XYCOM 3410KP i klon karty pamięci.

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
polikon
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5

XYCOM 3410KP i klon karty pamięci.

Post napisał: polikon » 27 sty 2014, 08:54

Witam.
Mam pytanie do osób, które znają temat migracji oprogramowania panela sterującego XYCOM 3410KP. Próbowałem klonować kartę pamięci, która pracuje, jako dysk w tym panelu, ale niestety panel nie chce ruszyć z klona. Oryginalna karta liczy sobie kilkanaście wiosenek, ale jeszcze, jako tako działa. Piszę, jako tako, bo zaczynają się pojawiać niepokojące objawy w postaci blokady zmiany niektórych parametrów, które zmienia się podczas normalnego używania tego panela. A wcześniej nie było problemów z ich zmianą.
Szukałem, ale nic sensownego nie mogę znaleźć na ten temat.
Czy ktoś wie jak zrobić takiego klona karty, lub zna jakieś forum gdzie ktoś poruszał taki temat?

Tagi:

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 27 sty 2014, 09:35

pogooglaj clone bootable card.
Jest tego trochę - w większości dotyczy takiej platformy raspberry Pi, ale u Ciebie też powinno działać.

Samo skopiowanie plików nic nie da.

http://www.raspberrypi.org/phpBB3/viewt ... 63&t=55398
Tu ludzie polecają taki program jak Win32DiskImager

Autor tematu
polikon

Post napisał: polikon » 27 sty 2014, 12:45

Zienek pisze:pogooglaj clone bootable card.
Jest tego trochę - w większości dotyczy takiej platformy raspberry Pi, ale u Ciebie też powinno działać.

Samo skopiowanie plików nic nie da.

http://www.raspberrypi.org/phpBB3/viewt ... 63&t=55398
Tu ludzie polecają taki program jak Win32DiskImager
Dzięki za zainteresowanie się tym tematem.

Siedziałem prawie całą sobotę i próbowałem klonować programem „DiskSync” oryginalną kartę pamięci (pracuje, jako HDD) i niby wszystko przebiegało pomyślnie, ale podczas odpalania panela zawsze pojawiał się błąd typu brak systemu, nieprawidłowy system itp.
Zrobiłem kopię sektora MBR i edytując go programem „HDHacker” odczytałem, że jest to DOS 5.0 chociaż oryginalny dysk nosi „miano” MS-DOS_6. Oczywiście nową kartę przerabiałem, aby była wykrywana, jako dysk. Tak jak Pendrive pod instalkę systemu.
Na oryginalnym dysku jest zainstalowany DOS i chyba on służy tylko do wystartowania elektroniki tego panela, bo na dysku są tylko takie dosowe pliki. COMMAND.COM, CONFIG.SYS (tylko jeden wpis, przekierowania do programu panela), IO.SYS, MSDOS.SYS.
Chciałem zainstalować na nowo DOSa, ale w panelu jest podłączenie do FDD tylko poprzez gniazdo HPCN 26p.
I teraz zastanawiam się czy można zrobić jakąś instalkę DOSa, aby można było wystartować z nią z innego dysku, bo jest możliwość podłączenia jeszcze jednego dysku. I z niego zainstalować DOSa i skopiować pliki samego programu użytkowego.
Dodam jeszcze, że kopia, którą próbuję zrobić jest uruchamiana na tym samy panelu, z którego jest oryginalna karta. Więc pewnie nie wchodzą w grę żadne zabezpieczenia. Chyba, że sam DOS jest jakiś nie typowy? Ale gdy robię „klona” to wszystko powinno się przekopiować.
Chyba karta nie jest przypisana do danego urządzenia?

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 27 sty 2014, 15:07

A tu to już nie pomogę.
Wyższa szkoła gotowania na gazie jakaś.

Autor tematu
polikon

Post napisał: polikon » 27 sty 2014, 16:35

Właśnie trafiłem na jakimś forum ( 2004r) na podobny temat. Też ktoś czegoś nie mógł odpalić z „klona” karty. I była tam jedna fajna odpowiedź. Czy czasami urządzenie nie wymaga karty „Industrial”, czyli przemysłowej. Pierwszy raz o takiej słyszałem, ale okazuje się, że takowe są i na dodatek można je odpowiednio ustawiać pod urządzenie. Czyli coś jakby miały własny „bios”. I tu może być przysłowiowy pies pogrzebany. Pomimo że panel widzi moją kartę to czegoś w niej brakuje, aby odpowiednio odpalić system.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pukury » 27 sty 2014, 18:54

witam.
dysk może się nazywać jak tam chcesz - ważne jaki jest na nim system.
jak 5.0 to 5.0 .
a 5.0 różni się nieco od 6.0 ( 6.22 ).
poza tym może masz tam pliki " ukryte " ?
i chyba powinien być jeszcze autoexec.bat .
swoją drogą - miałem przypadek że do aktywacji programu potrzebna była dyskietka( firmowa).
a na niej nie było nic - zero.
są sektory niedostępne i takie tam cuda.
skopiujesz to co widać - a może jest tam parę bajtów ukrytych i - d...a .
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares

