Potrzebna tokarka i frezarka!
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Zmartwię cię. Zakup tokarki czy frezarki to tylko niewielki odsetek kosztów. Bez oprzyrządowania to tylko mało atrakcyjne meble. Kasy masz akurat tyle, żeby kupić jakiegoś klona Nutola, i go jako tako oprzyrządować. W tym w przystawkę frezerską. To nie jest cud techniki, ale można na nim co nieco zrobić.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 31
Mała dlatego że ja potrzebuje:
1. robić z małymi rzeczami
2. wnieść to na 1 piętro
3. Jak ktoś mi powie że do robienia tulejki średnicy 5-6mm gwintowanej wewnątrz pod M3 lub M4, zwężonej po obu stronach potrzeba tokarki ważącej 2 tony, albo do zrobienie nacięcia w miękkiej stali narzędziowej, którą w stanie miękkim bierze tani pilnik lub nawet scyzoryk. To stracę wiarę w postęp technologiczny na ziemi....
A tym bardziej do wydziwiania toczenia i frezowania w micarcie i G10, czy też mosiądzu...
OD razu po zakupie to ja powoli będę się uczył toczyć i frezować... ( mam dość robienia tego wszystkiego pilnikami...) bo na początku będę robił noże z ostrzem stałym. A na takich maluchach eksperymentował i się uczył (zwrócą się w 4 miesiące).
Do takich celów to by już starczyło?
http://www.megaobrabiarki.pl/optimum-wi ... d2714.html
http://www.megaobrabiarki.pl/optimum-to ... d2774.html
1. robić z małymi rzeczami
2. wnieść to na 1 piętro
3. Jak ktoś mi powie że do robienia tulejki średnicy 5-6mm gwintowanej wewnątrz pod M3 lub M4, zwężonej po obu stronach potrzeba tokarki ważącej 2 tony, albo do zrobienie nacięcia w miękkiej stali narzędziowej, którą w stanie miękkim bierze tani pilnik lub nawet scyzoryk. To stracę wiarę w postęp technologiczny na ziemi....
A tym bardziej do wydziwiania toczenia i frezowania w micarcie i G10, czy też mosiądzu...
OD razu po zakupie to ja powoli będę się uczył toczyć i frezować... ( mam dość robienia tego wszystkiego pilnikami...) bo na początku będę robił noże z ostrzem stałym. A na takich maluchach eksperymentował i się uczył (zwrócą się w 4 miesiące).
Do takich celów to by już starczyło?
http://www.megaobrabiarki.pl/optimum-wi ... d2714.html
http://www.megaobrabiarki.pl/optimum-to ... d2774.html
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
Jak kolega dostał dofinansowanie bez dobrego biznesplanu
?
Bo dobry biznes plan to raczej ma wypunktowane koszty oraz ceny maszyny...
Może też bym wystartował po dotacje hehe.
Na początek wystarczą te maszynki, ale niech kolega od razu odkłada, buduje, kombinuje nad lepszymi maszynami.

Bo dobry biznes plan to raczej ma wypunktowane koszty oraz ceny maszyny...
Może też bym wystartował po dotacje hehe.
Na początek wystarczą te maszynki, ale niech kolega od razu odkłada, buduje, kombinuje nad lepszymi maszynami.
Ja i moje maszyniątka https://www.facebook.com/KKMachines
-
- Kontakt:
http://www.leroymerlin.pl/warsztat/urza ... ,l871.html
Kup sobie to, jak dobrze pogadasz, to jeszcze rabat dostaniesz. Jest tu dział o tokarce Nutol - to jest dokładnie to samo. Tokareczka z twojego linku to naprawdę zabawka - bardzo szybko przekonasz się, że i rozstaw kłów masz za mały i przelotu we wrzecionie skąpo. Na piętro da się wnieść, sam miałem jeszcze o numer większą na drugim piętrze.
Ale z doświadczenia - rozejrzyj się za garażem do wynajęcia. Za sto czy dwieście złotych masz dużo większe możliwości, niż w mieszkaniu. A to się przekłada na zyski...
Kup sobie to, jak dobrze pogadasz, to jeszcze rabat dostaniesz. Jest tu dział o tokarce Nutol - to jest dokładnie to samo. Tokareczka z twojego linku to naprawdę zabawka - bardzo szybko przekonasz się, że i rozstaw kłów masz za mały i przelotu we wrzecionie skąpo. Na piętro da się wnieść, sam miałem jeszcze o numer większą na drugim piętrze.
