Problem z bazowaniem

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

Kowal
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Re: Problem z bazowaniem

Post napisał: Kowal » 10 mar 2014, 07:14

simplink pisze:Witam . Jasne to było tak proste a ja z tym walczyłem cały tydzień . Za bardzo uniosłem się ambicją i myślałem że sobie poradzę. Jeszcze raz dzięki Panowie.

No to jak w końcu udało się rozwiązać problem?

Miki
Diabeł leży w szczegółach a i tak liczy się suma kosztów globalnych

Tagi:

Autor tematu
simplink
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8

Problem z bazowaniem

Post napisał: simplink » 10 mar 2014, 07:46

Tak udało się wszystko działa teraz tak jak powinno:)

[ Dodano: 2014-03-10, 07:47 ]

Awatar użytkownika

Kowal
Kontakt:

Re: Problem z bazowaniem

Post napisał: Kowal » 10 mar 2014, 08:11

simplink pisze:Tak udało się wszystko działa teraz tak jak powinno:)

[ Dodano: 2014-03-10, 07:47 ]

To że wszystko działa to Już wiemy , chodzi o to jak teraz wszystko jest połączone i skonfigurowane?
Miki
Diabeł leży w szczegółach a i tak liczy się suma kosztów globalnych

Autor tematu
simplink

Problem z bazowaniem

Post napisał: simplink » 10 mar 2014, 11:11

Tak, jak mi poradzono, sygnał step i dir puściłem dwoma kabelkami do drugiego sterownika tej samej osi. W ustawieniach porty i piny ustawiłem na te same dla jednego i drugiego sterownika. I wszystko współpracuje tak jak powinno...zatrzymują się oba silniki przy bazowaniu . :mrgreen:

mysliwy82
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mysliwy82 » 13 mar 2014, 22:20

no ale zatrzymuja sie oba silniki w momencie gdy ktorykolwiek dociagnie pierwszy do krancowki bazujacej tak?? krancowki sa po obu stronach bramy? jesli tak to co w przypadku gdy brama jest lekko przekoszona? bedzie jezdzic dalej przekoszona czy jakos zostanie "wyprostowana" dzieki krancowkom bazujacym? rozumiem ze silniki nie maja sprzegu poprzez np jakis wspolny walek... opisalem taki problem przed chwila w watku https://www.cnc.info.pl/topics45/czy-je ... t52762.htm dopiero po sformulownaiu tam zapytania odnalazlem ten temnat wiec prosze o wyrozumialosc :)

Autor tematu
simplink

Problem z bazowaniem

Post napisał: simplink » 13 mar 2014, 23:47

Kolego ja mam tylko jedną krańcówkę na osi y. Oś mam napędzaną dwoma silnikami . Krańcówka przypisana w mach3 do osi y . Silniki zatrzymują się obydwa . Jeden sterownik daje sygnał na drugi więc pracują tak samo , tzn. jeden dostaje sygnał stop to drugi też się zatrzymuje . U mnie to działa bardzo dobrze. Ale gdyby nie pomoc forumowiczów też bym nie wiedział o co Kaman :razz: Jak by co to pisz.

bubels

Post napisał: bubels » 13 mar 2014, 23:57

Kolego źle kombinujesz.

Nie możesz przyjmować że krańcówkami rozwiążesz problem przekoszenia bramy. Jeśli w czasie pracy któraś strona pogubi kroki to w ten sposób tego nie skorygujesz bo.

1. Zadziałanie zwykłych krańcówek nie jest precyzyjne.
2. Mach w przypadku ustawienia osi podrzędnej najpewniej i tak zatrzyma cały zestaw po najechani na pierwszą krańcówkę.

Ja mam krańcówki tylko z jednej strony bramy. Z doświadczenia wiem że jeśli dojdzie do zgubienia kroków to tak przekosi że maszyna stanie dęba wyjąc nieludzko jak potępieniec (chyba że maszyna jest tak wiotka że może się odkształcać do woli.
Jeśli wszystko jest dobrze zrobione to raczej szybko Ciebie to nie spotka.

W profesjonalnych maszynach tego typu "dwa napędy" jednej osi są albo sprzężone mechanicznie. Albo logicznie przy obecności sprzężenia zwrotnego.

Np. enkodery lub weryfikują ilość wykonanych kroków obu stron i dynamicznie korygują błędy(uprościłem).
Apeluje o wpisywanie lokalizacji w profil! Czasem okazuje się że mieszkamy po sąsiedzku. Jako pasjonaci, hobbyści możemy sobie pomóc nie tylko anonimowo przez forum....

mysliwysop
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: mysliwysop » 14 mar 2014, 09:04

oczywiscie macie racje, rozumiem jak to zostalo wykonane ale mam pewne obawy czy przy bramie o ropietosci ok. 2-3m i dwoch niezaleznych silnikach po obu stronach tejze bramy (bez ich fizycznego sprzegu) w przypadku braku zasilania silnikow mozna jak sie czlowiek lekko zaprze spowodowac nieznaczne przekoszenie bramy (nawet jak jest solidna i sztywna). Dodatkowo po zalaczeniu zasilania na silniki, maja one tendencje do lekiego skoku co jest slyszalne ale nie zawsze zauwazalne (podejrzewam ze dociagaja do pelnego kroku). Po kilku takich zalaczeniach zasilania moze sie okazac ze brama nam sie przekosi powiedzmy o te kilka mm. Co do gubienia krokow podczas juz pracy maszyny to tym bardziej wybazowanie takiej bramy na jednej krancowce spowoduje jej przekoszenie (co za tym idzie utrate kata 90 stpni pomiedzy X a Y)
Do tego bazowanie na krancowkach mechanicznych z dokladnoscia powiedzmy do 0,3mm gdyby sie odbywalo po dwoch stronach bramy powodowaloby ze brama by sie ustawiala pod porzadanym katem 90 stopni do osi X (oczywiscie z lekka odchylka powiedzmy tych 0,3mm na 2-3 metrach wynikajacych z precyzji krancowek). Pytalem jak rozwiazac taki problem bazowania bo na tym drugim watku o ktorym pisalem powyzej ktos pisal ze posiada dwie krancowki bazujace po obu stronach bramy i to mnie zaintrygowalo jak rozwiazac taki problem bazowania w machu (w tamtym watku na razie cisza)

mysliwysop
Posty w temacie: 2

Post napisał: mysliwysop » 20 mar 2014, 08:18

Ponawiam ten post z innego watku w tym miejscu gdyz tu byl roweniz tak postawiony problem.
Poszukalem troche i w koncu znalazlem rozwiazanie, moze komus sie przyda na przyszlosc wiec podaje rozwiazanie mojego problemu.
Mach umozliwia jednoczesne bazowanie na dwoch lub wiecej krancowkach nawet kilku osi na raz. Co do mojego problemu to rozwiazanie jest nastepuajce:
Ustawiamy os A jako podrzedna do X, edytujemy skrypt przycisku bazowania (reff all) gdzie standardowo jest regulka:
DoButton( 24 ) ' bazowanie Z
DoButton( 23 ) ' bazowanie Y
DoButton( 22 ) ' bazowanie X
DoButton( 25 ) 'bazowanie A

w natepujacy sposob:
DoButton( 24 ) ' bazowanie Z
DoButton( 23 ) ' bazowanie Y
RefCombination( 9 ) 'jednoczesne bazowanie osi X i A

gdzie RefCombination (N) - za litere N prosze podstawic po prostu sumujac nastepujace wartosci:
X - 1
Y - 2
Z - 4
A - 8
B - 16
C - 32
czyli np. jednoczesne bazowanie osi X i Y to N = 3.

Oczywiscie krancowki osi nadrzdnej i podrzednej musza byc podpiete pod rozne piny.

premex
Posty w temacie: 1

Post napisał: premex » 23 sty 2015, 00:04

Nie prościej zaznaczyć opcję "bazuj oś podrzędną z nadrzędną" ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”