Toczenie - szukam jelenia do rysunku

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: RomanJ4 » 10 mar 2014, 22:58

Poza tym, jak twierdzą ludzie zatrudniający absolwentów wszelkiej maści (albo tego co z nich zostało) techników, to są oni ze znajomością podstaw praktycznej technologii mniej więcej na poziomie dawnych absolwentów zawodówek, no może nie licząc informatyki, a według niektórych nawet nie. Co niestety nader często widać nawet na naszym forum ("spadochroniarze", jak wyżej..)
A najsmutniejsze w tym wszystkim jest to, że pomimo dostępu do ogromnej bazy wiedzy i nauki, jaką jest choćby internet, nie ma w wielu tych młodych ludziach nawet chęci do jej poszukiwania (a niewyobrażalne już całkiem, żeby jeszcze jak my onegdaj mieli latać po księgarniach.. :sad: )..
A oni przecież kiedyś będą nami rządzić, leczyć, konstruować, czy naprawiać.. :roll:

pozdrawiam,
Roman

Tagi:

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: diodas1 » 10 mar 2014, 23:48

RomanJ4 pisze: A oni przecież kiedyś będą nami rządzić, leczyć, konstruować, czy naprawiać.. :roll:
Ale mnie nastraszyłeś :shock: Dzisiaj już nie usnę

balbini
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: balbini » 11 mar 2014, 09:34

pitsa pisze:To ja przed chwilą zmieniłem i przeniosłem do działu "na Luzie"...

Zastanawia mnie jak zmieniać to podejście do zadań jakie młodzi ludzie otrzymują.
Na tym forum:
- zmienić zasady "pomagania"z wyeliminowaniem postów błagalnych o gotowce i noszące znamiona tumiwisizmu i lenistwa umysłowego...
- nie zastępować na forum: szkół/uczelni i nauczycieli, Googli, podręczników...
- zmienić regulamin i rejestrację na forum!
- moderatorzy powinni przestrzegać regulaminu
:roll:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 11 mar 2014, 10:09

balbini pisze:zmienić zasady "pomagania"z wyeliminowaniem postów błagalnych o gotowce i noszące znamiona tumiwisizmu i lenistwa umysłowego...
To chyba najrozsądniejsze co możemy zrobić, choć należałoby zachować zdrowy rozsądek w tej kwestii, żeby nie wylać dziecka z kąpielą.
Bo trzeba przyznać, że widać nieraz zaangażowanie, i może nieudolne czy błędne, ale jednak samodzielne próby rozwiązania problemu przez proszącego o pomoc.
Nie udzielenie pomocy w takim przypadku uważałbym za mało pedagogiczne z naszej strony, a myślę, że i na takim (w miarę możliwości) wkładzie w politechnizację młodych ludzi chyba nam wszystkim zależy..
pozdrawiam,
Roman

gregor1975
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8

Post napisał: gregor1975 » 11 mar 2014, 10:54

RomanJ4 pisze:(...)A oni przecież kiedyś będą nami rządzić, leczyć, konstruować, czy naprawiać.. :roll:
Może też być tak, jak w historii poniżej:

Naście lat temu któregoś dnia mojego współlokatora z akademickiego pokoju odwiedził kolega z roku. Miał na imię Samek, pochodził z Jordanii i był kompletnym leserem. Doślizgał się do piątego roku (i pewnie otrzymał w końcu jakiś dyplom) chyba tylko głównie dzięki względom politycznym. W trakcie rozmowy kolega do niego:

- Samek, co ty będziesz robił jak wrócisz do swojego kraju, przecież ty się kompletnie na niczym nie znasz i nic nie umiesz?

- To żaden problem, obejmę jakieś wysokie stanowisko w dowolnej firmie, a do pracy będą kwalifikowani Europejczycy. Tak to u nas działa.

Odnosząc to do polskich realiów - nawet czyniąc karkołomne założenie, że każdy z tych młodych ludzi uczęszczających na uczelnie ma takie plecy, że gdzieś zostanie wciśnięty, to powstaje pytanie, kto u nas będzie pracował?

balbini

Post napisał: balbini » 11 mar 2014, 13:37

pitsa pisze:Zastanawia mnie jak zmieniać to podejście do zadań jakie młodzi ludzie otrzymują.
Moderatorze pitsa i inni, do dzieła:
https://www.cnc.info.pl/topics108/akson ... htm#407822

https://www.cnc.info.pl/topics13/polacz ... htm#407580

https://www.cnc.info.pl/topics108/wykon ... t55667.htm

a nie tylko ostrzeżenia za powiedzonko! i przenoszenie postów... :razz:

Kolejne ostrzeżenia lub usunięcie mojego wpisu niczego nie zmienią, tylko zdecydowane działanie nad poprawą tej patologii!

pprzemo88
Posty w temacie: 2

Post napisał: pprzemo88 » 14 mar 2014, 10:26

Nie rozumiem czemu jestescie zdziwieni bo u kazdego z nas w firmie widac u mlodych lub nowych pracownikow 0 wiedze i brak checi do zdobycia jej jakims wysilkiem. :wink:
sinumeric 840D/810/802/NUMS/HH-4290/Fanuc O-T /tokarka uniwersalna
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 14 mar 2014, 15:48

pprzemo88 pisze:0 wiedze i brak chęci do zdobycia jej jakimś wysiłkiem.
A jeść się chce... :razz:
Koledzy, pewnie spadną na mnie gromy za to co powiem, ale byłem w paru małych prywatnych firmach w USA (jako kontrahent) i możecie mi wierzyć albo nie, że (ogólnie) Polacy nie wiedzą co to praca u kogoś.
Polscy pracownicy podług tamtych typowych standardów mają "złote warunki". a i tak, pomijając patologie, czasem nie potrafią ich docenić. Nie porównuję zarobków, choć i tam się pracownikom nie przelewa. Nie jesteś wydajny, dyspozycyjny, nie potrafisz, czy często chorujesz - to nie pracujesz. Z dnia na dzień. I nikogo Twój los nie obchodzi, bo $ jest królem.
No chyba, że masz rzadkie umiejętności pożądane na rynku, i umiesz sobie wynegocjować dobry kontrakt. Na resztę czekają kartony w zaułkach... Więc jak już złapiesz pracę to ją szanujesz, bo bez numeru ubezpieczenia jesteś nikim..
Tak czasem sobie myślę że niektórym rozbuchanym roszczeniowo (młodym) Polakom przydałoby się takie doświadczenie...
pozdrawiam,
Roman

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: kamar » 14 mar 2014, 18:54

diodas1 pisze:
RomanJ4 pisze: A oni przecież kiedyś będą nami rządzić, leczyć, konstruować, czy naprawiać.. :roll:
Ale mnie nastraszyłeś :shock: Dzisiaj już nie usnę
Narzekacie jak wszystkie pokolenia :) Zaraz zejdą do patriotyzmu za prezesem. Ja wiem ze bliżej szóstego krzyżyka pamięć szwankuje ale czemu wybiela przeszłość ? Wszyscy pilnie zgłębiali wiedzę teoretyczną na wykladach a praktyczną na warsztatach. A te wina (a czasmi coś naprawdę mocnego) i karty w krzakach Pronitu to cyganie a nie porządny uczeń z czerwoną tarczą i lampasami :) Prawda jest taka że jak było można to sie każdy starał wymigać i nie nazywajcie tego teraz walką z komuną :)

balbini

Post napisał: balbini » 14 mar 2014, 19:31

kamar pisze: nie nazywajcie tego teraz walką z komuną
:?: Gdzie to przeczytałeś w tych wpisach powyżej... :roll:

Te wpisy to raczej daremna "walka" z lenistwem, niewiedzą, tumiwisizmem, "mamtowde", "łapaczami jeleni"...etc

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”