100zł ?oprawcafotografii pisze:Tak, najlepiej zaczac od pieciu osi odrazuCooper pisze:Jak chcesz robić w stali to chyba trzeba dodać jedno zero do tej kwoty...i to dla ceny netto.
Minimill kosztuje chyba okolo stowki i daje rade - na poczatek w dam raz.
Q
Zakup frezarki
-
dance1
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
100k a 30k to nie mała różnica, najlepszym rozwiązaniem w tym budżecie to zakup maszyny konwencjonalnej i przeróbka na cnc, lub też zakup wiekowej cnc z uszkodzoną elektroniką i modernizacja.
Moim zdaniem oczywiście.
Nowej i zdolnej do obróbki w stali za te pieniądze nie kupisz a te stare często sztywnością nie jedną nówkę banderówkę zawstydzą.
Moim zdaniem oczywiście.
Nowej i zdolnej do obróbki w stali za te pieniądze nie kupisz a te stare często sztywnością nie jedną nówkę banderówkę zawstydzą.
-
kostner
- ELITA FORUM (min. 1000)

oj Panowie Panowie. Pisze z doswiadczenia.
NIe polecajcie nikomu kupna maszyny do przerobki na poczatek dzialanosci !! Wyrzucony pieniadz w bloto.
Jezeli kolega ma budzet rzedu 30k PLN to powinien go wydac na maszyne w pelni sprawna o jak najmniejszym dodatkowym wkladzie finansowym.
Rozumiem ze Autor tematu chce robic detale na zlecenie - jakies male serie itd.
W tym budzecie proponowalbym maszyne sterowana np. MAHO MH 600E. Sterowanie Philips 432. Lub np. Hermle ze sterowaniem Siemens S3 albo Heidenhain 150 w gore.
Sa to sterowane frezarki uniwersalne z wrzecionem pionowym i poziomym na oprawki SK40. Super sprawa do ogarniecia tematu CNC a w razie porazki latwo sprzedawalne.
Mozna tez sie pokusic o male centrum CNC np Leadwell lub cos w ten desen. Jezeli autor tematu szuka czegos konkretnego prosze o info na PW cos wymyslimy.
Tylko trzeba sprawe postawic jasno 30 kPLN to strasznie maly budzet na maszyne CNC.
Spol no mam racje czy qrka nie mam
Pozdrawiam
Daniel
NIe polecajcie nikomu kupna maszyny do przerobki na poczatek dzialanosci !! Wyrzucony pieniadz w bloto.
Jezeli kolega ma budzet rzedu 30k PLN to powinien go wydac na maszyne w pelni sprawna o jak najmniejszym dodatkowym wkladzie finansowym.
Rozumiem ze Autor tematu chce robic detale na zlecenie - jakies male serie itd.
W tym budzecie proponowalbym maszyne sterowana np. MAHO MH 600E. Sterowanie Philips 432. Lub np. Hermle ze sterowaniem Siemens S3 albo Heidenhain 150 w gore.
Sa to sterowane frezarki uniwersalne z wrzecionem pionowym i poziomym na oprawki SK40. Super sprawa do ogarniecia tematu CNC a w razie porazki latwo sprzedawalne.
Mozna tez sie pokusic o male centrum CNC np Leadwell lub cos w ten desen. Jezeli autor tematu szuka czegos konkretnego prosze o info na PW cos wymyslimy.
Tylko trzeba sprawe postawic jasno 30 kPLN to strasznie maly budzet na maszyne CNC.
Spol no mam racje czy qrka nie mam
Pozdrawiam
Daniel
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni 
-
wawer
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

ostatnio widziałem na allegro mikrona za 36000zł ze sterowaniem HH150
maszynka wygląda niezle
myslę że na początek działalności idealna
trzebaby sprawdzić jej geometrię luzy bicia i brać
sam bym ją wziął gdybym nie zaczął budowy swojej.
maszynka wygląda niezle
myslę że na początek działalności idealna
trzebaby sprawdzić jej geometrię luzy bicia i brać
sam bym ją wziął gdybym nie zaczął budowy swojej.
Jeżeli uważasz że pomogłem kliknij 
Pomagam w frezarkach HAAS
Tokarkach HAAS
Drutówkach MITSUBISHI
DRUTÓWKACH ACCUTEX
Świadczę usługi Obróbka skrawaniem, frezowanie, toczenie cięcie WEDM
Pomagam w frezarkach HAAS
Tokarkach HAAS
Drutówkach MITSUBISHI
DRUTÓWKACH ACCUTEX
Świadczę usługi Obróbka skrawaniem, frezowanie, toczenie cięcie WEDM