Wrzeciono 1,5kw. Chłodzenie zamierzam zrobić za pomocą nagrzewnicy samochodowej, wentylatora, pompki paliwa i przewodów igielitowych, zalać to chcę G12. Nie wiem czy pompka nie będzie za mocna ale zawsze można zredukować jej obroty
Znalazłem ciekawy temat KLIK Będzie co robić wieczorem
To ja zamierzam założyć pompkę akwariową i chłodnicę od tico. Zamówić chcę wrzeciono 0,8kw i mam nadzieję, że obejdzie się bez wentylatora na chłodnicy.
Pompka paliwa nie wydaje mi się dobrym pomysłem. Testowaliśmy przeróżne pompki paliwowe w firmie gdzie pracuję i średnio dają bez obciążenia 80-120L/h, a przy całkowitym zatkaniu 3-5bar. Tu widzę pierwszy problem. Jak ci się gdzieś przypadkiem wąż załamie, albo coś innego się stanie to pompka poda takie ciśnienie, że z wrzeciona oringi wypchnie i zaleje je od środka.
Druga sprawa jest taka, że te pompki smarowane są cieczą, która przepływa. Nie wiem jakie smarowanie zapewni G12 (ale raczej słabe), ale średnio pompki na wodzie wytrzymywały kilka dni pracy i były albo zatarte, albo przestawały pompować.
Właśnie ustawiłem parametry falownika jak w opisie na stronie, którą podlinkowałem. Wszystko śmiga elegancko Teraz chwila przerwy na obiad i działamy chłodzenie
Jak zwykle nie wytrzymałem i sprawdziłem wrzeciono w akcji Zapiąłem frez 3mm i jazda w alu. Nie spodziewałem się takiego efektu, jest idealnie, lepiej niż chciałem Niedługo może wrzucę jakieś zdjęcie mojej frezarki z tym wrzecionkiem
Mam już w rękach nagrzewnicę, dobrze że przyszła mi troszkę większa niż miała być (towar z wyprzedaży) bo trzeba będzie ją troszkę przerobić. Zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie
Nagrzewnica przerobiona, chłodzenie śmiga.
Krótki filmik jak to wygląda w wersji próbnej
Niedługo założę temat w którym opiszę dokładniej frezarkę oraz chłodnicę.
Dobre pytanie, czy da się jakoś zrobić start/stop za pomocą przekaźnika sterowanego mach3 ? teraz miałem tak podpiętego dremla, wygodne to było i chciałbym tak też móc załączać chińczyka. Myślałem żeby przekaźnik zapiąć do mikroswitcha na płytce sterującej falownika ale nie wiem czy to dobry pomysł..
Sam zadaje pytania i sam sobie odpowiadam
Z tego co wnioskuję jeśli np na wyjście PD044 zamiast 02 ustawię 01 to po zwarciu wrzeciono ruszy a po zmianie PD045 na 04 i zwarciu wejścia wrzeciono się zatrzyma. Mógłbym to zrobić na jednym przekaźniku tylko pytanie czy wrzeciono będzie się dało ręcznie sterować przy zwarciu "stop" bo normalnie jest ono wyzwalane tylko mikrowłącznikiem... trzeba będzie popróbować.
Wg instrukcji z ruskiej strony podanej przez Noel20 (nie wiem czy jest zgodna z twoim falownikiem) podłaczasz się pod piny FOR - prawo lub REV - lewo względem DCM oczywiście zmieniasz też SOURCE w parametrze PD001