Zakup wrzeciona z Chin
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
No muszę przyznać że dałem ciała, mam wektorowy falownik ale go nie przełączyłem na pracę wektorową
najczęściej pracuję na 250-300Hz (grawerowanie laminat) więc może dlatego nie zauważyłem że coś jest nie tak. Przy przełączeniu falownika na pracę wektorową faktycznie max częstotliwość 300Hz. Czasem jednak dobrze podyskutować bo wychodzą dziecinne błędy.

Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 21
Wczoraj pobawiłem się trochę 
Odpaliłem swój falownik LG 1f 2,2kW i podłączyłem silnik od WS-15.
Jednocześnie przeleciałem instrukcję i faktycznie jest napisane w opisie parametru maksymalnej częstotliwości, że dla sterowania wektorowego to maks jest 300Hz.
Wychodzi na to, że do przestawienia są dwa parametry:
- maks. częstotliwość
- tryb pracy skalar/wektor
Częstotliwość bazowa może chyba pozostać bez zmian bo nie było nic napisane przy tym parametrze o pracy wektorowej.
No to przełączanie nie dla chińczyka nie jest upierdliwe przynajmniej w tym falowniku.
Przy sklarnym sterowaniu silnika i czestotliwości 1Hz można bez problemu zatrzymać oś chwytając ją gołą łapą.
Przy sterowaniu wektorowym nie ma na to szans
Dzisiaj może podłączę chińczyka 2,2kW i zobaczę jak to faktycznie działa
Przy okazji może ktoś powie czy muszę bardzo uważać podczas zabawy na przegrzanie wrzeciona bo nie mam chłodzenia?

Odpaliłem swój falownik LG 1f 2,2kW i podłączyłem silnik od WS-15.
Jednocześnie przeleciałem instrukcję i faktycznie jest napisane w opisie parametru maksymalnej częstotliwości, że dla sterowania wektorowego to maks jest 300Hz.
Wychodzi na to, że do przestawienia są dwa parametry:
- maks. częstotliwość
- tryb pracy skalar/wektor
Częstotliwość bazowa może chyba pozostać bez zmian bo nie było nic napisane przy tym parametrze o pracy wektorowej.
No to przełączanie nie dla chińczyka nie jest upierdliwe przynajmniej w tym falowniku.
Przy sklarnym sterowaniu silnika i czestotliwości 1Hz można bez problemu zatrzymać oś chwytając ją gołą łapą.
Przy sterowaniu wektorowym nie ma na to szans

Dzisiaj może podłączę chińczyka 2,2kW i zobaczę jak to faktycznie działa
Przy okazji może ktoś powie czy muszę bardzo uważać podczas zabawy na przegrzanie wrzeciona bo nie mam chłodzenia?
czilałt...
-
- Posty w temacie: 16
Bardzo.upanie pisze:Przy okazji może ktoś powie czy muszę bardzo uważać podczas zabawy na przegrzanie wrzeciona bo nie mam chłodzenia?
Przy sterowaniu wektorowym jak pamiętam prąd na biegu jałowym tj. bez obciążenia jest dużo wyższy. Z kolei jak zapuścisz autotuning to leci on ma max prądzie, który jest wprowadzony do falownika jako znamionowy prąd silnika. Bez chłodzenia moje wrzeciono zanim autotuning się skończył było tak gorące że parzyło rękę (tak na oko niecała minuta).
Ale z drugiej strony przy sterowaniu skalarnym i jakiejś lekkie robocie to może non-stop chodzić bez chłodzenia.
Betonowo-aluminiowy ploterek
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 6
Taka zabawa moze sie źle skończyć, tego typu silniki nie za bardzo są przystowsowane do pracy z regulacją obrotów, jak już to nie więcej jak +/- 20%.Wczoraj pobawiłem się trochę![]()
Odpaliłem swój falownik LG 1f 2,2kW i podłączyłem silnik od WS-15
Też niech kolega uważa, silniki mają okreslone jakieś minimalne obroty (myślę, że w tym przypadku jakieś 3000 do 5000 obr/min)Dzisiaj może podłączę chińczyka 2,2kW i zobaczę jak to faktycznie działa
Moim zdaniem dla "naszych potrzeb" wystarczające jest ustawienie U/f (skalarne)
Przy ustawieniu na tryb wektora (bezczujnikowe sterowanie wektorem strumienia) żeby to dobrze chodziło trzeba jeszcze się pobawić z innymi parametrami.
-
- Posty w temacie: 21
A dlaczego? Przecież to zwykły silnik klatkowy.Taka zabawa moze sie źle skończyć, tego typu silniki nie za bardzo są przystowsowane do pracy z regulacją obrotów, jak już to nie więcej jak +/- 20%.
Niewykluczone. Dla silnika od WS-15 tez trzeba było trochę poustawiać.Przy ustawieniu na tryb wektora (bezczujnikowe sterowanie wektorem strumienia) żeby to dobrze chodziło trzeba jeszcze się pobawić z innymi parametrami.
czilałt...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
A mogę trochę podpytać o te ustawienia dla silnika z WS-15?upanie pisze:Niewykluczone. Dla silnika od WS-15 tez trzeba było trochę poustawiać.Przy ustawieniu na tryb wektora (bezczujnikowe sterowanie wektorem strumienia) żeby to dobrze chodziło trzeba jeszcze się pobawić z innymi parametrami.
Jakiś czas temu chciałem taki silnik odpalić na falowniku 0,37kW i bez fajnych rezultatów.
-
- Posty w temacie: 5
to moje wrzeciono powinno juz dawno ducha wyzionąć, chodząc po kilka godzin bez przerwy podgonione o 100%pi_ciu pisze: Taka zabawa moze sie źle skończyć, tego typu silniki nie za bardzo są przystowsowane do pracy z regulacją obrotów, jak już to nie więcej jak +/- 20%.