwny siłownik na boki.Gdzieś to kiedyś widziałem i nie mogę znaleźć,mile widziane zdjęcia i czy to dobry pomysł.Druga sprawa to regulacja belki za pomocą linki-jak to rozwiązać.Też było gdzieś pisane i nic,może jakiś link chociaż.Gromadzę materiały i chcę się dowiedzieć czy takie opcje brać pod uwagę.Z góry dziękuję
jorgo
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
w tym linku masz pokazane
siłownik jeździ na wózku z mozliwoscia blokady, rozwiązanie przydatne do dużych przedmiotów.
regulacja wysokości za pomocą linki to po prostu wyciągarka 500kg z allegro. jeśli prasa wazy z 200kg i półka ma około 50 i nie dasz rady jej podnosić ręcznie też możesz taka zastosowac
siłownik jeździ na wózku z mozliwoscia blokady, rozwiązanie przydatne do dużych przedmiotów.
regulacja wysokości za pomocą linki to po prostu wyciągarka 500kg z allegro. jeśli prasa wazy z 200kg i półka ma około 50 i nie dasz rady jej podnosić ręcznie też możesz taka zastosowac
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 12
Możesz przykręcić wyciągarkę z jednej strony stołu, a koniec linki z drugiej, linkę oprzeć na rolkach na górnej belce.
Jakie gabaryty w planach ? jaki nacisk ?
Poluję na materiał do mojej, może uda się wycisnąć 50t.
https://www.cnc.info.pl/topics117/prasa ... 017,10.htm
Jakie gabaryty w planach ? jaki nacisk ?
Poluję na materiał do mojej, może uda się wycisnąć 50t.
https://www.cnc.info.pl/topics117/prasa ... 017,10.htm
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
No ja planuję 30 t,około 1,9 m wysokości i 0,6 m pomiędzy słupami.Waga bliżej nie określona ale kombinuję w ten sposób że zastosuję profil 120x120 i dodatkowo go chyba zaleję betonem.Nie mam zamiaru jej potem przestawiać a mam takie coś zrobione w szlifierce dwutarczowej tylko tam podstawą jest rura fi 150.Żadnych drgań wibracji itp.
jorgo
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
A po co chcesz zalewać betonem?jorgo pisze:kombinuję w ten sposób że zastosuję profil 120x120 i dodatkowo go chyba zaleję betonem
Beton może pracować tylko na ściskanie...
W przypadku prasy po kilkukrotnym użyciu będziesz miał pokruszony beton w kolumnach.
Dodatkowo przez niego zwiększy Ci się masa prasy, tylko po co?