stół krzyżowy

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

Autor tematu
djezowski
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1

stół krzyżowy

Post napisał: djezowski » 18 sty 2005, 19:57

witam!

planuje wykorzystac do budowy mojej maszynki taki stół:

TU

jak myslicie - cena 600zl jest do przyjecia? jak z jakoscia tego stolu?

szczerze to wolal bym nieco wiekszy - tak 450 x 250 :) ale nie moge niczego znalezc ciekawego...

pozdr

darek

Tagi:

tschaya
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: tschaya » 21 sty 2005, 19:37

Mam taki stół, kupiłem go z myslą o frezarce CNC. Jest jednak problem (a nawet dwa):
1. stół ma spore luzy na nakrętce (w dodatku śruba jedenej z osi jest ułożyskowana tylko z jednej strony i lata nieco na boki jak nie przymierzając stara ... ;))
2. ze względu na konstrukcję prowadnic i sporą masę (żeliwo) mogą być problemy z poruszeniem stołu przez silnik krokowy (ale to trzeba by sprawdzic).

O ile problem oporów jest, jak mi sie wydaje, do ominięcia (przy odpowiednio mocnym silniku), o tyle luzy nakrętki trzeba by skorygować. Nie jest to jednak proste - nakrętka stanowi całość ze stołem (odlew) nie można jej zdemontować. Pozostaje więc: (radykalnie) odciąć ją i zastąpić bezluzową, lub - dodać odpowiednią nakrętke (np. tworzywo lub druga plus spręzyna) 'przed' i połączyć ze starą. Tak czy siak - ze względu na trapezowe gwinty - bez usługi tokarzarza się nie obejdzie (no chyba że skompensujesz luzy na drodze programowej... ale to już nie moja branża ;).
Mam nadzieje że moje skromne uwagi okazą się pomocne w podjęciu decyzji o zakupie stolu :)
pzdrw
tschaya
PS Co do ceny to mozę poszukaj jeszcze gdzie indziej - stół produkuje czeska Proma (a przynajmniej sprzedaje)

ba11se
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Luzy

Post napisał: ba11se » 11 kwie 2005, 01:26

Sam też zamierzałem kupić taki stół.
Akurat dla mnie to spory wydatek. Dziekuję za tą opinię, pozwoliła mi nie wdawać się w niepotrzebne koszty.
Mam jeszcze parę pytań:
1) Czy dałoby radę oszacować luz na nakrętkach ?
2) Czy prowadnice są dobrze zrobione i czy na nich samych nie ma luzu ?
Chodzi o to, żeby spróbować pokręcić stołem jak kierownicą w Starze :). W kiepskich stolikach wyczuwa się luz.
Pozdrawiam SB

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 14 kwie 2005, 17:42

ba11se pisze:Czy prowadnice są dobrze zrobione i czy na nich samych nie ma luzu ?
Chodzi o to, żeby spróbować pokręcić stołem jak kierownicą w Starze

z tego co widze, to prowadnice dla obu osi posiadaja kasowanie luzow, sluza do tego trzy sruby ampulowe (wygladaja na M8) kontrowane nakretka.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”