solid a spirala archimedesa ???
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
solid a spirala archimedesa ???
Witam mój kolejny post dotyczy dorysowania kolejnej spirali oczywiście większej do obecnego detalu jak widać na zdjęciu , korzystając z spirali archimedesa jak można to połączyć z solidem czy może ktoś z kolegów jest w stanie pomóc ??? jeżeli mogę oczywiście w jednym poście zapytać o drugą rzecz czyli np. mając pręt kwadratowy 12 jak go można w solidzie skręcić np 3 razy wokół osi na danym odcinku ??
- Załączniki
-
- kam1.jpg (10.26 KiB) Przejrzano 5273 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Witam.
Może jakieś szkolenie sobie zorganizujemy bo widzę iż Ty pytasz a ja odpowiadam
Co do pierwszego pytania możesz skorzystać z Krzywej według tabeli. Punkty podajesz w EXCEL'U i program na ich podstawie kreśli krzywą. Pukty można wyliczyć korzystając ze wzoru lub równań.
Co do drugiej sprawy skorzystaj z Wyciągnięcia po krzywej. Jak przygotujesz szkic, czyli prostokąt, jako przekrój, i prostą, jako ścieżkę. Tworzysz wyciągnięcie po krzywej, przechodzisz do opcji i tam zaznaczasz Skręcenie. Podajesz Liczbę zwoi, ipt. rys poniżej i gotowe

Może jakieś szkolenie sobie zorganizujemy bo widzę iż Ty pytasz a ja odpowiadam

Co do pierwszego pytania możesz skorzystać z Krzywej według tabeli. Punkty podajesz w EXCEL'U i program na ich podstawie kreśli krzywą. Pukty można wyliczyć korzystając ze wzoru lub równań.
Co do drugiej sprawy skorzystaj z Wyciągnięcia po krzywej. Jak przygotujesz szkic, czyli prostokąt, jako przekrój, i prostą, jako ścieżkę. Tworzysz wyciągnięcie po krzywej, przechodzisz do opcji i tam zaznaczasz Skręcenie. Podajesz Liczbę zwoi, ipt. rys poniżej i gotowe

Ponieważ się na tym nie znam chętnie się tym zajmę 
"Jeżeli zrobisz coś dobrze raz, od tego momentu staje się to Twoim obowiązkiem"

-
Pręt skręciłem jednak się pomęczyłem i opłacało ale teraz pracuje na tym dorysowanie spirali do kamienia który widać na fotce tylko za bardzo nie orientuje się jak w tym użyć excela, jednakże nurtuje mnie temat narysowania tzw. szyszki która używa się na ogrodzeniach mam nadzieję że w niedługim czasie będzie to możliwe pozdro !!!
-
ogólnie ten tzw. kamień był wyrysowany ze spirali również tylko nie przez zemnie i tego też bym chciał się dowiedzieć jak to się rysuje od podstaw , ale do tego kamienia wyrysować bym potrzebował większą spiralę aby zagiąć pręt jeżeli chodzi o różne rodzaje tzw. kamieni mogę się bez problemu podzielić i na dany adres wysłać !!!!
szyszka - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bf8 ... a0b69.html
kamienie jak maja wyglądać łacznie z większą spiralą ( dzielone )- http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/780 ... 84a07.html
szyszka - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bf8 ... a0b69.html
kamienie jak maja wyglądać łacznie z większą spiralą ( dzielone )- http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/780 ... 84a07.html
-
Witam
Co do szyszki postaram się w wolnej chwili pokazać jak coś takiego można zrobić, mam nadzieje iż mi się uda
co do kamieni możesz przesłać je na [email protected], na pewno się przydadzą. Jak masz parametry spirali którą chcesz uzyskać podziel się nimi a pokażę jak można zmienne wstawiać do Excela i potem do SE.
Co do szyszki postaram się w wolnej chwili pokazać jak coś takiego można zrobić, mam nadzieje iż mi się uda

-
Kolego Suchy_5 może to Ci sie przyda Krzywa Archimedesa w Solid Edge