Od dłuższego czasu projektuje mini-frezarke CNC i czas najwyższy zabrać się ostro do roboty;) Mam nadzieje, ze ktoś się zainteresuje moim projektem, poda mi pomocną rękę i ewentualnie doradzi, skrytykuje lub pochwali

Przeznaczenie:
- grawerowanie – w laminatach oraz w metalach …ale w metalach na małe głębokości, czyli grawerowanie.
- frezowanie 2,5D – w woskach, czyli dość miękkie materiały ..taki mały przykładzik, model obrotowy:

powierzchnia robocza: hmmm...trudno ja mi trochę określić, bo przedmioty obrabiane nie będą dość dużej wielkości, ale z drugiej strony chciał bym wykorzystać parę uchwytów z mojej ręcznej grawerki, które przerastają obrabiane przedmioty:

Wstępnie przyjąłem ok 50x50x20 [cm] (SxDxW) ...ale to może ulec zmianie.
Dokładność ...tu będę miał parę pytań

Konstrukcja nośna: profile aluminiowe …i parę rzeczy wykonanych indywidualnie
Prowadnice łożyska liniowe fi12 ...wystarczą? ...za duże?
Wrzeciono:
Myślałem o zakupie tego typu:

Ale też rozważam inne, większe np. KRESSa
Silniki i sterownik wstępnie, o tym na razie nie myślę: krokowe, ze sklepu akcesoria.cnc FL57STH56-1006A ? STEROWNIK 3 OSIOWY - 3 x 1,5A
Moje pytania na tym etapie:
- jakiej firmy profile stosować? Słyszałem ze profile Bosch Rexroth są dość drogie, że lepiej stosować np. firmy ITEM …czy są może jeszcze inne tańsze i dobre firmy?
- jak łożyskować śrubę TR10 gdy średnica rdzenia wynosi ok 7mm ...a łożyska zaczynają sie od fi10

A poniżej parę zrzutów z programu, jak już wspomniałem konstrukcja dość wstępna:

Jeśli cokolwiek się Komuś nie podoba, albo zrobił by inaczej, proszę pisać
Pozdrawiam
Piotrek