Witam,
Panowie zbliżam się do realizacji projektu, zgromadziłem środki teraz trzeba je tylko rozsądnie wydać. Zmieniłem trochę założenia, doszedłem do wniosku że dwie bramy to praktycznie dwie frezarki, mi bardziej niż na wydajności zależy na elsatyczności i dokładności. Zdecydowałem że zrobię jedną bramę, za to sztywniejszą.
Całość etapu 1 ma prezentować się tak jak na poniższej wizualizacji:

Postanowiłem że dołożę po dwa wózki na każdą oś. Brama będzie bardzo ciężka, rozważam nawet czy nie dać 8 wózków. Szyny osi Y mają 1910 mm.

Brama będzie wykonana z dwóch ceowników C280-C300, Pozwoli to rozsunąć od siebie prowadnice osi X na 26-28 cm, na tej osi też będzie 6 wózków. Szyny będą miały 1400 mm długości. Ceowniki będą ze sobą skręcone i zalane betonem. Z uwagi na ciężką oś Z wiszącą przed belką "łapy" bramy są mocno wysunięte do przodu. Wzmocnienie przednie bramy będzie przy okazji pełniło funkcje mocowania łożyskowania śruby kulowej osi X. Przymocuje tu też w pierwszym etapie nakrętki trapezowe lub kulowe śrub osi Y a w przyszłości nakręteki obrotowe (nie zdecydowałem jeszcze czy w pierwszym etapie zastosuje od razu śruby kulowe w osi Y). Wszystkie płaskie elementy typu te wzmocnienia, płyta osi X i osi Z chce wykonać z blachy stalowej 20 mm lub więcej.

Blache osi X chciałbym wykonać w taki sposób że do frezowanej blachy dołożone będą płaskowniki dystansujące które umożliwią pomieszczenie nakrętki kulowej pomiędzy płytą osi X a belka. To samo chciałbym zrobić w osi Z, zapomniałem tego wrysować. Stanowiło by to dodatkowe wzmocnienie Elementów.

Jako wrzeciona posłuży wałek z gniazdem na oprawki ISO30 w który będę wkładał oprawki ER32 itp. Jestem na etapie dogadywania wykonania tego z jednym z użytkowników forum. We wrzecionie będą zastosowane łożysko kulkowe skośne jednorzędowe w rozmiarze 90x40x23. Korpus wrzeciona chciałbym żeby był wykonany z kostki stalowej co ułatwiło by montaż na osi Z i usztywniło ją stanowiąc doskonałe podparcie dla mocowania imaka tokarskiego. Silnik napędzający wrzeciono będzie miał 3 KW 1400 obr/min i będzie sterowany falownikiem, chcę zastosować też przekładnie pasową tak aby na poszczególnych biegach móc osiągać przy nominalnych obrotach silnika 400, 1400 , 6000 obr. Obok zamontowałbym wrzeciono szybkoobrotowe, z uwagi na dużą moc wrzeciona z przekładnią pewnie nie za mocne 0.8-1,5 KW sterowane tym samym falownikiem do jakichś prac drobnymi frezami w aluminium .

Prowadnice osi Z bedą miały długość 750-800 mm i będą poruszały się po 6 wózkach. Płytę osi X zrobie szerszą niż oś Z co powinno wpłynąć na lepsze rozłożenie obciążeń. I dłuższą tak żeby odległość pomiędzy skrajnymi wózkami osi Z przekraczała 30 cm szerokości belki.

W etapie 1,5 ma pojawić się 4 oś obrotowa napędzana silnikiem krokowym z wielostopniową przekładnią pasową na pasach HTD oraz silnikiem 1.5-2.2 KW napędzanym falownikiem (tym samym co wrzeciono na osi Z i mokry chińczyk). Na osi Z zamontowany będzie imak w którym będę mógł umieszczać noże i w opcji napędu silnikiem 3 fazowym toczyć

. Mam do was wielką prośbę o podpowiedzenie jakiegoś sprytnego sposobu mocowania takich elementów jak wiertła tak żeby dało się wiercić w detalu od czoła. Czy zamontowanie na osi Z uchwytu wiertarskiego na kluczyk wchodzi w grę ?

Gdybym kiedyś zdecydował się na piątą oś, umieściłbym ją jako 3 wrzeciono na tej samej osi Z. Ten rysunek jest czysto poglądowy, za 5 oś wezmę się jeśli trafi się jakaś ciekawa przekładnia falowa/orbitalna.
Podsumowując. Sterować tym wszystkim będzie linuxCNC z wykorzystaniem karty MESA (będę ją miał w przyszłym tyg najprawdopodobniej). Zapoznałem się już z HAL i jestem tym zachwycony. Silniki będą pracowały w pętli zamkniętej (mam 2 encodery 2500 imp/obr i jeden 1000 imp/obr). Co do samych silników to chciałbym zastosować te:
http://allegro.pl/bipolarny-silnik-krok ... 02772.html w wersji z wałkiem dwustronnym.
Do wysterowania tych silników wykorzystam te sterowniki:
http://allegro.pl/sterownik-mdc560-siln ... 42981.html
Śruby kulowe dla wszystkich osi przewidziałem jako 25x5 z uwagi na duże obciążenia przy toczeniu itp. Myślę że taki zestaw powinien pracować przyzwoicie. Podpowiedzcie mi jak się mają luzy śrub ze skokiem 5 i 10 mm ? Naturalne wydaje się że powinien być mniejszy w śrubach z mniejszym skokiem.
Przepraszam że post jest napisany chaotycznie ale pisze go na szybko, chciałbym bardzo żebyście pomogli mi mądrze rozporządzić budżetem.
W temat betonowego korpusu nie wchodzę, w przyszłym tyg będe robił odlewy betonu wysokowytrzymałego zobaczymy jak to wyjdzie.
Pozdrawiam
Edit
W osi Z oczywiście siłownik pneumatyczny do równoważenia jej wagi.