Warto zadzwonić po dilerach, np Mitutoyo w promocji suwmiarka 0-150mm 0,02mm z zaciskiem lub śrubką kosztowały odpowiednio 22 lub 18 Euro (netto). Promocje dość często się powtarzają.pabloid pisze: przetrzepując allegro kupiłem suwmiarkę Mitutoyo praktycznie nową za 150zł i Mahr nieco wprawdzie już zużytą ale za 40zł
Jaki mikromierz?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 6
Szukam i szukam dobrej okazji na suwmiarke cyfrowa dodam,a tu lipa nikt nie chce za grosze
sprzedac cos konkretnego
Ale poki co doszedl do mnie mikromierz i dziala jak nalezy.W prezencie dostalem od znajomego jeszcze taki
takze uzupelniaja sie.Mialbym takie pytanie czy musze przeprowadzic jakies regulacje? Oczywiscie nie posiadam zadnych plytek wzrocowych co chyba sa potrzebne do nastwien dokladnego pomiaru.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
To pasametr, służący zazwyczaj do szybkiego sprawdzania czy detale mieszczą się w granicach tolerancji (by przy dużej ilości detali nie kręcić ciągle bębenkiem)
Od biedy może zastąpić normalny mikrometr, ale trzeba przedtem kalibrować.
A w tym zawiniątku obok nie masz czasem wałeczka wzorcowego do kalibrowania?

(tu widać, że chwyt ma wymiar ø7,996mm (jedna działka to 0,002mm)
Od biedy może zastąpić normalny mikrometr, ale trzeba przedtem kalibrować.
A w tym zawiniątku obok nie masz czasem wałeczka wzorcowego do kalibrowania?

(tu widać, że chwyt ma wymiar ø7,996mm (jedna działka to 0,002mm)
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Mozliwe,ze to jest to z tym ze ja myslem iz to jest dodatkowy waleczek do wymiany(tego co sie wysuwa)
tam nie ma nic napisane,a czy jakby to byl ten waleczek wzorcowy to czy ja moge go wykorzystac do kalibracji tego drugiego mikromierza?No i ja myslalem,ze to jest tez mikromierz a tu okazuje sie,ze to co innego
Czlowiek cale zycie sie uczy
Ja mialbym pytanie calkiem z innej beczki i wlasciwie nie w tym temacie nalezalo by je zadac bo chodzi mi o falownik.Z postow jakie czytam zwracajac sie do Ciebie RomanJ4 mam pewnosc,ze zwrocilbym sie chyba do osoby kompetentnej.Otoz chce wymienic silnik i dodac do tego falownik.Jesli chodzi o silnik to mam na uwadze 1,5KW i z nim nie byloby jakiegos wiekszego problemu i takiej samej mocy falownik, gorzej z tym falownikiem mam jeden na oku i nie wiem czy bylby odpowiedni czy dobry.Przegladne tematy odnosnie tego i moze tam sie zwroce.Ja dziekuje za wszelkie informacje sa dla mnie bardzo pomocne.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
Jeśli to wzorzec, to oczywiście nie ma znaczenia do kalibracji jakiego mikrometru go wykorzystasz, wymiar to wymiar.sinmartin pisze:Mozliwe,ze to jest to z tym ze ja myslem iz to jest dodatkowy waleczek do wymiany(tego co sie wysuwa)tam nie ma nic napisane,a czy jakby to byl ten waleczek wzorcowy to czy ja moge go wykorzystac do kalibracji tego drugiego mikromierza?
Najczęściej wzorce wyglądają podobnie do tego (oczywiście różnią się długością wałka) i maja napisany/wygrawerowany wymiar

http://www.tresnainstrument.com/how_to_ ... eters.html
gdyby się okazało, że to jednak nie wzorzec, to możesz dostać taki np tu, zarówno do mikrometrów zewnętrznych(nawet niedrogo), jak i wewnętrznych, (oraz inne np do noży do gwintowania)
http://www.karba.com.pl/category/techni ... ontrolne/1
http://www.karba.com.pl/category/techni ... ontrolne/2
[youtube][/youtube]sinmartin pisze:No i ja myślałem,ze to jest tez mikromierz a tu okazuje się,że to co innego
.."nie zawsze złoto, co się świeci"...

Ale w zasadzie to jest mikrometr tylko troszkę innej konstrukcji.
żeby coś móc powiedzieć, to musimy raczej osobiście delikwenta poznać,sinmartin pisze:gorzej z tym falownikiem mam jeden na oku i nie wiem czy bylby odpowiedni czy dobry
bo wróżyć nie potrafimy... (a przynajmiej ja)

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Zgadza sie,diagnozy lekarz pacjentowi nie postawi jesli nie zaszczysci go wizytażeby coś móc powiedzieć, to musimy raczej osobiście delikwenta poznać,
bo wróżyć nie potrafimy... (a przynajmiej ja)![]()

Link do tego pacjenta : http://www.sklepfalowniki.pl/falownik-a ... 15-kw.html
Mam mozliwosc go kupienia z duzo mniejsza cene tylko czy jest warty.
-
Sterowanie wektorowe, przeciążenie 150…170% momentu znamionowego,
zewnętrzny potencjometr do analogowej nastawy obrotów
wygląda to całkiem nieźle, a jak jeszcze za tanie pieniądze, to tylko brać.
Chyba, że bardziej doświadczeni koledzy mają jakieś uwagi..
zewnętrzny potencjometr do analogowej nastawy obrotów
http://www.sklepfalowniki.pl/files/kata ... 12_312.pdfPotencjometr referencyjny 2.2 kW SZ1 RV1202 Może być zastąpione potencjometrem 10 kW (maksymalnie).
wygląda to całkiem nieźle, a jak jeszcze za tanie pieniądze, to tylko brać.
Chyba, że bardziej doświadczeni koledzy mają jakieś uwagi..
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Chyba w tej cenie nic nie znajde rownie dobrego jak ten(tak na marginesie to moge go kupic za polowe ceny niz to proponuja w necie i jest to nowy produkt) aczkolwiek mam jeszcze taki na uwadze http://www.sklepfalowniki.pl/falownik-s ... -15kw.html tylko,ze tego nie wiem za ile moglbym kupic jak i tez nie bardzo wiem,ktory bylby lepszy,ale mysle,ze nie roznia sie wiele od siebie.Gdyby udalo mi sie uzyskac za tego LG cene jak za ten pierwszy to moze skusilbym sie i na niego.Na chwile obecna jestem zdecydowany na tego pierwszego.Wstrzymam sie jeszcze ze dwa dni i zadecyduje.RomanJ4 dziekuje Ci bardzo,ze w ogole wyraziles swoj poglad,pomogles jak zwykle i daje Ci punkt.Zastanawiam sie nad silnikiem,znaczy sie jakiej mocy,tak na moje potrzeby to wystarczylby 1,1KW no nic zobacze,bedzie falownik a potem zdecyduje co do silnika.
Pozdrawiam
Pozdrawiam