G92
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
G92 to funkcja programowania (toczenie) oznaczająca graniczną prędkość obrotową wrzeciona (wg DIN 66025). Przy obróbce małych średnic i wzroście obrotów stosuje się powyższą funkcję.
Ale może również to być wywołanie punktu zerowego przedmiotu obrabianego (toczenie, frezowanie)..
Pozdrawia LLukaszek
Ale może również to być wywołanie punktu zerowego przedmiotu obrabianego (toczenie, frezowanie)..
Pozdrawia LLukaszek
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
- Znawca tematu (min. 80)
w FANUCU 21Ti G92 to tak jak kolega z forum to określił ograniczenie obrotów wrzeciona
najlepiej to wpisać na początku programu. Jest to niezbędne przy użyciu funkcji G96!!! Nie określając G92 przy używaniu G96 może poważnie uszkodzić maszyne
G92 nie trzeba odwoływać
. Wydaje mi się że w simensie T810 jest tak samo
a w FANUCU MSD 501II G92 jest cyklem gwintu.(tokarki)
najlepiej to wpisać na początku programu. Jest to niezbędne przy użyciu funkcji G96!!! Nie określając G92 przy używaniu G96 może poważnie uszkodzić maszyne

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Może kolega ma na myśli to że każde wrzeciono mo określoną maksymalną prędkość obrotową. Wiadomo wszystko ma swoją wytrzymałość a i praw fizyki nie oszukasz.Piracik pisze:mozesz to dokladniej wyjasnic? bo mi sie wydaje, ze znow cos namieszlaes co czesto ostatnio tobie sie zdarza....doniu pisze:Nie określając G92 przy używaniu G96 może poważnie uszkodzić maszyne
Dlaczego w uchwytach szczękowych jest określona max. liczba obrotów. Sprawę załatwi określenie max. obrotów w ustawieniach maszyny. W dwóch tak u mnie jest.
A tak swoją drogą do ilu obrotów może się rozpędzić wrzeciono na falowniku.