Ale z doświadczenia - rozejrzyj się za garażem do wynajęcia. Za sto czy dwieście złotych masz dużo większe możliwości, niż w mieszkaniu. A to się przekłada na zyski...
-
- Posty w temacie: 1
Tak jak wszyscy. Wszelkie dofinansowania to wtykanie kasy psu w zad.Krako pisze:Jak kolega dostał dofinansowanie bez dobrego biznesplanu?...
q
[ Dodano: 2014-01-15, 14:35 ]
Cierpisz na forumowy analfabetyzm wtorny.MlKl pisze:...Tokareczka z twojego linku to naprawdę zabawka - bardzo szybko przekonasz się, że i rozstaw kłów masz za mały i przelotu we wrzecionie skąpo....
Gosc _wyraznie_ pisze, ze potrzebuje toczyc oski, sruby do _nozy_
nie do czolgow. Wystarczy mu pewnie srednica 3cm i z 5cm dlugosci.
Wiem, trudno sobie wyobrazic ze ktos sie w czyms moze specjalizowac
a nie robi co popadnie... A jednak.
q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
Unia jest mistrzem logiki, wysokie podatki by ludzie mieli mniej pieniędzy, by później rozdawać ludziom dotacje.oprawcafotografii pisze:
Tak jak wszyscy. Wszelkie dofinansowania to wtykanie kasy psu w zad.
q

Ja i moje maszyniątka https://www.facebook.com/KKMachines
-
- Kontakt:
oprawcafotografii Widzisz - ja też się specjalizowałem w drobiazgach - remontowałem i tuningowałem wiatrówki. Stąd była u mnie potrzeba posiadania tokarki z przelotem minimum 36 mm - to średnica kartusza, czy rury systemu. A jak już takową zbudowałem, to coraz częściej trafiają się zlecenia na coś większego - ot ostatnio na groty do lanc ułańskich dla grupy rekonstruktorskiej. Co prawda nie wykracza to poza teoretyczny zakres tej OPTI, ale nie da się na niej zrobić setki takich grotów w czasie realnym ( i cenie), o frezowaniu frezem fi 25 boków rury fi 32 na głębokość 7 mm x 90 mm już zupełnie nie ma mowy.
Na TechMigu od bidy już bym to zrobił.
Zresztą - ja tylko udzielam rady z mojego punktu widzenia, autor zrobi jak uzna za stosowne...
Na TechMigu od bidy już bym to zrobił.
Zresztą - ja tylko udzielam rady z mojego punktu widzenia, autor zrobi jak uzna za stosowne...
-
- Posty w temacie: 1
-
- Kontakt:
Odpowiednikiem tej OPTI będzie TechMig 250 za niecałe dwa tysiące. Nie jest prawdą, że jak autor wyda ponad dwa razy więcej, to dostanie tyle samo lepszą maszynkę. Zyska może pięć procent użyteczności/trwałości. A i to pewne nie jest...
Maszyna, stojąca o klasę wyżej w tych rozmiarach kosztuje 20 tysięcy.
Raz jeszcze powtarzam - Nutol, czy też TechMig 550 to maszyny sprawdzone przesz wielu majsterkowiczów, i jeżeli chodzi o możliwości w stosunku do ceny jest to na dziś najlepsze rozwiązanie. Pieniądze z Unii łatwo przychodzą, łatwo się je wydaje, ale potem wypada jeszcze na zakupionym sprzęcie popracować... IMHO praca ma sprawiać przyjemność i dawać satysfakcję.
Maszyna, stojąca o klasę wyżej w tych rozmiarach kosztuje 20 tysięcy.
Raz jeszcze powtarzam - Nutol, czy też TechMig 550 to maszyny sprawdzone przesz wielu majsterkowiczów, i jeżeli chodzi o możliwości w stosunku do ceny jest to na dziś najlepsze rozwiązanie. Pieniądze z Unii łatwo przychodzą, łatwo się je wydaje, ale potem wypada jeszcze na zakupionym sprzęcie popracować... IMHO praca ma sprawiać przyjemność i dawać satysfakcję.