Silniki krokowe chodzą tylko na 1/2kroku.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 17
Silniki krokowe chodzą tylko na 1/2kroku.
Witam,
Kończę składać nowe sterowanie do mojej maszynki ale mam problem.
Mam sterowniki DQ542MA w Polsce zwane M542 lub SSK-B03. Problem polega na tym że po tysiącu próbach podłączeń i konfiguracji w machu nie szło ruszyć żadnego silnika. Ale na forum znalazłem temat gdzie była opisana taka sama przyczyna która leżała w podłączeniu wiec podłączyłem tak samo znów zero odzewu. Zaczęło się grzebanie w machu aż w końcu ruszyły ale tylko na 1/2kroku ;/
W Machu wchodzę w:
Config->Ports and Pins->Port Setup and Axis Selection
W dolnym prawym rogu widać cztery okienka gdy zaznaczę pierwsze od góry Sherline 1/2 Pulse mode to silniki zaczynają działać ale tylko na 1/2kroku a sterownik jest na 1/128kroku.
Po Różnych kombinacjach z prędkościami itp. silniki działają ale wolno i niekiedy gubią kroki. Chciałbym to uruchomić na to 1/128kroku tylko jak. Tylko po zaznaczeniu tego co pisałem wcześniej chodzą inaczej nie.
Pomóżcie jak to odpowiednio skonfigurować żeby działało tak jak trzeba. Przyznam się że mi brakuje już pomysłów a robię to pierwszy raz więc nie wiem jak to dokładnie skonfigurować.
Z góry dzięki za pomoc;) Pozdrawiam.
Kończę składać nowe sterowanie do mojej maszynki ale mam problem.
Mam sterowniki DQ542MA w Polsce zwane M542 lub SSK-B03. Problem polega na tym że po tysiącu próbach podłączeń i konfiguracji w machu nie szło ruszyć żadnego silnika. Ale na forum znalazłem temat gdzie była opisana taka sama przyczyna która leżała w podłączeniu wiec podłączyłem tak samo znów zero odzewu. Zaczęło się grzebanie w machu aż w końcu ruszyły ale tylko na 1/2kroku ;/
W Machu wchodzę w:
Config->Ports and Pins->Port Setup and Axis Selection
W dolnym prawym rogu widać cztery okienka gdy zaznaczę pierwsze od góry Sherline 1/2 Pulse mode to silniki zaczynają działać ale tylko na 1/2kroku a sterownik jest na 1/128kroku.
Po Różnych kombinacjach z prędkościami itp. silniki działają ale wolno i niekiedy gubią kroki. Chciałbym to uruchomić na to 1/128kroku tylko jak. Tylko po zaznaczeniu tego co pisałem wcześniej chodzą inaczej nie.
Pomóżcie jak to odpowiednio skonfigurować żeby działało tak jak trzeba. Przyznam się że mi brakuje już pomysłów a robię to pierwszy raz więc nie wiem jak to dokładnie skonfigurować.
Z góry dzięki za pomoc;) Pozdrawiam.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 16
zakładając, że elektrycznie wszystko zostało poprawnie podłączone, niech kolega pobierze ten http://www.ebmia.pl/pliki/dodatkowe/Pli ... acyjny.xml plik konfiguracyjny i wrzuci go do macha. następnie uruchamiamy ten profil przez mach3 loader. jest to plik przystosowany pod b03, więc wszystko powinno od razu ruszyć. można też spróbować zmienić czas trwania impulsu w zakładce porty i piny/ dostrajanie impulsów ( pola step i dir pulse).
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 16
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
kolego odhacz tego ptaka na sherline, ustaw dipswitchami tymi niebieskimi na sterowniku prądy kroki i tp masz na sterowniku tabelkę do tego.
na dodatek masz kolejną zakładkę w machu - motor outputs tam tez trzeba sprawdzić czy właściwe piny i stany i port są ustawione
na dodatek masz kolejną zakładkę w machu - motor outputs tam tez trzeba sprawdzić czy właściwe piny i stany i port są ustawione
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły