Rysunek techniczny - "zbiór zadań"

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
gregor1975
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Rysunek techniczny - "zbiór zadań"

Post napisał: gregor1975 » 28 lut 2014, 22:31

Witam,

Daleki jestem od deklaracji, że rysunek techniczny znam, ale jakieś podstawy mam. Kiedy jednak przychodzi narysować coś bardziej zaawansowanego, muszę posłużyć się książką – dla przypomnienia tego, co z pamięci umknęło i dla sprawdzenia, że nie popełniłem rażących błędów.

Chciałbym otrzaskać oko z rysunkiem, a że nie pracuję w branży, nie mam z tym do czynienia na co dzień. Czy koledzy znają jakieś kompendium, taki „zbiór zadań” w cudzysłowie, który człowiek mógłby poprzeglądać celem oswojenia się z zagadnieniem?

Chodzi o rysunek maszynowy wykonawczy rzeczywiście wykonanych/wykonywanych elementów – toczenie, frezowanie, szlifowanie, wiercenie; tolerancje, elementy znormalizowane itp.
Taka wprawka dla mnie – popatrzę, jak czegoś nie będę wiedział, to zerknę w książkę i już będę wiedział i tak w kółko. Potem coś porysuję dla wprawki a potem dla siebie – tak jak z pływaniem, czy tańcem – bez basenu człowiek nie nauczy się pływać, a bez parkietu i partnerki tańczyć.

Takie samodoskonalenie sobie wymyśliłem.

Na pewno nie chodzi mi o abstrakcyjne wygibasy dla studentów. I jak nie lubię czytać z monitora – bo lubię szelest papieru – to tutaj optowałbym za materiałami on line, bo nie sądzę, że takie coś, jak sobie wyobrażam istnieje w wersji papierowej.

Avlli
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Avlli » 01 mar 2014, 22:56

Nie sądzę, żeby ktokolwiek się podzielił dokumentacją firmową.
Ogółem jak każdy rysunek:
- widoki/detale, żeby pokazać wszystko
- wymiary
- tolerancje geometryczne
- tolerancje wymiarowe
- notki (standardy i inne)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”