Autor tematu
polikon

Post napisał: polikon » 27 sty 2014, 21:56

Tak wszystko się zgadza. Dlatego próbowałem utworzyć dysk rozruchowy z dyskietki startowej DOSa 5 i 6.0 i 6.22 i za każdym razem komunikat, że system nie ten.
Autoexec służy do odpalania oprogramowania z dysku a do tego w tym panelu służy command.com gdzie jest tylko jeden wpis ze ścieżka do pliku, który odpala program tego panela i ten plik jest widoczny. Po za tym chodzi o to, że nawet DOS nie chce się uruchomić. Oczywiście może brakować jakiś plików. A zwłaszcza jakiejś partycji, bo siedzi tam karta 4MB i jest na niej tylko jedna partycja, ale przed nią jest wolne miejsce i za partycją też jest wolne miejsce. Te wolne miejsca maja po kilkanaście kilobajtów i nie udaje się nawet podczas klonowania w RAW uzyskać tych wolnych miejsc, a tam może być jakiś plik z jakimś sterownikiem. Ale z drugiej strony, urządzenie widzi kartę, bo wyświetla komunikaty, że system nie odpowiedni lub brak systemu.
Co do startu programu z dyskietki, to jak najbardziej są takie maszyny i znajomy ma takie cudo. CNC odpalane z dyskietki, nieraz połowę dnia tracił zanim udało się uruchomić maszynę, a miał chyba z dwadzieścia dyskietek rozruchowych w zapasie. Teraz mu założyłem emulator FDD i rozruch ma z pendrive i żadnych kłopotów.
Wracając do tematu. Podsunąłeś mi pewną myśl. Mam pod sobą jedną maszynę gdzie jak zniknie oprogramowanie (zdarza się co jakieś dwa, trzy lata) to, aby wgrać je ponownie uruchamiam maszynę z dyskietki. I najpierw ładuje się DOS 1 (to nie pomyłka DOS 1) i on jakby to powiedzieć, ładuje na siłę sterowniki poprzez komputer do sterownika. Piszę na siłę, bo sterownik bez tych sterowników nie daje „śladu” życia, czyli nie odpowiada na żadną komunikację. I dopiero jak te sterowniki zaczną działać następuje wgrywanie DOSa 2 lub 3.
Więc teraz tak myślę, że w tych pustych miejscach może coś siedzieć. Jakiś sterownik do ładowania programu do pamięci. Ale z drugiej strony ten panel zachowuje się jak normalny komputer i można w nim zainstalować zarówno DOSa, Win98 i Win NT. Wiec w biosie ma wszystko do uruchomienia systemu.
Teraz muszę kupić kartę w wersji produkcyjnej, bo, pomimo że panel poprawnie widzi tą kartę, co mam, ale może ona nie pozwala na założenie np. bloku MBR i dlatego są z nią problemy.
Na razie mam jeszcze czas na testowanie i próbowanie zabezpieczyć się w postaci zapasowej działającej karty na wypadek „padnięcia” tej oryginalnej.

PS. Odnośnie tych niewidocznych plików na dyskietce. Kiedyś miałem program, który do instalacji potrzebował dyskietki z licencją. Jak instalka pobrała licencję to, aby zainstalować ten program na innym komputerze należało „zwrócić” licencję na dyskietkę. A dyskietka była widziana przez system jako uszkodzona.

Przeglądałem parametry tych kart, które używałem do klonowania i nie ma nawet wzmianki, aby wspierały tryby PIO czy UDMA.
Więc zamawiam kartę w wersji „Industrial”, która w specyfikacji ma obsługę PIO i UDMA i „bawię” się dalej w zrobienie „klona”.

Autor tematu
polikon

Post napisał: polikon » 01 lut 2014, 13:38

Uporałem się wreszcie z tym „klonem”. I nawet nie była potrzebna karta typu „Industrial”.
Cały problem polegał na oprogramowaniu, którego używałem. Niby miały tworzyć karty lub pendrive botowalnymi a w rzeczywistości tylko kopiowały pliki systemowe na kartę nie ruszając sektora MBR. A doszedłem do tego jak zacząłem sprawdzać czy zwykły laptop będzie się uruchamiał z tych pamięci, i „kiszka”. Dopiero jak sformatowałem kartę programem „HPUSBDisk” z opcją dysku botowalnego i ścieżką do plików z pakietu do tworzenia botowalnego Win98 z CD. Laptop zaczął się uruchamiać, więc skopiowałem pliki z karty panela i próbowałem odpalić kartę w panelu. Ale nic z tego, wyskakiwał jakiś błąd pamięci 1MB. Sprawdziłem kartę i zmieniłem rozmiar partycji na 15MB FAT 16 (mniej się nie dało w PM 9). Ale dalej był problem, więc musiałem się posiłkować PM 6 i zmieniłem typ partycji z 0x04 na 0x01 (w PM9 zapomniano o takich partycjach). A dało to taki efekt, że teraz w PM wyświetla się typ partycji, jako FAT 16 a Partition ID jako FAT 12.
I panel zaczął pracować normalnie.
Jedynym skutkiem ubocznym jest chwilowe wyświetlanie się logo Win98 podczas uruchamiania się panela zamiast „Starting MS-DOS”. A to za sprawą tego, że musiałem zostawić pliki io.sys, command.com, msdos.sys. Bo jak zamieniłem je oryginalnymi to też panel nie uruchamiał się.
Ale niestety celu nie osiągnąłem. Zablokowane programy dalej pozostały zablokowane.
Wniosek z tego, że padnięta jest pamięć w sterowniku. Za to mam zapasową kartę do panela.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”