W jakim programie można powiększyć 2.5D
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
W jakim programie można powiększyć 2.5D
Witam,
Mam problem z pewnym reliefem 2.5D. Chciałem powiększyć jego wielkość po całym obwodzie o dokładnie 2mm, ale nie jest to prosty kształt, który można łatwo powiększać. Kształt jest nieregularny jak w załączniku. Chcę powiększyć obiekt do czerwonej linii.
Pytanie w jakim programie można dostosować bryłę 2.5 D do nowego obrysu, który ma być powiększony o 2mm. Próbowałem u znajomego w Aspire 3, ale nie znalazłem opcji.
Mam problem z pewnym reliefem 2.5D. Chciałem powiększyć jego wielkość po całym obwodzie o dokładnie 2mm, ale nie jest to prosty kształt, który można łatwo powiększać. Kształt jest nieregularny jak w załączniku. Chcę powiększyć obiekt do czerwonej linii.
Pytanie w jakim programie można dostosować bryłę 2.5 D do nowego obrysu, który ma być powiększony o 2mm. Próbowałem u znajomego w Aspire 3, ale nie znalazłem opcji.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
-
Do Barola : w Aspire też można ustawić rozmiar, polega to na wpisaniu wartości XYiZ co powoduje rozciągnięcie obiektu, który deformuje się, a nie dostosowanie do nowego obrysu.
Sprawdź co dzieje się wówczas z bryłą 3D.
Do Grawer.gift : musiałbym sprawdzić czy Corel ma opcję do wczytywania i dopasowania brył 3D z pliku .STL w którym Coroleu miałeś taką opcje?
Czy ktoś mógłby to sprawdzić, bo nie mam Corela?
Oczywiście aby idealnie powiększyć bryłę pozostaje problem w kierunku osi Z.
Sprawdź co dzieje się wówczas z bryłą 3D.
Do Grawer.gift : musiałbym sprawdzić czy Corel ma opcję do wczytywania i dopasowania brył 3D z pliku .STL w którym Coroleu miałeś taką opcje?
Czy ktoś mógłby to sprawdzić, bo nie mam Corela?
Oczywiście aby idealnie powiększyć bryłę pozostaje problem w kierunku osi Z.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
-
Sam : dokładnie wiesz w czym sprawa... ale może jest jakaś opcja w innych programach , którą można powiększyć nieregularną bryłę o 2mm w każdym kierunku, tak jakby "spuchł" o 2 mm.
Grawer.Gift: przeczytaj dokładnie pytanie, nie chodziło o zwiększenie obrysu, bo to już jest zrobione. Widać czerwoną linię, właśnie do jej brzegów trzeba powiększyć bryłę.
Barola: kolega "Sam" zrozumiał w czym problem, to nie jest prostokąt, wymodeluj bryłę o takim kształcie i zobacz co wyjdzie Tobie po rozciąganiu...
Ps. Koledzy to nie jest pół kuli, ktorą można łatwo powiększyć...
Grawer.Gift: przeczytaj dokładnie pytanie, nie chodziło o zwiększenie obrysu, bo to już jest zrobione. Widać czerwoną linię, właśnie do jej brzegów trzeba powiększyć bryłę.
Barola: kolega "Sam" zrozumiał w czym problem, to nie jest prostokąt, wymodeluj bryłę o takim kształcie i zobacz co wyjdzie Tobie po rozciąganiu...
Ps. Koledzy to nie jest pół kuli, ktorą można łatwo powiększyć...