nowy frez diamentowy przypala przy wchodzeniu w płytę
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Wiem co masz na myśli, ale:kubus838 pisze:Kolego lajosz
A pewny tego jesteś. Płyta położona na mdf nie poleci w górę ale się po nim ślizga i teraz jeżeli frez wirujacy wchodzi w nią na calą grubość i jeszcze zaczyna ją "pchać" w osi x lub y to chyba płyta na mdf zaczyna się ślizgać i robi się niebezpiecznie. Nawet jeżeli to są duże gabaryty to w pewnym momęcie może zacząć "tańczyć" na stole
Przykładowo masz maszynę ze stołem podciśnieniowym (taki raster).
W rowki stołu wciskasz uszczelkę (taki oring z mikrogumy) dookoła tego stołu i na tym stole kładziesz MDF-a o wymiarach nieco tylko większych niż płyta meblowa, np. po 5mm z każdej strony.
Na tym MDF-ie z kolei kładziesz płytę meblową.
Włączasz podciśnienie i ........ spróbuj to przesunąć.
Teraz wycinasz formatki z głębokością np. 0.5mm poniżej płyty meblowej (tak żeby tylko przecięło na wylot)
Po wycięciu nie zwalniasz próżni i nie wydmuchujesz ewentualnego pyłu i wiórów.
Spróbuj przesunąć pojedynczą formatkę.
No i na koniec.
Mam nadzieję, że odróżniasz MDF-a od płyty pilśniowej, płyty OSB, płyty paździerzowej, płyty MFP i innych.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
Idea, jest taka, że jeżeli płyta laminowana nie rzepuszcza powietrza to przepływ może być bardzo mały - podciśnienie i tak "się zbuduje". MDF oczywiście dławi przepływ ale to nie szkodzi tak długo jak wielkość formatki jest wielokrotnie większa od grubości MDF-u (zakładamy, że pompa daje radę).kubus838 pisze:Kolego lajosz
A pewny tego jesteś. Płyta położona na mdf nie poleci w górę ale się po nim ślizga i teraz jeżeli frez wirujacy wchodzi w nią na calą grubość i jeszcze zaczyna ją "pchać" w osi x lub y to chyba płyta na mdf zaczyna się ślizgać i robi się niebezpiecznie. Nawet jeżeli to są duże gabaryty to w pewnym momęcie może zacząć "tańczyć" na stole a z racji dużych gabarytów i wagi to tylko powstrzymuje ją pracujacy dość gróby frez. A z tego co ja czytałem to tam były dwie płyty sklejone/złączone ze sobą płaszczyznami, więc był to podwójny ciężar i z rozbujaniem jego nie ma wiekszych problemów przy tego typu obróbce
Ale przecież płyta meblowa z obu strona pokryta jest laminatem który powietrza nie przepuszcza dlatego do niej stosuje się stół podciśnieniowy. A mdf to ja pierwsze słysze, żeby wogóle przepuszczał powietrze. Nie podważam tu Twojego doświadczenia bo nie oto tu chodzi ale mnie uczyli, że stół w przysysem to stosuje sie do materiałów które mają na tyle gęstą strukture, że żadne gazy ani płyny przez nią nie przechodzą. Nawet jeżeli stosujemy blokady z boków to ja bym dwóch płyt bał się przysysać do stołu jednocześnie. Nigdy nie przenosiłeś płyt - jak chcesz podnieść płyte leżącą na drugiej to jest ciężko ale jakbyś ją pchnął to się ślizga jak na przyslowiowym lodzie.
robert
Płytę ciężko jest podnieść z tego samego powodu dla którego bardzo trudno jest podnieść pojedyńczą kartkę papieru.
Możesz używać "podsysu" do porowatych materiałów - jedynym czym musisz się przejmować to różnica ciśnień po obydwu stronach materiału - to ona daje siłę która dociska materiał do stołu. Można przenosić papier/tekturę za pomocą podciśnienia, tak samo jak i MDF który powietrze przepuszcza. Za pomocą odkurzacza jesteś w stanie dosyć mocno złapać nawet firankę, która porowatą jest.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 23
Dokładnie o tym myślałem. Ale po zablokowaniu dysz w stole, Ty miales takie małe koreczki a ja jeszcze na każdym przewodzie taki mały "kranik" jak położyłem zwykłą płyte meblową to czy ona była duża czy mała to jej nawet uderzając młotkiem w bok nie mogłem przesunąć ale jak zrobiłem podkładke z mdf i musiałem powycinać półki za jednym przejściem to 10cm po wejściu freza płyta zaczała przesuwać się w tą strone w którą "jechał" frez. Efekt, żeby było śmiesznie frez cały tylko w płycie krawędzie poszczerbione/powyłamywane i w paru bocznych dociskach aż się śruby połamały. Ale jak w tej konfiguracji ciołem na trzy przejścia, krawędzie ładne a płyta nawet nie drgneła, ale kiedy chciałem nią poruszyć na włączonej pompie to z trudem ale ja zepchnołem ze stołu. Jaki wniosek? Płyta meblowa na podkładce jak frez jedzie na trzy przejścia to bez kłopotu tnie, ale płytę wtedy można przesunąć z trudem ale można. Jak chciałem to wyciąć za jednym razem to płyta zaczeła się ślizgać pod oporem pracującego freza. I teraz czy ja dobrze mówię, najpierw płyte mdf chciałem użyć jako podkładke ale później pożegnałem stół z pompą i zrobiłem z niej fronty do szafek. Z tego co mi magazynier/zaopatrzeniowiec przywiózł to mała być płyta mdf i mnie też się wydawało, że to mdf.
robert
robert
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
Marcin123. Powstawiaj screeny z szykowania programu na centrum.
To może powiemy ci gdzie jaki błąd robisz i może znajdziemy dodatkową opcję której nie uzywasz.
Ja mimo, że mam biedne oprogramowanie na Masterwoodzie i nie do nestingu płyt, to mam możliwośc ustawienia wejścia/wyjścia freza po łuku lub zejścia skosem na materiał.
A tym bardziej jesli masz Rovera i dedykowane oprogramowanie do nestingu, to ta opcja powinna być z automatu.
To może powiemy ci gdzie jaki błąd robisz i może znajdziemy dodatkową opcję której nie uzywasz.
Ja mimo, że mam biedne oprogramowanie na Masterwoodzie i nie do nestingu płyt, to mam możliwośc ustawienia wejścia/wyjścia freza po łuku lub zejścia skosem na materiał.
A tym bardziej jesli masz Rovera i dedykowane oprogramowanie do nestingu, to ta opcja powinna być z automatu.
CNC Masterwood Project 310L V4
Zaprawdę powiadam wam "Dbajcie o czystość stożka każdej obrabiarki CNC"
Zaprawdę powiadam wam "Dbajcie o czystość stożka każdej obrabiarki CNC"

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 24