frezowanie pleksy

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce tworzyw sztucznych ręcznej jak i za pomocą CNC

bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Post napisał: bh91 » 26 mar 2014, 08:20

wrzuć grubszy frez to potniesz np minimum 3mm. Albo daj komuś na laser do pocięcia a ty kup wylewaną plexi.

Tagi:

Autor tematu
zykfryd
Posty w temacie: 8

Post napisał: zykfryd » 27 mar 2014, 10:00

czyli mam rozumić że z wylewana nie ma problemu przy frezowaniu?
celowo sam chcę to wyfrezować w ramach nazwijmy to treningu :)
a pry wylewanej i średnicy freza 0.9 - dwuostrzowy jakie dać obroty i posuw?

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: kubus838 » 27 mar 2014, 11:56

Jeżeli jestem pewien pleksy to daje takie paramtery jak napisałem wyżej i jedyne co później sprzątam to pył i lekkie wiórki odkurzaczem. Jeżeli chce mieć gładkie i przezroczyste krawędzie to delikatnie traktuje palniczkiem powierzchnie frezowane i wszystko gra. Nawet jeżeli używam freza 0,9mm na wykończeniu to niema żadnego problemu z obróbką. Ja używam pleksy do frezowania i testuje to zawsze dostaje taką bezbarwną. Wszystkie które kupiłem i miały jakiś odcień typu niebieski zielony czy czerwony ale oczywiście przezroczyste (nie żadne mleczne czy przymglone) to zawsze do freza się coś przyklejało i wykańczało frez. Ostatnio z powdu braku takiej pleksy dostałem się na złom autubusów miejskich i zdemontowałem osłony kierowcy, dokładnie tą za jego fotelem i powiem szczerze frezuje się pieknie beż żdanych "wyrwań" i krawędzie sa idelanie proste. Tylko tyle, że ta pleksa została zamontowana w tym autobusie około 20 lat temu.

robert

pszemek7
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pszemek7 » 28 mar 2014, 13:49

ja z mojej zabawy zauwarzyłem że zbyt duże obroty nie są dobre wydawało mi się że przy 12k obrotów lepiej to szło niż przy 24k. Ale ja też dopiero się uczę i próbuje :D Ja daje posówy od 2, 3m/min do 5.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka tworzyw sztucznych”