izoterma z poliestru

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce tworzyw sztucznych ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

Yogi_
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Yogi_ » 10 mar 2014, 23:01

Witam :-)
Czekaj bo się trochę pogubiłem....
sam pisze:Żelkot jest pierwszą warstwą laminatu robionego w formie.
Ale po wyjęciu z formy jest warstwą prawą/wierzchnią.
Tak, tzn... forma, rozdzielacz do formy, żelkot, żywica, mata, żywica, mata, ... ile razy potrzeba, i w tym przypadku sklejka. Tak to powinno (wg. mnie) wyglądać.

I tu mam uwagi...
Ma w swoim składzie m.in. korektor parafinowy, który powoduje, że pozostaje trochę lepki
Nie ma, zastyga w formie bez dostępu powietrza. I jest suchy.
ale dającej w efekcie suchą powierzchnię. Ta żywica nazywa się topkot.
Topkot to inaczej żelkot z korektorem parafinowym. Tenże odcina żelkotowi dostęp do powietrza i sprawia wrażenie lepkości. Topkot kładzie się jako warstwę wierzchnią i jakość powierzchni silnie zależy od przygotowania podłoża.

Pozdrawiam
Krzysiek

sam
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: sam » 10 mar 2014, 23:27

:mrgreen:
Pisałem to z doskoku, na wiele razy, bo wciąż mi przeszkadzano i stąd te bzdury. Potem poprawiłem.
Oczywiście, topkot jest z parafiną.
Wydaje mi się, że tutaj na sklejkę ma być nałożony laminat, a jego wierzchnią warstwą ma być żelkot. Nie ma formy, nie ma co go oddzielać od powietrza i dlatego napisałem o topkocie.

Autor tematu
harbuz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5

Post napisał: harbuz » 11 mar 2014, 06:47

O kurde :shock:
Jakie poruszenie. Gość co kupowałem materiał mówił, że na ostatnią warstwę idzie topkot. Tak też mówił ten od zabudów.
Podobno jak nałożę szpachlę natryskową i pomaluję topkotem to ma wyjść połysk??

Panowie, jeszcze jedno podstawowe pytanie. Jakie muszę kupić narzędzia, czym to mieszać??
Może się powtórzę, ale jak te sklejki pokryję żywicą i matą, przed włożeniem do auta, to czy mogę później zrobić fazkę pod wkręta i kręcić w blachę? Nie pęknie? Oczywiście, następnie będzie szpachlowanie i malowanie topkotem.
Co dalej ze spoinami.
Dzięki i pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Yogi_
Posty w temacie: 2

Post napisał: Yogi_ » 11 mar 2014, 11:11

harbuz pisze:Może się powtórzę, ale jak te sklejki pokryję żywicą i matą, przed włożeniem do auta
Czekaj.. czekaj...
Czy Ty chcesz porobić kształtki (w sensie, że powyginane), czy tylko płaszczyzny zalaminowanej sklejki, na "stole" w warsztacie?
Pozdrawiam
Krzysiek

Autor tematu
harbuz
Posty w temacie: 5

Post napisał: harbuz » 11 mar 2014, 17:47

Yogi_ pisze:
harbuz pisze:Może się powtórzę, ale jak te sklejki pokryję żywicą i matą, przed włożeniem do auta
Czekaj.. czekaj...
Czy Ty chcesz porobić kształtki (w sensie, że powyginane), czy tylko płaszczyzny zalaminowanej sklejki, na "stole" w warsztacie?
Chciałem przygotować wstępnie gotowe już powycinane formy. Oczywiście za laminowane.
Później dopiero chciałem kręcić na auto. Resztę ubytków zakleić i po sprawie.
Chyba, że najpierw kręcę surową sklejkę, a następnie już w pionie i w poziomie nakładam żywicę i materiał? Mniej wygodne, ale może tak ma być?

enenatan
Posty w temacie: 1

Post napisał: enenatan » 22 mar 2014, 23:13

po pierwsze poliestry rozpuszczają styropian, nie można ich mieszać wiertka bo się mogą zapalić, a jeśli nie zablokujesz dostępu powietrza to się będą kleić, do tego pamiętaj o skurczu 8% objętościowo, liniowo około 2% i wyginaniu od strony powietrza, przyczyna jest uwalnianie styrenu, poliestry nie maja atestów higienicznych z tego powodu.
topkot ma dodany wosk 1-3 % i służy do nakładania warstwy ostatniej, na formę pierwszy nakłada się żelkot, później warstwę konstrukcyjną z mata szklaną i na końcu topkot.

poliestry żeby robić trzeba mieć dużo doświadczenia strasznie śmierdzą pala się i mają zazwyczaj duży skurcz, jeśli nie masz doswiadczenia zmarnujesz tylko $

prościej i szybciej będzie zrobić ścianki to z jakiegoś tworzywa w formie płyt PE pp PMMA poliwęglan.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka tworzyw sztucznych”